Заседанието е насрочено за следващата седмица

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда набор от мерки срещу фалшивите болнични

502 | 21 февр. 2020 | 12:32

Голяма част от предложените мерки на този етап са отпаднали, коментира Васил Велев от АИКБ


Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев съобщи пред журналисти, че е насрочено заседание на Националния тристранен съвет за следващата седмица, на което ще се обсъждат набор от мерки за ограничаване на злоупотребите с болничните, предаде БТА.


За съжаление, голяма част от предложените мерки на този етап са отпаднали, коментира Велев. Затова ние от Асоциация на организациите на българските работодатели сме внесли допълнителен материал, с който отново на масата слагаме тези важни за нас мерки, които в действителност биха ограничили злоупотребите, добави той.


Работодателите поддържат позицията, че държавата трябва да спази споразумението за поемане обратно изплащането от НОИ на втория и третия ден от болничния, а не както е сега от четвъртия. Велев напомни, че това беше временна мярка, въведена преди няколко години, която все още не е отменена.

 

"Ако мерките за ограничаване на злоупотребите са ефективни и сработят, то тогава би следвало това връщане назад да не увеличи разходите на НОИ, ако ще ги увеличи, то тогава тези мерки предварително знаем, че са прах в очите и замазване на картината", смята Велев. По тази причина работодателските организации настояват да бъдат отчетени и предложенията на Българския лекарски съюз, на Службите по трудова медицина, които биха довели до ограничаване на злоупотребите. Сред мерките, подкрепяни от бизнеса, са електронизация на процеса, като идеята е работодателите да научават в деня, в който се издава болничният лист, а не три дни по-късно. Освен това, при установени нарушения трябва да има санкции и то не само такива, че няма да има изплащане на болничния, а и глоби, административни санкции при повторни нарушения. Санкциите трябва да бъдат както за този, който издава болничния, така и за този, който го подтиква към това нарушение, каза още Велев.


Велев участва в среща, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България, на тема "Актуални възможности и необходими действия в подкрепа на българския бизнес".


ОЗК

От категорията

БСК: От мярката 60/40 ще се възползват не повече от 8% от работодателите

-1548238401.png

До цялостно съкращаване на персонала, както и до забавяне на изплащането на ...

2 апр. 2020 | 13:30

АИКБ предлага страната ни да въведе немския модел за запазване на заетостта

-1582538767.png

Държавата ще изхарчи същите пари, без да е запазила заетостта, смятат от ...

2 апр. 2020 | 11:47

Кризата изчисти нискокачествените хранителни продукти от пазара

-1585219513.jpg

За Великден ще има достатъчно яйца на нормална цена, уверяват от ДК по по ...

2 апр. 2020 | 15:09

Почти 190 млн. лв. са просрочията на общините за 2019 г.

-1575889617.jpg

Общинският дълг и общинските гаранции към края на миналата година е в размер на ...

2 апр. 2020 | 13:48

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.