Сн. Министерство на туризма

Мястото зарежда с енергия, вдъхва живот и разказва причудливи истории

Несебър - разходка в древната Месамбрия

4457 | 14 май 2021 | 17:04

През лятото в античния театър на Стария Несебър се провеждат концерти и различни по вид събития. Зад него е и морската гара на Несебър, където през активния летен сезон често могат да бъдат видени круизни кораби, акостирали за посещение на града на ЮНЕСКО

Сн. Министерство на туризма
-1620893071.jpgСн. Министерство на туризма
-1620893093.jpgСн. Министерство на туризма
-1620893060.jpgСн. Министерство на туризма
-1620893049.jpgСн. Министерство на туризма
-1620893037.jpgСн. Министерство на туризма
-1620893017.jpgСн. Министерство на туризма
-1620893008.jpgСн. Министерство на туризма
-1620893001.jpgСн. Министерство на туризма
-1620892984.jpgСн. Министерство на туризма
-1620893027.jpgСн. Министерство на туризма
-1620892974.jpgСн. Министерство на туризма
-1620892943.jpgАрхитектурен резерват Сн. Министерство на туризма
-1620892936.jpgАрхитектурен резерват Сн. Министерство на туризма
-1620892927.jpgАрхитектурен резерват
Сн. Министерство на туризма-1620892914.jpg

Летният сезон започна. Слънчевите лъчи галят кожата ни, а сетивата ни копнеят за почивка и морски бриз.

 

Вероятно сте се разхождали по крайбрежната улица на Несебър неведнъж. Градчето е така емблематично за родното Черноморие, че няма как да не сте го посещавали. Но древната Месамбрия не е само пясък и вълни, а нещо много по-дълбоко и затрогващо. Днес в рубриката „Открий красотите на България с Епицентър.бг” ще ви пренесем столетия назад в културата на един от най-старите местности по Черно море.

 

Несебър е град, разположен в Югоизточна България. Той се намира в област Бургас, в съседство на север с най-голямото българско черноморско летовище Слънчев бряг. Градът е административно средище на община Несебър и е един от най-древните градове в Европа, възникнал преди повече от 3200 години.

 

Името на града е съставено от две части: „брия“ (от тракийски език – „град“) и „мена“ или „мелса“. Има старобългарска дума (мена) която означава „размяна”. Това дава значение на търговски град с което всъщност е известен Несебър от древността.

 

Полуостровът на Несебър – древният град Месамбрия Понтика, наречен през късното Средновековие Месамбрия и по-късно Несебър, е населен преди хилядолетия, в края на бронзовата ера. Старите траки го наричат „Мелсамбрия“, което означава „град на Мелса“, легендарният основател на селището. Месамбрия има две удобни пристанища – южно и северно, където и до днес се намират множество останки от древни плавателни съдове.

 

Според данни от древността легендарният автор на басни Езоп е роден в Месамбрия около 620 г. пр.н.е. и е от тракийски произход.

 

В края на VI век пр.н.е. пристигат първите елински заселници – по произход дорийци. Градът постепенно се разраства, построени са храмове, училище и театър и естествено се обгражда с масивна крепостна стена, оформят се жилищните квартали, строят се храмове и гимназион. Развиват се редица занаяти – основно обработка на метал.

 

Месамбрия започва да сече собствени монети около 440 г. пр.н.е., приблизително оттогава са сечени и първите златни монети. Градът има добри търговски отношения с полисите на Черно и Егейско море и Средиземноморието. Находки, свидетелстващи за богатия икономически, културен и духовен живот от този период, са изложени в археологическия музей в града.

 

През 72 г. пр.н.е. градът е завзет от римляните. След кратка окупация през I век става част от Римската империя. Месемврия, както е наречен тогава, със своите непокътнати крепостни стени и големи обществени сгради, продължава да сече собствени бронзови монети и остава важен търговски и културен център на Черноморското крайбрежие на римска Тракия. През 134 г.сл.н.е. за Месембрия съобщава Ариан в своето съчинение „Обиколката на Черно море“.

