Наследникът на Първанов посочи основната му грешка - участието на АБВ във властта

Само ако сме честни пред себе си, можем да намерим морален импулс за доверие, заяви Константин Проданов

Наследникът на Първанов посочи основната му грешка - участието на АБВ във властта с ГЕРБ

14720 | 15 ян. 2017 | 15:53

„За да можем да продължим уверено напред, трябва да погледнем назад за тези две година и половина, за да видим къде сбъркахме и от какво можем да се поучим, посочи новоизбраният лидер на АБВ Константин Проданов, който ще търси консолидация в ляво.


Основна грешка през последните години е участието на АБВ във властта. Това каза новоизбраният лидер на АБВ Константин Проданов в силна реч по време на Втората сесия на Втория конгрес на АБВ

 

За да можем да продължим уверено напред, трябва да погледнем назад за тези две година и половина, за да видим къде сбъркахме и от какво можем да се поучим. Не защото трябва да търсим виновници или изкупителни жертви, защото само ако сме пределно честни пред себе си и пред хората, можем да намерим морален импулс, за да искаме доверие за някаква промяна“, каза той.

 

По думите му участието във властта на АБВ е легитимирало безобразието и безвремието на ГЕРБ. „България изгуби две години историческо време, което нямаме и не може да си позволим“, коментира той. По думите му бедността и корупцията са се задълбочили и страната ни е задлъжняла с нови милиарди. Според него грабежът на века е ограбването на КТБ.

 

„Мигрантският въпрос няма какво да го засягам, всички виждате какво става. Битовата престъпност също е умопомрачаваща“, външната ни политика е абсолютен провал, подчерта Проданов. „Успяхме да се скараме с Русия, успяхме да провалим успешна кандидатура за шеф на ООН. Управляващите бетонираха усещането, че ръководят не суверенна държава, а подмандатна територия“, изброи Проданов. По думите му реформи са направени само в пенсионната система. Той оцени участието на АБВ във властта като много високо, но отбеляза, че "една птичка пролет не прави". „Бих казал една лъжичка мед в касата с катран не стига“, допълни Проданов. 

 

Константин Проданов бе избран за лидер на АБВ на мястото на Георги Първанов.

Той се пребориз за този пост в съревнование с Трендафил Величков, Мариана Тодорова, Марин Киров и други.

 

"Налага се АБВ да се промени радикално. „Още сега искам да разсея внушенията, които някои имат. Радикализацията на идеите не означава залитане крайно в ляво“, каза той и отчете, че радикализацията не означава популизъм и обещания на едро.

 

Проданов коментира, че от самото начало силата на АБВ е в това, че предлага смислени и работещи решения, а не непременно това, което хората искат да чуят.

Според него трябва да се поговори за това какъв тип организация ще бъде АБВ оттук нататък. „В организиционно отношение постигнахме много. Променената ситуцация налага търсене на нови форми на комуникации с хората. Трябва да се върнем към синтеза на идеи отдолу нагоре и то със силно гражданско участие“, заяви новоизбраният лидер на АБВ. "Мисля, че много сериозно трябва да мислим за електронни допитвания до членската маса, до симпатизантите ни“, допълни още Проданов.

По думите му АБВ трябва да се разграничи от ГЕРБ и да търси консолидация с лявото пространство.

 

"И страната и светът са в процес на тектонични промени, които налагат промяна в начина, по който се прави политика и това налага АБВ да се промени и то да се промени "радикално", каза той.

По време на речта  си той лансира любопитната идея ЕС да ни плаща за високообразованите кадри, които напускат страната ни след като са добили квалификация тук.
"Изтичането на мозъци" е един от най-големите проблеми, който имаме ако не спрем този процес нямаме шанс. Трябва да поискаме компенсация от ЕС за тези мозъци, понеже те струват десетки хиляди на държавата, а в последствие те раждат, плащат данъци на друго място. Германия и Франция след като с такава охота приемат наши инженери и лекари - да бъдат добри да си плащат.

Проданов заяви, че радикализацията на идеите не означава  залитане крайно в ляво. "Не ни пращайте в Северна Корея - няма да връщаме колохозите, няма да правим посудата обща. Това не означава популизъм и обещания на едро в стил таблети, пенсии по 500 лв. - това са уреди от арсенала на други хора. Силата на АБВ от самото начало е, че предлага смислени и работещи решения, а не непременно това, което хората искат да чуят" заяви новият лидер.

