Снимки Пресцентър на НС

"Димитър Димов в писма и спомени" ще гостува в Парламента до 18 октомври

НС е домакин на изложба посветена на 110-годишнината от рождението на Димитър Димов

920 | 10 окт. 2019 | 12:48

Експозицията съдържа 16 документални пана, представящи различни моменти от биографията на писателя

Снимки Пресцентър на НС-1570705550.png-1570705575.png-1570705564.png-1570701482.jpg

Изложбата „Димитър Димов в писма и спомени“ бе открита в Народното събрание. Експозицията е посветена на 110-ата годишнина от рождението на писателя и в нея са представени ръкописи, вещи и снимки от фонда на къща-музей „Димитър Димов“.

 

На 16 пана са показани и моменти от живота на автора на романите „Тютюн“ и „Осъдени души“, свързани с неговото семейство, професионален път, приятелства, обществена дейност и кореспонденция. 

Заместник-председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Диана Саватева отбеляза, че изложбата разкрива по-малко известни факти, свързани с житейския път на бележития учен и творец. 

Димитър Димов е един от най-скромните и моралните български писатели, който през целия си живот налага висока ценностна система, подчерта директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов. По думите му Димитър Димов е автор на изключително силни, дълбоки и психологизирани творби, превърнали се в еталон. 

Автор на експозицията е д-р Милена Катошева, а художественото оформление е дело на Ивелина Велинова. Богатият и внимателно подбран архивен материал дава възможност всеки сам да изгради собствените си впечатления за един преди всичко талантлив човек. 

По повод годишнината от рождението на Димитър Димов бе представен и юбилеен вестник, издаден от Националния литературен музей.


Изложбата "Димитър Димов в писма и спомени" съдържа 16 документални пана, представящи различни моменти от биографията на писателя – семейство, ученически и студентски години, професионално развитие, пътувания, приятелства, интереси, обществена дейност. Експозицията е допълнена с архивни материали от фонда на къща музей „Димитър Димов“ към Националния литературен музей – лични вещи, книги с автограф, ръкописи и снимки.

 

Експозицията е допълнена с архивни материали от фонда на къща музей "Димитър Димов" към Националния литературен музей – лични вещи, книги с автограф, ръкописи, снимки. На официалното откриване ще бъде представен и юбилеен вестник, който Националният литературен музей издава по повод годишнината от рождението на писателя, съобщиха от литературния музей.

Богатият и прецизно подбран архивен материал – снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени, дава възможност на посетителя сам да изгради неговия образ за себе си.

Автор на изложбата, която ще гостува в Народното събрание до 18 октомври, е д-р Милена Катошева, гл. уредник на къща музей "Димитър Димов", художествено оформление – Ивелина Велинова.

„Ние се грижим за паметта на българските писатели“, категоричен е директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов. По повод годишнината от рождението на писателят музеят е подготвил и специален юбилеен вестник.

 


От категорията

Крис Захариев е носител на Наградата за Полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2020
(Галерия)

Наградата за Полет в изкуството  „Стоян Камбарев” 2020-1593976497.jpg

Кметът Йорданка Фандъкова връчи на младия режисьор култовата статуетка, а Ваня ...

5 юли 2020 | 22:02

Слава Иванова връчи наградата „Анастас Стайков“ на пловдивски ученици
(Видео)

Изпълнителният директор на НДФ "13 века България" Слава Иванова и директорът на НХГ "Цанко Лавренов" Светлозар Чавдаров.
Снимки Адриан Крумов-1593714671.jpg

НДФ „13 века България“ за 30-и път отличи зрелостници от Националната ...

2 юли 2020 | 21:28

Той си отиде на 91 години

Почина италианският композитор Енио Мориконе
(Видео)

Снимка БГНЕС-1594021207.jpg

Композиторът е носител на 2 награди "Оскар", 3 - „Златен глобус“ и 6 ...

6 юли 2020 | 09:55

Мария Илиева, Иво Димчев, Виктория и Пламен Бонев ще озарят наградите на Фондация „Стоян Камбарев“
(Видео)

Деси Тенекеджиева и Мария Илиева с наградата за полет в изкуството-1593546184.jpg

Културният и бизнес елит отново в подкрепа на младите родни таланти

30 юни 2020 | 22:36