 

След преместване на столицата на Римската империя в Константинопол и приемането на християнството за официална религия се създават благоприятни условия за възраждането на Черноморските градове. В Месемврия се строят нови християнски храмове – базилики, изграждат се крепостни стени, нова водоснабдителна система и градски терми. Всичко това се извършва от водещи архитекти и строители на империята, по подобие на столичните прототипи. Централната църква на Месемврия носи името на св. София, така както е и в Константинопол.

 

Градът за пръв път става част от българската държава през 812 г., когато хан Крум го щурмува и завладява, и славяни и българи се заселват тук. Несебър, както славяните нарекли града, остава в български ръце за дълъг период по времето на цар Симеон Велики.

 

Градът има важна роля по време на управлението на цар Калоян (1197-1207), Иван Асен II (1218 – 1241), Константин Тих (1257-1277)."

 

Голям разцвет градът преживява при управлението на цар Иван Александър (1331 – 1371) – строят се много нови църкви, развива се културната и духовна дейност.

 

Несебър пада под османско владичество през 1453 г.

Днес старата и новата част на града са разделени от тесен провлак. Старият град е разположен на малък полуостров. Заради изключителното си културно и историческо богатство Несебър е обявен за музеен, туристически и курортен комплекс от международно значение с постановление № 243 на Министерския съвет от 18.07.1956 г. През 1983 г. ЮНЕСКО вписва Стария Несебър в Списъка на паметниците на Световното културно наследство.

 

През годините на османско владичество икономическият и културният живот не секват. Построени са църкви, изписвани са икони. Паисий Хилендарски споменава града през 1762 година в своята „История славянобългарска“, като го нарича Замория.

 

Голяма част от къщите в старата част са от епохата на Възраждането (XVIII-XIX в.).

 

Пристанището на Несебър продължава да бъде главен външнотърговски център на Черно море. Някои от манастирите и метосите около Несебър просъществуват чак до XVIII – XIX век. Запазени са много къщи от периода на Възраждането – типични представители на черноморската архитектура, като и много вятърни мелници, обществени бани и чешми.

 

 Несебър е обявен за архитектурен и археологически резерват през 1956 г., а през 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

 

Повече за историята и развитието на селището туристите могат да научат в Археологическия музей, който се намира в началото на полуострова. Там са изложени находки, открити при археологически разкопки. Следите от минали исторически епохи са навсякъде. На територията на Стария град личи част от крепостната стена, която е обявена за архитектурно-строителен паметник на културата с национално значение в брой 41 на Държавен вестник от 1964 г.

 

Достойно място във фоайето заема Дипломата, удостоверяваща вписването на Стария Несебър в Списъка на паметниците на световното културно наследство. Това става на 9 декември 1983 год. на VII сесия на Комитета за световно наследство, проведена в гр. Флоренция, Италия.

 

Има запазени голям брой църкви, като две от тях – „Свети Спас” и „Света София”, са превърнати в музейни обекти.

Базиликата Света София е известна още като Старата Митрополия. Тя се намира на Южното Черноморие, в центъра на Несебър. Датира от 5 век, днес е почти цяла и е може би най-внушителната от всички несебърски църкви. Дължината на храма е над 25 метра и е широк 22 метра. Някога пода е бил покрит с мозайка, изградена от малки камъчета в различни цветове.

 

Света София е един от символите на Несебър и се радва на голям туристически интерес.

 

Църквата „Св. Спас” е еднокорабна и едноабсидна църква с дължина 11,70 м и ширина 5,70 м. Някога по цялата северна страна е минавал тесен и дълъг притвор и с него ширината на църквата е била 9.80 м. Дървеният стреховиден покрив е без обшивка отвътре. Източната фасада е била наполовина вкопана в земята. Строена е през 1609 г. със средствата на един богат несебърски гражданин по времето на митрополит Киприян. Това става ясно от дарителския надпис, разположен над южния вход.

Отвътре църквата е изцяло стенописана от незнаен майстор и това е станало в началото на ХVII век. Стенописите пресъздават епизоди от живота на Христос и Богородица. В абсидата е изписана сцената: "Богородица – ширшая небес с Младенеца".

В пода на църквата дълги години се е съхранявала надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина, която сега може да се види в Археологическия музей.

 

Голяма част от къщите в старата част са от епохата на Възраждането (XVIII-XIX в.). Интересна е архитектурата на къщата на Москояни, в която е разположена експозицията на Етнографския музей на града. В музея може да научите много за бита и културата на жителите на Несебър, показани са много предмети от бита и традиционни носии.

