Неаполитанска пица „Маргарита“

58898 | 4 март 2015 | 18:55

Шеф-готвач Радостин Кирязов: Влюбен съм в кулинарните вълшебства на Италия

-1425488186.jpgРадостин Кирязов-1425488203.jpg

Автор:


Радостин Кирязов-Радо e не само най-прочутият пицар в България, но е и в първата тройка майстори на пици в Европа (и осми на световно първенство по пица), ако се съди по многото му високи отличия на европейски и световни първенства. Притежава златни лопати, награди за презентации и за пица класика, бил е и съдия на световната надпревара по пица в Италия (Салсомаджоре). У нас нашумява първо с прочутата си пицария във Варна, а през последните години и като собственик на истинска италианска остерия в София. Създател е на Българската асоциация на пицарите. Преди това варненецът Радо работи цели девет години в Италия, където завършва и най-престижното учебно заведение в страната в сферата на производството на пица и домашно приготвен хляб. Твърди, че един добър готвач си личи по умението да общува с тестото. „Няма как да сложиш едно тесто в 2 ч. и в 4 ч. вече да боравиш с него. Моето тесто зрее поне 48 часа, а понякога и 72. Когато похапнеш от него, усещаш дъх на горещ селски път.“ Започнал като чирак в една спагетерия на остров Сардиния („правех сосове за паста на осем тигана едновременно“), след няколко години той се премества в знаменития курорт Кортина д‘Ампецо в Алпите. Търпеливо изкачва всяко стъпало до кулинарните върхове и се завръща в България неспасяемо влюбен в неподправената италианска кухня. За читателите на „Преса“ майсторът предлага една от коронните си рецепти.

 

Неаполитанска пица „Маргарита“

 

Необходими продукти

 

За тестото

Брашното трябва да е италианско и със силен глутен.

1 кг брашно

600 мл хладка вода

30 мл зехтин

2 г суха мая

30 г сол

За соса

2 големи добре узрели домата

1 скилидка чесън

250 г „жива“ моцарела, по възможност биволска

4 супени лъжици зехтин

сол

листа пресен босилек

 

Начин на приготвяне

 

1. Брашното се пресява в дълбока купа заедно с маята.

2. Прави се кладенче, постепенно се прибавя половината вода, после солта и останалото количество вода, чак след това се добавя зехтинът.

3. Полученото тесто се оставя да почине, след което се прави на топки и се оставя да отлежи в хладилник най-малко 12 часа. Преди употреба се изважда от хладилника на стайна температура.

4. За соса - доматите се обелват и се нарязват на кубчета, след като семките им се отстранят. Към тях се прибавят ситно накълцан чесън, зехтин, малко сол и 5-6 накъсани листа босилек.

5. Тестото се оформя с ръце в малък кръг с борд в краищата. После смело се завърта няколко пъти над главата, докато изтънее в средата.

6. Доматеният сос се намазва спираловидно върху пицата и се изпича.

7. Две минути преди готовност се накъсват с ръце парчета моцарела. „Маргаритата“ не трябва да бъде посипана навсякъде с нея, само на места. Поръсва се с няколко листа босилек.

8. Мята се в силно загрята фурна и се пече, докато бордът в краищата се препече.


Още по темата

Домашна турска пица „Лахмаджун“

-1421597264.jpg

Александра ДЯНКОВА: Моята слабост са турските специалитети

18 ян. 2015 | 20:07

Скалопине с бяло вино

-1423071777.jpg

Джузепе ЛОМУШО: В кулинарията няма рецепти, има точното съчетаване на продуктите

5 февр. 2015 | 07:40

Пилешко филе с моцарела

-1424882104.jpg

Нели САВОЛИДУ, главен готвач на ресторант „Елеа“: За добрата кухня най-важни са ...

25 февр. 2015 | 18:21

Телешки кюфтенца със сметанов сос

-1424708413.jpg

Милена Поптолева: Обичам импровизациите в готвенето

23 февр. 2015 | 18:19

Спагети с телешки кюфтенца

-1421685349.jpg

20 ян. 2015 | 10:00

Кускус с агнешко и зеленчуци

-1418744436.jpg

10 дек. 2014 | 12:00

Кюфтенца от риба с доматен сос

Кюфтенца от риба с доматен сос-1418730756.jpg

3 дек. 2014 | 11:00

Боб по манастирски в тесто

-1418738863.jpg

9 дек. 2014 | 10:00