Според бившия министър на земеделието оградата е била компрометирана и проблемът е бил подценяван от властите

Нихат Кабил: Взетите мерки срещу африканската чума са необходими, но закъснели

5067 | 9 авг. 2019 | 15:26

Ръководството на Министерство на земеделието се среща във Велико Търново с областните управители от страната и представители на Сдружението на общините, за да обсъдят актуалната обстановка в страната и мерките за ограничаване на АЧС


Ръководството на Министерство на земеделието се среща във Велико Търново с областните управители от страната и представители на Сдружението на общините, за да обсъдят актуалната обстановка в страната и мерките за ограничаване на африканската чума по свинете, предаде БНР. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви по-рано в телевизионно интервю, че ще има кадрови и организационни промени в Агенцията за безопасност на храните, но едва след като бъде овладяна кризата с чумата по свинете.

 

За 8 години БАБХ смени четирима директори. Единият остана само няколко месеца, двамата бяха отстранени след скандали, четвъртият е обект на прокурорска проверка. Българската агенция за безопасност на храните е проверявана от прокуратурата за евентуални длъжностни престъпления и неизгодни договори за инсинератори, в които се обезвреждат животински отпадъци. От БАБХ ще бъдат изискани редица документи, някои от които са договорите за обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, сключени преди две години, както и тези, свързани с договорите за пряко договаряне, документите за всички плащания и капацитетите на инсталациите.

 

Първи случаи на африканска чума по свинете има в областите Смолян и Шумен, след като в мъртви диви прасета там бяха потвърдени положителни проби за заболяването. Хората, които осми ден блокират пътя Сливен – Ямбол при село Крушаре, ще внесат сигнал до Върховната административна прокуратура заради наложените мерки от Министерство на земеделието за принудително избиване на животните в домашните стопанства

 

Нихат Кабил, бивш министър на земеделието коментира в предаването "Хоризонт за вас", че взетите мерки са необходими, но закъснели:

 

"Тази война в АЧС ни завари неподготвени. Ясно беше, че чумата ще дойде рано или късно и до нас. Но трябваше в Добруджа да се направи много по-здрава ограда с Румъния, за да възпре наистина животните".

 

Кабил е категоричен, че оградата е била компрометирана и проблемът е бил подценяван от страна на властите:

 

"Един такъв епизоотичен проблем, тази пандемия не може да бъде разрешена, ако държавата няма цялото общество за свой партньор. Това не е само проблем само на МЗ и на БАБХ. Това е общонационален проблем".

 

Кабил предлага: "Трябва да се създаде Национална ветеринарна служба, която да се заминава само с ветеринарните въпроси, профилактиката и т.н. А това, което е контрол на храните, да се отдели в друга система.

 


От категорията

Гешев: Има безпрецедентен политически натиск върху ВСС да бъде провалена процедурата

-1571920510.png

Политическият натиск е видим. Спокойно може да кандидатстваме за рекорд на ...

14 ноем. 2019 | 15:49

Борисов в Солун: За България и Гърция приоритет е ускорената реализация на газовия интерконектор

Сн. Пресцентър-1573757746.jpg

Реализацията на съвместните транспортни и енергийни проекти и разширяването на ...

14 ноем. 2019 | 20:51

Хасан Адемов: Решението за болничните трябва да се вземе от Народното събрание

-1531326173.jpg

За да има високи нива на доходи от пенсии, трябва да има високи нива на ...

14 ноем. 2019 | 23:55

Кметът на Перник: Комуникацията ми с премиера е по-добра, отколкото с шефа на ВиК

Кметът на Перник: Комуникацията ми с премиера е по-добра, отколкото с шефа на ВиК-1573767128.jpg

Вчера Борисов заяви, че не иска воден режим и разпореди да се търси резервен ...

14 ноем. 2019 | 23:30

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.