Проданов отчете, че в организационно отношение е постигнато много и то трябва да бъде съхранено. Според него се налага търсене на нови форми на комуникация с хората. Тук, по думите му, трябва да се върнем към синтеза на идеи отдолу нагоре и силно гражданско участие.

"Единствено даване възможност на хората за пряко участие в изработването на политики, които ги засягат, а не спускането им "отгоре" е начинът да ги мотивираме да участват", заяви той.

По думите му, партията много сериозно трябва да обмисли електронни допитвания до членската маса и симпатизантите по всички важни въпроси.

АБВ не е партия, която подритва, низвергва, канибализира членовете си. При нас старите поне не ги разстрелват. Противопоставяния от вида млади - стари, трябва да ги загърбим. Всеки един ни е нужен, необходим и има с какво да допринесе, коментира той.

По думите му през последните две години с някои от действията си АБВ била отблъснала част от симпатизантите. Аз мисля, че трябва много чистосърдечно да си признаем и да ги помолим да ни простят и да се върнат в името на общата цел - оцеляването и просперитета на България.

За да можем да продължим уверено напред трябва да погледнем назад, за да видим къде сбъркахме, посочи Проданов.

Той изтъкна, че основната грешка, която са направили през тези две години било участието им във властта. Това легитимирало безобразието и безвремието на ГЕРБ.

България изгуби две години историческо време, което нямаме, междувременно страната намаля с още 100 хиляди души - това е град от порядъка на Добрич. Загубено време - бедността и корупцията се увеличиха. Бедността е вопиюща, ограбването на КТБ продължи с активното участие, битовата престъпност също умопомрачаваща.

Външната политика беше абсолютен провал, успяхме да се скараме с Русия. Успяхме да провалим успешна кандидатура за шеф на ООН, за мен управляващите успяха да бетонират усещането, че ръководят не суверенна държава а подмандатна територия. Мен това лично ме обижда. Реформи не бяха направени в нито една сфера, освен в пенсионната.

Той посочи, че на първо място много ясно и категорично трябва да се разграничат от ГЕРБ - те са сервилност към външни интереси, те са синоним на корупция. Червената линия която не бива да прекрачват от АБВ, е коалиция с ГЕРБ, допълни Проданов.

Като потенциални партньори за предстоящите избори Проданов посочи партиите от нефашизоидния, патриотичен спектър. Партньорството да става на принципна или идейна основа.

Новият лидер на АБВ обобщи, че общественият договор е нарушен от управляващата каста. Равнището на бедност и неравенство били умопомрачителни. Според него левите партии водели до такава степен политически коректен език и не смеели да нарекат нещата такива каквито са.

 

За мен лявото не е етикет, върху който ще се крием или върху който ще се паразитира, а съдържателни леви политики.

АБВ прави нещо безпрецедентно в политическата история на България - доказани политици се оттеглят - да дадат възможност на ново ръководство, нови идеи. На фона на това останалите партии се кълнат, че са чули гласа на народа - но предлагат имитация или тикат един двама младежи напред като смокинови листа. "Това за мен е парлама, това е саниране на една прогнила панелка, под която същността си остава същата", каза още той.

Според него няма как политическият модел и статуквото да бъде преборено от едни и същи хора. Проданов подчерта, че обновлението има смисъл, само когато е поставено на идейна основа.

 

Проданов подчерта, че му липсва разговора за бъдещето. У нас се водел непрекъснато разговор за миналото. По думите му е важно да си отговорим на въпроса в каква държава искаме да живеем след 15 години. Мисля, че това е ниша, която би трябвало да запълним, ще има полза и за обществото и за нас от това, коментира Проданов.

 

Проданов коментира още, че лустрацията е завоалиран фашизъм, който вменява вина на общо основание, коментира още той по повод въпроса с лустрацията и възможността тя да предотврати корупцията. За мен правилният подход е да видим кои бяха основните източници за ограбване и какво може да се направи там - това означава пълна ревизия на икономическите досиета на прехода.

 

По думите му грабежът на КТБ трябвало да бъде предмет на специално разследване.

