Сн. БГНЕС

Шедьовърът се намира на яхтата на собственика й, принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман

Намериха изчезналата картина на Леонардо да Винчи - “Салватор мунди”

1609 | 11 юни 2019 | 13:57

Платното ще украсява плавателния съд, докато не бъде построен културният център в района на Ел-Ула в провинция Ел-Мадина, където ще бъде изложено


Картината на Леонардо да Винчи “Салватор мунди” („Спасителят на света“), която неотдавна бе обявена от в. „Ню Йорк Таймс“ за изчезнала, се намира на яхтата на собственика й - принцът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, съобщи Artnet.com, като се позова на два източника.

Картината на Леонардо е окачена в яхтата "Сирин", принадлежаща на саудитския престолонаследник. Тя ще украсява плавателния съд, докато не бъде построен културният център в района на Ел-Ула в провинция Ел-Мадина, където ще бъде изложен шедьовърът, пише "Монитор".

По данни на агенция Блумбърг напоследък яхтата на принц Мохамед бин Салман се намира в района на египетския курорт Шарм ел-Шейх.

Светът прикова вниманието си към творбата преди две години - на 15 ноември 2017 г., когато на търг в Christieʼs неизвестен купувач (но още тогава се предполагаше, че става дума за принц Салман) брои рекордните 450 млн. долара, правейки “Салватор мунди” най-скъпата картина в света. Целта тогава беше тя да стане част от изложба в “Лувъра Абу Даби”, но събитието беше отложено.

Картината бе продадена от руския милиардер Дмитрий Риболовлев, който пък я бе купил през 2013 г. за 127,5 милиона долара.

През тази година "Ню Йорк Таймс" обяви творбата за изченала.

Съвсем наскоро Лувърът отказа да включи най-скъпата картина в света в голямата си изложба с творби на Леонардо да Винчи по повод 500 години от смъртта на ренесансовия гений. Експертите на най-известния музей в света смятат, че Леонардо не е рисувал “Салватор мунди” (“Спасителят на света”) и платното може да участва в юбилейната експозиция само ако под него пише, че е изработено в ателието на Леонарно, а не, че той е автор на картината. На нея Иисус е изобразен в ренесансова роба, давайки благословия с дясната си ръка и държейки кристално кълбо в лявата. Творбата е рисувана около 1500 г.

 

През XVIII в. Картината изчезва, а през 1900 г. е била продадена като работа на един от последователите на Леонардо. След реставрация през 2007 г. няколко експерта заявиха, че „Спасителят на света“ е дело на самия да Винчи. Но в Лувъра продължават да смятат, че платното е работа на ателието на Леонардо, а не на един художник.


От категорията

Петър Стоянов награди ученички от село Черноочене за разтърсващо проучване за Възродителния процес
(Видео)

Всички наградени в 11-ото издание на Националния исторически конкурс.
Снимки Антон и Божидар Маркови-1561215063.jpg

Таня Еленска от Сливен, чиито ученици са печелили първата и десетата надпревара ...

22 юни 2019 | 18:19

Премиера на книгата на Румен Стоичков „Ожадняла река” ще се състои в Столична библиотека
(Видео)

Румен Стоичков „Ожадняла река”-1561450720.jpg

Авторът е завършил специалностите „Българска филология“ и „История“ в Софийския ...

25 юни 2019 | 11:18

Матей Стоянов ще представи за пръв път своя „Незапочнат роман“ в Столична библиотека
(Видео)

Матей Стоянов ще представи за пръв път своя „Незапочнат роман“ в Столична библиотека-1561365598.jpg

Писателят е автор на много текстове за песни, на няколко поетични и ...

24 юни 2019 | 11:39

Gega New представя

„Прочутите оперни гласове на България“ с албум на Юлия Винер-Ченишева
(Видео)

„Прочутите оперни гласове на България“ с албум на  Юлия Винер-Ченишева-1561366842.jpg

Сопраното покорява Европа с репертоар на три езика

24 юни 2019 | 11:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.