Николай Ненчев. Снимка - БГНЕС.

Ненчев бави проекта за нови изтребители

3214 | 29 юли 2015 | 08:10

Министърът пое ангажимент да го внесе в кабинета до 30 юни


Проектът за превъоръжаване на ВВС с нов тип боен самолет още не е внесен в правителството, научи „Преса“. Това трябваше да стане до края на юни. Така обеща военният министър Николай Ненчев след инфарктно заседание на комисията по отбрана на 21 май т.г. Депутатите изслушаха него и ген. Румен Радев на закрито заседание за състоянието на ВВС. Ненчев пое ангажимент това да стане час по-скоро, тъй като бойната авиация в скоро време ще остане без годни изтребители за охрана на въздушните граници и подготовка на пилотите.


Най-скъпият проект за превъоръжаване на войската, чиято цена е от 1,08 млрд. лв. до 1,8 млрд. лв. в зависимост от това колко самолета ще купим, трябва първо да бъде разгледан на заседание на МС и парламентът да го гласува. След това започва конкурсът за избор на марката. Процедурата е тромава и докато се финализира, МО реши да води преговори за ремонт на МиГ-29 в Полша. В проекта са дадени точни времеви и финансови рамки. В него се предвижда първите изтребители да бъдат доставени между 2017 и 2018 г. Намеренията са разплащането да е разсрочено за 10-15 години. Експерти смятат, че забавянето му е пагубно за ВВС.


На 1 юли кабинетът даде мандат на Ненчев да започне разговори за новия изтребител. Самият министър се похвали за това след заседанието и постави на първо място американските Ф-16. Но какъв мандат му е даден, не е ясно, без да е разглеждан проектът. Объркването е пълно, след като в съобщението на пресцентъра на МО от 1 юли се говори за мандат хем за разговори, хем за преговори. А това са съвсем различни понятия.

 

Поправки в закона заради самолетите

 

Експертна група в МО работи върху предложения за поправки във военния закон. Според него всички сделки за модернизация и превъоръжаване на армията над 100 млн. лв. се гласуват задължително от парламента. Това бе въведено по идея на ексминистър Аню Ангелов от първото правителство на ГЕРБ. Което означава, че мегапроектите, включително и за новите изтребители, не могат да стартират без санкция на депутатите.


Сега експертната група предлага това да отпадне и единствено Министерският съвет да решава за проекти и програми над 50 млн. лв., без да се посочва таван.


От категорията

Борисов обвини президента за "испанската публикация": Няма да ме разколебаят! Ще строим още година!

-1582282450.png

Нито една испанска служба не го е търсила във връзка с публикацията в "Ел ...

21 февр. 2020 | 12:45

Бойко Борисов: Сто пъти казах, че нямам нито къща, нито бизнес в Барселона!

-1582280226.png

Материалът в испанското издание се цитира и от ТАСС. Руската агенция разказва ...

21 февр. 2020 | 11:38

Петя Аврамова: 26 ст. на ден струва годишната винетка, с тези пари АПИ издържа пътищата

Снимка Кадър БТВ-1582299278.png

Проблем с винетната система няма, категорична е министърът на строителството

21 февр. 2020 | 17:32

Полицията в Каталуния: Разследване има, не можем да кажем срещу кого

Полицията в Каталуния: Разследване има, не можем да кажем срещу кого-1582298354.jpg

Редакторът на „Ел Периодико“ Луис Ренделес коментира в специално видео как е ...

21 февр. 2020 | 15:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.