Свободна Европа: През 2017 г. ръководената от Цветанов ПГ на ГЕРБ променя закон в полза на Артекс

Когато държавата се впряга за лично ползване

Свободна Европа: През 2017 г. ръководената от Цветанов ПГ на ГЕРБ променя закон в полза на Артекс

24838 | 21 март 2019 | 22:12

Така се стига до 21 януари 2017 г., когато НС приема поправка на Закона за устройтсво на територията, според която строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни 10 години след започването на строителството, а не пет, както до

Свободна Европа: През 2017 г. ръководената от Цветанов ПГ на ГЕРБ променя закон в полза на Артекс-1553201321.jpg-1553005169.jpg

В края на януари 2017 г. Народното събрание гласува поправки в Закона устройство на територията (ЗУТ). Благодарение на тези поправки фирма „Артекс“ успява да реализира знаковия си проект – 34-етажен небостъргач в столичния квартал „Лозенец“, който в момента още се строи, съобщава "Свободна Европа".

 

Поправките са внесени от депутати от групата на ГЕРБ, чийто председател е Цветанов, и подкрепени с гласуване в зала лично от него. По това време председател на парламента е Цецка Цачева.

 

Поправката е внесена между първо и второ четене на закона.

 

Става дума за небостъргача срещу хотел "Маринела", който "Артекс" наричат "Златен век".

 

Как един век става златен

 

Към онзи момент (2017 година) проектът за 34-етажна сграда е получил разрешително за строеж преди цели десет години от тогавашния главен архитект на София Петър Диков. То влиза в сила месеци преди да бъде приет подробният устройствен план (ПУП) за района.

 

Строителното разрешително е издадено на Румен Марков и Жанета Младенова. Тогава имотът е собственост на фирма "Кристела", която се управлява от собственика на строителната фирма "Артекс" Пламен Мирянов. Бъдещият небостъргач вече е включен в портфолиото на "Артекс" и се рекламира като сграда "Златен век".

В момента когато „Артекс“ започват строителството според Закона за устройство на територията (ЗУТ) строителните разрешителни важат за 5 години, но се презаверяват за още толкова, ако строежът реално започне.

 

Така през 2012 г. разрешението за строеж е презаверено от Петър Диков в качеството му на главен архитект за срок от още 5 години. Неговият акт е на базата на протокол за откриване на строителна площадка от януари 2010 г. По закон това е последното възможно удължаване на срока. Отново по закон строителните дейности в края на 2017 г. трябва да приключат и грубият строеж на сградата да бъде приключен, т.е. тя да е взела Акт 14.

 

„През 2017 година нямаше нищо, имаше пущинак и табела, че "Артекс" строи. Самите строителни работи започнаха много по-късно“, казва пред Свободна Европа юристът Никола Вапцаров, който е член на Инициативния комитет „Лозенец“, протестиращ срещу небостъргача.

 

Именно по тази причина (незапочналният на практика строеж) "Артекс" няма как да завърши сградата си.

 

Така се стига до 21 януари 2017 г., когато Народното събрание приема поправка на Закона за устройтсво на територията, според която строителните разрешителни за строежи от първа и втора категория са валидни 10 години след започването на строителството, а не пет, както до онзи момент.

 

Текстовете влизат в сила през февруари същата година - т. е. 7 години след формалното откриване на строителната площадка на „Златен век“ на "Артекс" и 10 години след издаването на разрешението за строеж.

 

Цветанов – „за“

 

За въпросния текст (чл. 153 от ЗУТ) в обедните часове на 25 януари гласуват гласуват 76 народни представители. Парламентарна справка сочи, че 61 души са от ГЕРБ, двама от БСП, шестима от Реформаторския блок, трима от АБВ и четирима души от БДЦНС.

 

Сред гласувалите за текста е и председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, който година и половина по-късно се възползва от вип-строителството на „Артекс“.

 

Какво следва

 

Преди влизането в сила на тази законова поправка, на 14 декември 2016 г. собственикът на „Златен век" е поискал презаверяване на разрешението за строеж и е платил нужните за това 260 000 лв.

 

В подкрепа на искането си на 25 януари 2017 г. е приложил становище на регионалния министър от 20 януари (тогава на поста е Лиляна Павлова), в което се казва, че няма пречка за презаверяване на разрешителното.

 

В началото на февруари обаче (веднага след поправките, гласувани от ГЕРБ) собственикът на имота иска тази процедура да бъде прекратена, тъй като ще изчака влизането в сила на новите промени в ЗУТ и настоява платените 260 000 лв. да му бъдат върнати.

 

След влизането в сила на закона е задействал процедурата по новия текст за 10 години удължаване. При тази ситуация такса на общината не се дължи.

 

Интересен момент е, че за да се удължи срокът за строителство на небостъргача се прибягва до неизползвана до онзи момент процедура.