 

Тук можете да се запознаете и с културата на траките, живели по тези земи. Ранновизантийските терми (баните) са построени през VІ в. по време на управлението на византийския император Юстиниан І Велики (527 – 565 г.). Проучена е около 2/3 от площа им: пет топли помещения (две от тях с полукръгли басейни), централна зала и коридор. Останалата част от сградата остава под съседните улици и къщи.

 

Стените на термите са изградени в opus mixtum (редуване на каменни редове с тухлени пояси) и са били облицовани с мрамор. На места са запазени на височина до 3 м. Топлите помещения имат висящ под и хипокауст. Най– импозантна е централната зала, където четири масивни мраморни колони с коринтски капители са поддържали кръстат свод или купол. Подът ѝ е бил покрит с мраморна настилка.

 

Термите се снабдявали с вода чрез водопровод, влизащ от западната страна на сградата. През периода V – VІ в. е изградена сложна подземна водопроводна система, която обхващала целия град.

 

През лятото в античния театър на Стария Несебър се провеждат концерти и различни по вид събития. Зад него е и морската гара на Несебър, където през активния летен сезон често могат да бъдат видени круизни кораби, акостирали за посещение на града на ЮНЕСКО. Ако искате да усетите духа на Стария Несебър, можете да отседнете именно там – предлага се разнообразно по вид и цена настаняване – семейни хотели, частни квартири. В района има и множество ресторанти, предлагащи превъзходни морски ястия.

 

Освен че свързва стария и новия град, провлакът е любимо място за разходки на гостите и жителите на Несебър. От двете му страни, в близост до морето, има пешеходни алеи. Един от символите на града е и вятърната мелница, която се намира по средата на провлака.

 

Новата част на Несебър също предлага разнообразни възможности за настаняване. Там се намират и сградите на администрацията и други институции. Северният и южният плаж на Несебър се намират от страната на новата част на града. Плаж има и в Стария Несебър, но той не е голям. Търсещите повече адреналин и развлечение могат да направят обиколка над Несебър с хеликоптер, по плажовете се предлагат още разходки с лодки, разнообразни водни спортове. Заведенията в града са изключително разнообразни като категория и цени. Романтичните натури предпочитат ресторантите в Стария град, а младите хора търсят забавления в новата част на града и в близкия курорт Слънчев бряг.

 

През лятото между двата курорта и други дестинации в района има удобен градски транспорт. В близост са още курортите Свети Влас, Елените и Равда.

 

Празника си град Несебър отбелязва на 15 август. Денят на града е съпроводен с множество събития – изложби, концерти на няколко сцени, религиозно шествие (15 август е Денят на Голяма Богородица).

 

Надяваме се, че ви запалихме по идеята да преоткриете Несебър през лято 2021. Мястото зарежда с енергия, вдъхва живот и разказва причудливи истории. Няма по-мистично място по нашето крайбрежие, където съчетанието между старо и ново е осезаема, но и допълваща се. Романтичните вечери с любимия човек са гарантирани, а Вятърната мелница, разположена на провлака, е любимо място за годеж на млади двойки от десетилетия. Така е в Несебър – от миналото се черпи енергия за днешния ден!

 


Намери своята история

От категорията

Състоянието на Пеле се стабилизира, скоро го местят в обикновена болнична стая (Снимка)

-1426950076.jpg

Проблемът е бил открит при рутинни медицински прегледи. Бизнес мениджърът на ...

14 септ. 2021 | 14:25

Григор Димитров със сериозен срив в световната ранглиста

-1601569423.jpg

№1 в света продължава да бъде загубилият на финала на US Open Новак Джокович, ...

13 септ. 2021 | 11:52

Борислав Михайлов беше предложен за президент на БФС от "Локомотив" София

-1422025868.jpg

Като основен конкурент на Михайлов се очертава Димитър Бербатов. Неговата ...

23 септ. 2021 | 15:08

Бербатов: 20 дни преди конгреса няма правила за провеждането му

-1619529987.png

За съжаление това, което предвижда уставът на федерацията, не е достатъчно, за ...

23 септ. 2021 | 15:04