Майстор Яна Зарева - Спасова

За полезността на китайската медицина в епохата на световна пандемия – втора част. Практически съвети. Разговор с Майстор Яна Зарева - Спасова

Ние сме маговете на света, в който живеем

10920 | 4 май 2020 | 16:14

Снимки на няколко акупресурни точки, някои от които засилват виталността на бъбреците и белия дроб, и други които гонят „токсичен вятър“

 Майстор Яна Зарева - Спасова-1588598418.jpg Яна заедно с колеги от медицинския факултет на Университета Шенжен получава награда за отличие в преподаването.-1588598351.jpgТочката Хъ Гу ("Присъединяване към долината") - в комбинация с Уай Гуан лекува "токсичен вятър". Особено ефективна при проблеми в областта на главата -  главоболие, запушен нос, синузит, болки в очите и ушите, зъбобол.
-1588598324.jpgТочката Уай Гуан ("Външен проход") - лекува "токсичен вятър". Особено ефективна при настинка и грип.
-1588598296.jpgТочката Лие Чуе "Пропусната последователност" (името идва от това, че точката страни от централния ход на меридиана) - засилва виталността на белия дроб. Особено ефективна при кашлица и хрема; ползва се и при гърлобол. -1588598265.jpgТочката Тай Ши "Великият поток" - тонизира виталността на бъбреците. -1588598232.jpgТочката Йонг Чуан "Бликащ извор" - първа точка на меридиана на бъбреците - "корен на корена".
-1588598206.jpgГъбите тръбенка и лютивка-1588598176.jpg

 Автор: д-р Райна Дамяни

     

„Най-добрият начин за борба със злото, е напредъка в  доброто“                

                                                                                     Лао Дзъ

 

Разговор за полезността на китайската медицина в епохата на световна пандемия – втора част. Практически съвети. Разговор с Майстор Яня Зарева - Спасова

 

Майстор Яна Зарева - Спасова е дипломиран специалист с магистърска степен от Американския колеж по традиционна китайска медицина в Сан Франциско, САЩ. Паралелно с медицинската си практика, Яна надгражда професионалното си развитие и в академичната сфера. От 2012 до 2018 тя преподава в Китай,  в Шендженския университет към Факултета по медицина.

 

Създател е и автор на „Проектът Холосапиенс - Източно Преживяване в Западния Ум“ (www.holosapiens.com). В момента живее в България, отдадена на семейството си, на различни и много интересни дейности. Тя разработва специализирани образователни програми по китайска традиционна медицина за обучение на лечение с храни, на хронична емоционална дисхармония, детско здраве, женско здраве, български билкови аналози на популярни китайски билки, и др.

 

- Каква е вашата рецепта за сегашната пандемия, как бихте описали приоритетите в начина да се опазим? Как вие предпазвате и лекувате вашите деца, във време на „изключително разнообразие“ на вирусни, алергични и други заболявания?

 

- Ще се опитам концентрирано да отговоря на този въпрос, като разкажа, как да засилим устойчивостта и виталността на своя организъм, през перспективата на китайската традиционна медицина. Така ще мога да аргументирам и превантивно-лечебните практики, които ежедневно прилагам върху себе си, семейството си и близките си. Както ви казах в предишното ни интервю, най-добре е да се лекуваме с местни храни и билки, защото те най-правилно съответстват на нашата „климатична физиология“.

 

Затова сега ще използвам теорията на китайската традиционна медицина, за да обясня от кои фактори зависи устойчивостта на нашия организъм и после през логиката и системата на китайската Материя Медика ще потърся адекватни лекарствени еквиваленти у нас.

 

Разбирането за „имунитет“ в традиционната китайска медицина е много различно от западната медицина. Защитата на организма се контролира основно от два органа: най-горния и най-долния плътен орган в торса - белия дроб и бъбрека.

 

Белият дроб често е наричан „орган - чадър“. Ако си представите рентгенова снимка на бял дроб лесно ще си обясните защо. На белия дроб се гледа като на „орган-защитник“, който протектира останалите органи от външни патогени (в китайската медицина най-близкия еквивалент на понятието „патоген“ са шестте климатични фактора наричани още „шестте напасти“). Когато патоген („климатична напаст“ и по-конкретно „токсичен вятър“) атакува тялото, той първо се посреща от белия дроб и неговите „компоненти“ - горните и долни дихателни пътища.