 

Едно от основанията за това е писмо от министъра на регионалното развитие Николай Нанков, в което се казва, че "срокът за завършване на строежа е 10 години от започване на строителството" и "е валидно до 11.01.2020 г., съгласно чл. 153, ал. 2, т. 3 от ЗУТ".

 

Именно по този казус главният архитекст на София Здравко Здравков обяснява пред "Медиапул", че в ЗУТ не се посочва дали тази нова разпоредба, на която се позовава и регионалният министър във второто си писмо по случая, важи само за издадени след влизането ѝ в сила документи. Така тя е приложена и за заварен случай.

 

Проверка обаче установява, че и това твърдение не е съвсем вярно. Параграф 58 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за устройство на територията ясно заявява, че промененият текст засяга новите разрешителни за строеж. Защо обаче в казуса на „Артекс“ то е с обратно действие можем само да гадаем, пита "Свободна Европа".

 

А днес в парламента Цветанов разкри, че лично собственикът на фирма „Артекс инженеринг” Пламен Мирянов му е предложил луксозния апартамент в кв. Изток в София. След въпрос на репортерка - кой сайт да отворим, за да намерим апартамент на двойно или тройно по-ниска цена от пазарната, Цветанов отговори: „Госпожо, кой определя пазарната цена?”.

Председателят на ПГ на ГЕРБ обясни: „Има данъчна оценка, която е задължено лицето да извади, когато продава или заменя свое жилище и купувачът, който продава, също трябва да направи всичко това. Спазил съм всичко това и разговорите, които сме водили, и това, което съм изповядвал като сделка – това е в законовите норми.”

 

 

След питане дали е морално, Цветанов отговори с контра-въпрос: „Ама законово ли е?”

След въпрос на журналист - по обява в интернет ли е намерил офертата, зам.-председателят на ГЕРБ призна: „Не, просто съм се видял с г-н Мирянов, с когото съм се запознал на едно обществено събитие, което беше през 2017 г. Така сме се запознали.”

Цветан Цветанов обясни, че няма от какво да се срамува. Той каза, че атаката дошла от БСП и Румен Радев.

 

Разследването обаче е на „Свободна Европа” и на неправителствената организация „Антикорупционен фонд". След въпрос дали „Свободна Европа” е свързана с БСП, Цветанов отговори: „Вижте, не свързвам никой с никого. Всяко едно медийно пространство си има своята политика. Всеки прави това, което иска и иска да направи съответната новина. Поздравления на тези, които направиха тази новина, защото виждате, че два дни ние вече не говорим за БСП, не говорим за това, което се случва там. Това е съвсем нормалното, хубаво тактическо мероприятие, което може да отклони обществото от тези теми и да фокусираме вниманието върху ГЕРБ.

Цветан Цветанов не отговори каква е всъщност цената, на която е купил луксозното си жилище, до което през личен двоен гараж се стига с отделен асансьор.От категорията

След среща с Борисов: Със заповед на Ананиев се разрешават семинари и конгреси

След среща с Борисов: Със заповед на Ананиев ще разрешат провеждането на семинари и конгреси -1590827099.jpg

От данните, с които разполагат здравните власти, може да предприемем поредната ...

30 май 2020 | 11:24

Кръстева: Икономическата криза трябва да се бори с ясна програма, правителство няма такава

Кадър БНТ-1590823651.png

Цялото управление на ГЕРБ с националистите може да бъде белязано само и ...

30 май 2020 | 10:24

Станишев: Данъците не са свещена крава, но не бива да се пипат в криза. Липсва икономически анализ

-1590862442.png

Свикването на пленум щеше да е силен политически знак – да даде оценка на ...

30 май 2020 | 20:45

Хасан Адемов: Мярката 60 на 40 работи, социалната ни система има достатъчно средства за компенсации

Кадър Нова телевизия-1590859246.png

Председателят на Комисията за социална политика в НС подкрепя мерките, ...

30 май 2020 | 20:13

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


23 март 2019 | 09:05Според Физкултурника, който впрочем се оказа не толкова глупав атаката е дошла от БСП и Радев . Излиза ,че Радев , който пак според думите на човека от Шума , е едва ли не руски агент , е на щат като журналист във финансирана от американското правителство медия ,каквато е " Свободна Европа". Пари от САЩ получават други и те често ходят там за да подписват документите . И стига Цецко е приказвал само за закона. ДОРИ И ТОЙ Е НАРУШЕН ,ЗАЩОТО СТАВА ДУМА ЗА РЕЩЕТ , ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ И ИЗНУДВАНЕ. И ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕПУТАТИТЕ. Н о има нещо , на което той не обръща внимание защото е маловажно за него : МОРАЛЪТ. З истинския политик и държавник ,той е толкова важен ,колкото и законът . Да сте чули поне веднаж Цветанов доа изговори тази дума . Не сте . Зещото той не знае какво значи и каква е ролята му. но ако беше попитал съселяните си от Шума тези обикновени хора щяха да му кажат.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


