Гарата в Кьолн стана символ на сексуалния тероризъм.

„Ел Паис”: Недоволството в Германия е всеобщо

От протоколите на полицията в Кьолн: Сириец съм, трябва да се отнасяте добре с мен, г-жа Меркел ме покани

2990 | 10 ян. 2016 | 14:16

Укриването от полицията на факта, че бежанци са сред заподозрените за сексуалните нападения, доведе до възникване на теории как германският елит смята да излъже обикновените граждани. На митингите на „Пегида” никога не липсва слоганът: „Лъжлива преса”.


Както много други вечери, Александър Шон се отправил към гарата в Кьолн в нощта срещу Нова година, за да помага, като активист на НПО, на пристигащите непрекъснато имигранти. Но това, което видял тази вечер, не било очакваното.


Тълпата северноафриканци и араби, които празнували Нова година с алкохол и хашиш на гарата, не искали помощта му. Откраднали 250 евро на преводача на Александър- пари, които той бил събрал именно за желаещите убежище. „Ще продължа да работя като доброволец. Но поведението на хората трябва да сепромени. Страхувам се, че нещо се счупи”, каза Шон по радиото. 

 

Това не е изолирано мнение. Агресията в Кьолн, Хамбург и други градове предизвика шок в Германия и постави под въпрос формата, под която трябва да се асимилират 1,1 милиона бежанци, дошли в страната през 2015 г. Сочената за наследничка на Меркел Юлия Кльокнер заяви, че тази Нова година се е превърнала в „зов за внимание”.


Според проучване от последната седмица 37% от жените в Германия сега предпочитат да избягват големите градски агломерации.


За броени дни нападенията се превърнаха от вестникарска тема н национален дебат и излязоха извън пределите на страната.


Недоволството е всеобщо, поляризацията расте- достатъчно е да се разходиш този уикенд покрай гарата в Кьолн. Полицията изведнъж съобщи, че повечето от разследваните за нападенията са търсещи убежище, дошли нелегално в Германия. В събота две манифестации противопоставиха вижданията на общественото мнение.


От една страна бе ислямофобското движение „Пегида”, което досега бе успяло да събере привърженици само в Дрезден. „Страхувам се за четирите ми деца”, сподели демонстрант, който 30 години гласува за партията на Меркел – ХДС, но сега се чувства предаден. Бяха издигнати много плакати срещу канцлера с призиви да си ходи.


От другата страна бяха защитниците на мигрантите, които манифестираха срещу ксенофобията и расизма. Те бяха нападнати от ултраси с бутилки и камъни. Наложи се полицията да се намеси с водни оръдия и да разпръсне демонстрантите.


Скандалът в Кьолн захранва движения, които досега бяха силно маргинализирани от обществото в Германия – като „Пегида” или „Алтернатива за Германия”- ултраконсервативна група, която търси отговорност директно от миграционната политика на Меркел.


Те предупреждават от много време за това, което бе немислимо да си представим, но се случи – увеличаване на престъпността, беззащитни жени се оказват заедно с безпомощни полицаи в центъра на четвъртия по големина град в страната, а една тълпа се чувства безнаказана и прави това, което си иска. „Сириец съм, трябва да се отнасяте добре с мен. Госпожа Меркел ме покани“, казал младеж на полицай, според изтекъл в пресата вътрешен документ на полицията.


Укриването от полицията на факта, че бежанци са сред заподозрените за сексуланите нападения, доведе до възникване на конспиративни теории как германският елит смята да излъже обикновените граждани. На митингите на „Пегида” никога не липсва слогана „Лъжлива преса”.


От категорията

Другите за Нинова: Може да кара само напред, вдигна БСП на крака, обърна я към властта

-1547559365.jpg

Политик от нов тип със силна интуиция. Но и прекалено импулсивна, твърде ...

15 ян. 2019 | 15:51

Симеон Николов: Трите варианта за избор от Народното събрание по казуса "нов тип боен самолет"

-1472586819.jpg

Политическите и имиджови щети, които нанесоха неадекватните опити да се защити ...

15 ян. 2019 | 15:09

Проф. Румен Гечев: Министрите, които подпишат за Ф-16, са заплашени от беседи в прокуратурата!

Проф. Румен Гечев: Министрите, които подпишат за Ф-16, са заплашени от беседи в прокуратурата!-1547479780.jpg

Предлаганият ни Ф-16 е на чертеж! Чакаме от умрял писмо! Сделката за ...

14 ян. 2019 | 17:02

Адв. Шейтанов: Не си играйте с международното търговско право! Швеция ще започне процедура срещу нас

-1543174755.jpg

Нарушенията на СОП (промяна на първоначалните условия на търга за самолетите) ...

14 ян. 2019 | 14:24

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.