 

Всички те работят като щитове, които предотвратяват патогена („климатичната напаст“) да навлезе по-надълбоко в тялото и да се добере до останалите органи. Ето защо от съществено значение е виталността на белия дроб да е много силна - той е нашия войник на първа линия.

 

Обикновено патогенът първо засяга горните дихателни пътища, проявявайки симптоми като хрема, кашлица (предизвикана от хремата), болки в гърлото и може би температура, което всъщност са опитите на тялото да изхвърли или „претопи“ натрапника.

 

 Ако тялото не може да задържи патогена на това ниво, той потъва по-дълбоко, навлизайки в същинския орган - белия дроб, причинявайки по-сериозни вътрешни заболявания, известни в западната медицина като бронхит и пневмония. Счита се, че ако успее да премине белия дроб патогенът („климатичната напаст“), ще попадне в по-дълбоките сфери

на тялото, трансформирайки формата си от „вятър” във „вътрешна горещина“, „токсична горещина“, „сухота“ и  т.н., местейки се от орган на орган, причинявайки различни вътрешни щети.

 

Бъбреците в китайската медицина се наричат ​​„органът - корен“. Така, както коренът е от съществено значение за растежа, силата, плодовитостта, дълголетието и цялостната жизненост на растението, така бъбреците са отговорни за тези жизнени фактори в човека. Ако белият дроб има защитна функция, т.е. защитава тялото от външна атака, то бъбреците имат захранваща функция, т.е. култивират и засилват тялото отвътре.

 

Затова, от гледна точка на китайската традиционна медицина, ако искаме силен имунитет, е добре да обърнем особено добро внимание на бъбреците и белия дроб.

 

- Как на практика можем да постигаме това?

 

- Най-просто, чрез подбор на лечебни субстанции въз основа на тяхните цветове и вкусове, чрез подбор на правилните акупресурни точки.

Както споделих в предишния ни разговор, акупресурата е напълно безвреден, чист, но много ефективен начин на лечение и превенция, и хората могат да я упражняват върху себе си, по всяко време - колкото по-често, толкова по-добре.

 

Прилагам снимки на няколко акупресурни точки, някои от които засилват виталността на бъбреците и белия дроб, и други които гонят „токсичен вятър“.

 

Акупресурата (за разлика от акупункурата) не се налага да бъде чак толкова прецизна. Дори ако хората не могат съвсем добре да локализират точките от снимките, пак ще бъде от полза да разтриват посочения участък на тялото.

 

- Какъв тип храни? Защо е важен цветът на храните и билките, много интересно, мисля си, че това знание не е в нашата култура ?

 

- Белият дроб се повлиява положително от бели на цвят храни, билки и субстанции, които са особено ползотворни, ако са люти (това е вкусът, който стимулира и лекува белия дроб).

 

В България имаме четири храни, които са едновременно бели на цвят и люти на вкус – лук, чесън, ряпа и хрян. И четирите имат доказани бактерицидни и антивирусни свойства и всичките са добре известни лекарства при настинка и грип, които първи се посрещат от белия дроб и неговите „компоненти“, както и при синузит, бронхит и астма. Лютият им вкус мощно прочиства дихателните пътища – всяка от тях  има отхрачващо действие.

 

Интересното е, че тези индикации са изцяло местно българско познание, независимо от принципите на китайската традиционна медицина, от която изведох горната информация. Това не е първия път, когато двете народни медицини – българската и китайската, макар и произхождащи от два различни континента, се синхронизират.

 

Лукът и чесънът имат антипаразитни свойства, т.е. също са отличен избор за поддръжка на „вътрешна хигиена“. Добре е, два пъти в годината по един месец, (най-добре застъпвайки грипните сезони) да взимаме с храната си суров лук и чесън, за прочистване на организма от нежелани вируси, бактерии и паразити.

