Снимки Пресцентър на НС

"Димитър Димов в писма и спомени" ще гостува в Парламента до 18 октомври

НС е домакин на изложба посветена на 110-годишнината от рождението на Димитър Димов

338 | 10 окт. 2019 | 12:48

Експозицията съдържа 16 документални пана, представящи различни моменти от биографията на писателя

Снимки Пресцентър на НС-1570705550.png-1570705575.png-1570705564.png-1570701482.jpg

Изложбата „Димитър Димов в писма и спомени“ бе открита в Народното събрание. Експозицията е посветена на 110-ата годишнина от рождението на писателя и в нея са представени ръкописи, вещи и снимки от фонда на къща-музей „Димитър Димов“.

 

На 16 пана са показани и моменти от живота на автора на романите „Тютюн“ и „Осъдени души“, свързани с неговото семейство, професионален път, приятелства, обществена дейност и кореспонденция. 

Заместник-председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Диана Саватева отбеляза, че изложбата разкрива по-малко известни факти, свързани с житейския път на бележития учен и творец. 

Димитър Димов е един от най-скромните и моралните български писатели, който през целия си живот налага висока ценностна система, подчерта директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов. По думите му Димитър Димов е автор на изключително силни, дълбоки и психологизирани творби, превърнали се в еталон. 

Автор на експозицията е д-р Милена Катошева, а художественото оформление е дело на Ивелина Велинова. Богатият и внимателно подбран архивен материал дава възможност всеки сам да изгради собствените си впечатления за един преди всичко талантлив човек. 

По повод годишнината от рождението на Димитър Димов бе представен и юбилеен вестник, издаден от Националния литературен музей.


Изложбата "Димитър Димов в писма и спомени" съдържа 16 документални пана, представящи различни моменти от биографията на писателя – семейство, ученически и студентски години, професионално развитие, пътувания, приятелства, интереси, обществена дейност. Експозицията е допълнена с архивни материали от фонда на къща музей „Димитър Димов“ към Националния литературен музей – лични вещи, книги с автограф, ръкописи и снимки.

 

Експозицията е допълнена с архивни материали от фонда на къща музей "Димитър Димов" към Националния литературен музей – лични вещи, книги с автограф, ръкописи, снимки. На официалното откриване ще бъде представен и юбилеен вестник, който Националният литературен музей издава по повод годишнината от рождението на писателя, съобщиха от литературния музей.

Богатият и прецизно подбран архивен материал – снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени, дава възможност на посетителя сам да изгради неговия образ за себе си.

Автор на изложбата, която ще гостува в Народното събрание до 18 октомври, е д-р Милена Катошева, гл. уредник на къща музей "Димитър Димов", художествено оформление – Ивелина Велинова.

„Ние се грижим за паметта на българските писатели“, категоричен е директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов. По повод годишнината от рождението на писателят музеят е подготвил и специален юбилеен вестник.

 


От категорията

Акад. Косев с нов знаменателен труд - "Бисмарк, Източният въпрос и Българското освобождение"

-1450693833.jpg

От първата част научаваме каква е концепцията на Бисмарк, втората се нарича: ...

11 ноем. 2019 | 14:59

Нощ на театрите в 18 града в България

Снимка: theatresnight.org-1573918059.jpg

Над 1500 творци от различни театрални стилове стават част от европейската ...

16 ноем. 2019 | 17:25

Съветник на Владимир Путин изпрати съболезнования за кончината на Павел Васев

-1421595350.jpg

Васев, добрият син на българския народ, имаше много приятели не само в ...

12 ноем. 2019 | 16:33

Нощта на театрите тази година е под надслов "Ти променяш играта. Играта променя теб"


-1573567637.jpg

В афиша на седмото издание на фестивала има представления, пърформанси, ...

12 ноем. 2019 | 16:02

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.