АБВ трябва да се бори за забрана на приватизацията оттук нататък докато държавата не покаже, че може да защитава собствения си интерес. Същото се отнася и за концесиите, особено при големи обекти.

 

В сферата на външната политика -трябва да заклеймим внушението, че защита на националния интерес означава отказ от Европейския съюз и НАТО. Това е фалшиво заклинание- нашият геополитически избор сме го направили преди десет години и той е необратим, заяви още Проданов.

 

По думите му, ние сме платили най-високата входна цена за членството в ЕС. Възможностите, които членството ни дава не са оползотворени, каза още той. През последните десет години правителствата на България в името на някакви абстрактни евроатлантически ценности много успешно осребряват националния суверенитет. Според него в същото време страната се срива в цивилизационно отношение със страшни темпове. "Това за мен е политическо еничарство, това е национално предателство", категоричен бе Проданов.

По думите му трябва да се върнем към активната демокрация. Трябва да се поставим категорично и на този насаждан фалшив избор - Русия или Европейския съюз, те не са взаимно изключващи се - напротив трябва да използваме и геополитическото си положение и историческите си традиции и да поддържаме добри отношения и с двете, а не да се навеждаме първосигнално към един или друг началник, което за съжаление стана толкова свойствена черта на българския политически "елит", категоричен бе Проданов. Това означава - не на санкциите срещу Русия. Те вредят на всички, но най-много вредят на България.

Относно управлението на държавата, Проданов заяви, че се краде много по всички линии.

 

Той визира участието на "Калинки", колорадски бръмбари, социолози за работа в МВР (министърът в оставка Румяна Бъчварова е социолог по образование -б.р.), земеделци в Министерство на отбраната (министърът в оставка Николай Ненчев е лидер на БЗНС - б.р.) и управлението на страната.

 

В заключение Константин Проданов се обърна в личен план към делегатите на конгреса на ПП АБВ. „Тук сме се събрали огромен брой читави и почтени хора, които предлагаме изпълними, конкретни решения. Ние не продаваме илюзии. Това не е нашият път. Не градим въздушни кули. Според мен необходимостта от АБВ днес е още по-голяма от тогава, когато създадохме партията през 2014 година. Убеден съм, че с промените, които правим можем да изведем АБВ а от там и държавата в една успешна орбита“, заяви той.

------------
Новият лидер на АБВ Константин Проданов е роден през 1977 г. в София. Завършил е международни отношения в Юридически факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а през 2001 г. магистратура по финанси в Токио, Япония. От 2001 – 2011 г. работи в банковия сектор в Токио, в някои от най-реномираните световни инвестиционни банки като ЮБиЕс и Голдмън Сакс, в качеството си на вицепрезидент на девизия „Търговия с деривативи”.

В последната година на мандата на президента Георги Първанов е негов съветник по икономически и финансови въпроси.

През 2014 г. е кандидат е за евродепутат от ПП АБВ на изборите за европейски парламент. Към момента той е финансист и икономически експерт към ПП АБВ.

Работи като главен мениджър в инвестиционна компания в България. Владее английски, руски, японски и френски езици.

Проданов е част от ПП АБВ още от самото й създаване.


От категорията

Щабът: Затваряме ВУЗ-ове, училища, детски градини, ресторанти, МОЛ-ове (ВИДЕО)

-1605773533.png

Въвеждат нови мерки в държавата. Те бяха обявени от здравния министър проф. ...

23 ноем. 2020 | 17:07

Борисов e против ново пълно затваряне на страната: С мерките не бива да се прекалява! (ВИДЕО)

Снимка: Правителствена информационна служба-1606140469.jpg

Много от колегите започнаха с локдауна веднага... Може да си го позволяваме ...

23 ноем. 2020 | 16:06

Д-р Александър Симидчиев: И болните са много, и здравната система изнемогва (ВИДЕО)

Д-р Александър Симидчиев Кадър: бТВ-1606151230.jpg

Стигнахме до тук, защото не бяхме достатъчно сплотени като общност, не трябваше ...

23 ноем. 2020 | 19:06

COVID-19 и в Центъра за лица с деменция в Ловеч

-1540880233.jpg

Нараства и броят на починалите. За денонощието битката с коронавируса са ...

23 ноем. 2020 | 19:03