 

Тези мощни храни продухват белия дроб, засилват неговата виталност, .т.е. засилват защитата на цялото тяло и същевременно поддържат вътрешността му „чиста“. При хрема, за прочистване на дихателните пътища, можем да правим инхалация с лук, нарязан на едри парчета, заедно с обелките. Можем да добавим щипка сода бикарбонат (още една бяла субстанция), която допълнително ще засили лечебното действие на инхалацията с алкализиращите си свойства.

 

Ряпата и хрянът,  както лука и чесъна,  ги препоръчвам сурови или на сок, за да се възползваме максимално от лютите им пречистващи свойства. Хрянът е един от билковите ми „преводи“ от китайската Материя Медика. Смятам, че той е българския еквивалент на джинджифила. Към белите храни ще посоча и една лечебна билка. В нашата народна медицина има една „бяла“ билка, която е силен стимулант на белия дроб – борови връхчета от бял бор.

 

В народната ни медицина, шишарки от бял бор се използват при заболяване на бронхите и имат отхрачващо действие при белодробни възпалителни процеси. Може да се приемат при всякакъв вид кашлица, както и за и превантивно укрепване на защитните функции на белия дроб при настинка и грип (т.е. като защита на „защитника“).

 

Разтворена в чаша чай тази билка създава усещането, че вдишваш борова гора…

 

Цветът, който стимулира виталността на бъбреците е черния, а вкусът – соления. Тъй като съвременният човек прекалява със соленото, няма допълнително да го приобщаваме в лечебното хранене, а ще се фокусираме само на черните храни и билки. В България черни плодове са къпините, черниците и касиса, тях можем да приемаме сезонно, но можем и да ги сушим като добавка към билковите си чайове и през другите сезони.

 

Прекрасна „черна“, напълно българска храна е смилянския боб. Бобът има формата на бъбрек и според принципа „еднакво лекува“, това е една от храните, които силно захранват бъбреците. За тези, които не са наясно с този принцип, ще поясня, че в китайската медицина, различните органи могат да се лекуват и с консумация на същите органи от животно, например - чернодробни проблеми се лекуват с дробчета, сърдечни със сърчица и т.н. Бобът имайки вид на бъбрек се смята за лечебна храна на бъбреците.

 

В магазините също се намира черен боб, черна леща и черен ориз, които независимо че не са наши локални храни можем да добавим в храненето си. На жените специално препоръчвам черен сусам като източник на фитоестрогени.

 

Черна на цвят билка в народната ни медицина, достигнала при нас и чрез емпиричното познание на Петър Димков, е черният бъз. Лечителят я нарича „чудодейно растение“, а на Запад я наричат „аптечката на обикновените хора“. Нейното имунно стимулиращо действие силно укрепва организма и повишава защитните му сили. Бъзът има силно антивирално, антибактериално и антиканцерогенно действие. Съдържа активни противогрипни съставки (сокът от бъз е бил използван за лечение на грипната епидемия в Панама през 1995 г.) Расте по планините и полетата на Европа и България ( у нас го има в изобилие).

 

 Аз го бера наесен и правя сироп по рецепта на Димков. Давам го на децата си по време на грипните сезони и те остават напълно здрави, а когато съм усещала, че ми пада имунитета съм го взимала и до ден-два, съм усещала тялото си по-силно. Черният бъз е широко използван на Запад, но както виждаме лечебната му логика (както казахме, черните субстанции стимулират виталността на бъбреците и „захранват“ тялото отвътре), може да бъде намерена и изведена чрез принципите на китайската традиционна медицина.

 

От голяма важност е да се знае, че когато се бере черен бъз се събират само черните плодове. Зелените, розовите или лилавите (т.е. неузрелите) са отровни и не се докосват! Добре е да се купува черен бъз от доверени билкари или производители, които се предполага, че се съобразяват с това правило. Най-добре е, ако го разпознаваме, да си го берем сами, защото очите няма как да ни излъжат. Според горепосочените принципи на китайската традиционна медицина ще изведа и две лечебни гъби, с уговорката, че това е лично моя аналогия.

 

Бяла на цвят гъба, много често срещана в България, чийто лютив вкус е застъпен в името й е лютивката (други нейни имена са „лютива млечница“ или „пиперлива млечница“). Тя не принадлежи към гъбите-деликатеси и хората често я подминават. Когато я открих, цветът и вкусът й веднага ме накараха да проверя дали има лечебно отношение към белия дроб.