23 март 2019 | 09:05Според Физкултурника, който впрочем се оказа не толкова глупав атаката е дошла от БСП и Радев . Излиза ,че Радев , който пак според думите на човека от Шума , е едва ли не руски агент , е на щат като журналист във финансирана от американското правителство медия ,каквато е " Свободна Европа". Пари от САЩ получават други и те често ходят там за да подписват документите . И стига Цецко е приказвал само за закона. ДОРИ И ТОЙ Е НАРУШЕН ,ЗАЩОТО СТАВА ДУМА ЗА РЕЩЕТ , ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ И ИЗНУДВАНЕ. И ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕПУТАТИТЕ. Н о има нещо , на което той не обръща внимание защото е маловажно за него : МОРАЛЪТ. З истинския политик и държавник ,той е толкова важен ,колкото и законът . Да сте чули поне веднаж Цветанов доа изговори тази дума . Не сте . Зещото той не знае какво значи и каква е ролята му. но ако беше попитал съселяните си от Шума тези обикновени хора щяха да му кажат.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


23 март 2019 | 09:05Според Физкултурника, който впрочем се оказа не толкова глупав атаката е дошла от БСП и Радев . Излиза ,че Радев , който пак според думите на човека от Шума , е едва ли не руски агент , е на щат като журналист във финансирана от американското правителство медия ,каквато е " Свободна Европа". Пари от САЩ получават други и те често ходят там за да подписват документите . И стига Цецко е приказвал само за закона. ДОРИ И ТОЙ Е НАРУШЕН ,ЗАЩОТО СТАВА ДУМА ЗА РЕЩЕТ , ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ И ИЗНУДВАНЕ. И ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕПУТАТИТЕ. Н о има нещо , на което той не обръща внимание защото е маловажно за него : МОРАЛЪТ. З истинския политик и държавник ,той е толкова важен ,колкото и законът . Да сте чули поне веднаж Цветанов доа изговори тази дума . Не сте . Зещото той не знае какво значи и каква е ролята му. но ако беше попитал съселяните си от Шума тези обикновени хора щяха да му кажат.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Величков Любомир


23 март 2019 | 09:05Според Физкултурника, който впрочем се оказа не толкова глупав атаката е дошла от БСП и Радев . Излиза ,че Радев , който пак според думите на човека от Шума , е едва ли не руски агент , е на щат като журналист във финансирана от американското правителство медия ,каквато е " Свободна Европа". Пари от САЩ получават други и те често ходят там за да подписват документите . И стига Цецко е приказвал само за закона. ДОРИ И ТОЙ Е НАРУШЕН ,ЗАЩОТО СТАВА ДУМА ЗА РЕЩЕТ , ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ И ИЗНУДВАНЕ. И ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕПУТАТИТЕ. Н о има нещо , на което той не обръща внимание защото е маловажно за него : МОРАЛЪТ. З истинския политик и държавник ,той е толкова важен ,колкото и законът . Да сте чули поне веднаж Цветанов доа изговори тази дума . Не сте . Зещото той не знае какво значи и каква е ролята му. но ако беше попитал съселяните си от Шума тези обикновени хора щяха да му кажат.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър


22 март 2019 | 15:02Закона е внесен от ГЕРБ и е подкрепен от ГЕРБ, БСП и ВОЛЯ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Майстор Бг


22 март 2019 | 09:25Стига сте лаяли бе, като бесни кучета налитате.Прав е Борисов нека се изчака проверката и след това ще се вземе решение.Не се съмнявайте червени тролчета.Това не е бе сеи пе, а ГЕРБ.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


22 март 2019 | 19:12Измий си зъбите, изплакни си устата с ароматизирана вода, а после засвири на кавала на Цветанов.


Незабравка


22 март 2019 | 07:44Харесваш ли Лара Кьовеши, цвъко??!!! Сънуваш ли я?!? Тя ще ви е кошмарът! Не може все да ви е хубаво! Не може все да ви е добре герберастки престъпници!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Дуло


22 март 2019 | 07:31Това беше Цвъко, цървул такъв. Крайно време беше Ганьо да се отърве от теб и от напоителното ти присъствие от сутрин до вечер в ефира. Сега почваш да връщаш това което си откраднал


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


antimultikulti


22 март 2019 | 00:25Цецку Цървулев, гласи чеиза безсрамно копеле! Бай Ставри те чака!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


21 март 2019 | 22:48Тези от Свободна Европа ли убиха Буров и цвета на нацията ? Или и тогавашния цвят на нацията е бил като сегашният герберски цвят?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


pert


21 март 2019 | 22:37Цветанов си заминава, Цялата информация идва от Свободна Европа.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


21 март 2019 | 22:34Е те така, пред очите на целия Народ Шайката си приема лобистки закони, и без никакъв срам осребрява след това корупционните си практики. Време е бай Ставри да започне да посреща деятели на физкултурата, изкуството, и особено банкянски кокошкари, набиващи филии с мас!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.