 

Открих изследвания, според които, екстракт от лютивка в гореща вода инхибира белодробен „аденом на Люис“ у бели мишки. Наблюдавах също, че независимо от горчиво-лютивия й вкус, който я прави трудна за харесване, хора с хронични белодробни заболявания, особено пушачи, инстинктивно посягат към нея. Лютивката има доказано силно антибиотично и антиоксидантно действие. Гъбари съветват да се използва сушена и смляна на брашно като лечебна подправка вместо лют пипер.

 

В България, по влажните места в буковите гори, расте черната гъба тръбенка (други имена са „черен тромпет”, „черен кантарел” и др.) В тази част на Балкана, където живея аз, тази гъба се появява през една или две години, но когато се появи няма обиране. Интересният й вкус я е превърнал в деликатесна храна във Франция, прекрасна е маринована или в салата. Аз я суша и я слагам в зимния си чай, който става черен като кафе (зимата е сезона на бъбреците и е добре да поемаме много черни субстанции).Има антимутагенно и антиканцирогенно действие.

 

В сборен научен труд, на пет китайски учени от Университета Тианджин, се твърди, че в тази гъба е открит нов полизахарид, който засилва имуномодулиращата активност, стимулира активността на естествените убийци (NK клетки) и значително повишава фагоцитната активност при имуносупресивни мишки. Поради наличието на този полизахарид, тръбенката се счита за силно превантивно,  витализиращо имунната система, храна-лекарство.

 

Както виждаме, българската и китайската Материя Медика имат допирни точки. Аналогиите не са малко и нашият разговор може да продължи още дълго. Надявам се с този разговор да вдъхновя хората да преоткрият и събудят в себе си познанието за лечебните растения. Нека си спомним, че те са ни хранили и лекували хилядолетия наред и са част от нашата културна и генетична същност. Много дълго ние сме се приспособявали към съставките, съдържащи се в тях и сме създавали тясна връзка между активните им компоненти, и човешка ни физиология.

 

Нашият организъм е много по-благоразположен към растенията отколкото към синтетичните лекарства, защото генетично ги разпознава.

 

Знаем добре, че в България има отровни билки и гъби, но ако се придържаме към правилото „не го познавам /не съм сигурен - не го пипам!“, ние сме в безопасност. Добре е също така, да ги изучаваме не само чрез наръчници, но и с помощта на опитни познавачи, защото това е органично, „живо“ познание.

 

Ако ние поддържаме това познание будно, тези лечебни растения ще бъдат наши мощни съюзници, както при ежедневната поддръжка на нашето здраве, така и в ситуациите, в които конвенционалната медицина не може категорично да предложи решения.

 

Читателите на Епицентър могат да се информират още по-подробно на www.sharenobile.com

 

 А ако сте пропуснали пъвата частнаинтервюто с Яна Зарева-Спасова 

http://epicenter.bg/article/Yana-Zareva-Spasova--Nie-sme-magovete-na-sveta--v-koyto-zhiveem-/213600/10/0 


От категорията

Ново 20! Меган и Хари съжаляват за интервюто пред Опра, актрисата "готова да прости" на Бъкингам

-1615113595.jpg

Близък до двойката разкрива, че те се надяват връзката им с принц Чарлз, принц ...

14 апр. 2021 | 16:51

Лиъм Нийсън снима на яхтата на „криптокралицата“ Ружа Игнатова в Созопол

Сн. БГНЕС-1618301064.jpg

Снимките в Созополския залив ще продължат до петък, след това продукцията се ...

13 апр. 2021 | 11:03

Котарак стана шеф на полицията в Япония (Видео)

Кадър: Туитър-1618490067.png

Миналата година четириногият Коко е помогнал при издирването на пропаднал в ...

15 апр. 2021 | 15:32

Без униформи на погребението: Елизабет II наруши вековна традиция заради принцовете Андрю и Хари

-1617968518.jpg

Бъкингамският дворец отказа да коментира публикациите по темата. Според в. ...

15 апр. 2021 | 14:58