Несъстоятелна е тезата, че сме проводник на проруски интереси

Нихат Кабил: Няма да допуснем втори път лидерска криза в партията

12820 | 22 апр. 2016 | 19:12

Ние отиваме към труден период както във вътрешно, така и във външнополитически план. Всички политици в страната трябва да бъдат на една сериозна висота в работата, в преценката си, в решенията си.


-Г-н Кабил, всички казват, че днес ДПС е в изключително тежка ситуация, заради появата на ДОСТ. Съзирате ли заплаха за разцепление на електората ви?

-За разцепление – не. Спомнете си, че досега имаше 5 опита да се разцепи партията и в крайна сметка не се случи. Мисля, че ще има известен отлив на гласове, но това не ни притеснява. Работим да намалим евентуален негативен резултат. Имаме си нашата структура, която за 26 години е изградена в цялата страна, вярваме на гласоподавателите си. Сред тях има и разочаровани от действия на хора в регионите или от нещо друго. Времето ще покаже какво точно ще се случи.
Но защо тежко състояние? От каква гледна точка?

-Разколебани членове, чудещи се по кой път да хванат...
-Не мисля. Пътувам из страната и моите наблюденията не го показват. В момента може да има разколебани хора, може да ги примамват с постове, привилегии, може дори да са принуждавани по определен начин да тръгнат по друг път. Не бих изключил някои да направят и завой.

 

Но не сме в безпътица. Не! Партията отива към национална конференция, на която ще бъде избран оперативен председател. В неделя ще определим новите органи, ще набележим целите си за следващия тригодишен мандат.

-Мнозина наблюдатели коментират, че в тази ситуация днес единственият печеливш изход за ДПС е Доган да се върне начело на оперативното управление на партията.

-Това би било не единственият печеливш ход, той просто ще обезсмисли всички политически движения и турболенции, които се създават в момента около нашето избирателно тяло. Но самият г-н Доган неколкократно заяви, че няма да се върне на този пост.
Убеден съм, че ще си изпълни думата. Ние също имаме наша партийна организация, вътрешна сила. Смятам, че този период ще бъде преодолян. Това вече ни се е случвало 5 пъти.
Сега е шестият опит.

-И той е продуциран също от най-приближените на Доган. Защо?
-Факт! Анализирайте го, срещнете се с тези хора. Интересно е.

-Според вас възможно ли е триумвират да застане начело на партията?
-Не! През последните дни различните ръководни формати проведоха съвещания и е надделяло мнението председател на партията да бъде един човек. Той вероятно ще е един от триумвирата. Пишат се различни неща по сайтовете. Според мен конкретно предложение ще има на конференцията в неделя.

-Този оперативен лидер ще успее ли да изкласи в сянката на Доган, за когото всички вие непрекъснато повтаряте, че е вашият единствен и незаменим лидер.
- Интересен въпрос. Защо да „изкласи в сянката му”? Поглеждайки назад във времето почти всички, които се опитаха да правят проекти с идеята да разцепят ДПС и избирателното му тяло, са все хора, изкласили около г-н Доган, не под сянката му.
Понеже съм аграрен специалист, знам какво е едно растение да поникне, да се развие, да вретени, да изкласи и накрая да върже плод.


В партията има достатъчно натрупан опит как да се работи в такава ситуация. В един почти тригодишен период се видя как функционира системата, в която лидерът е почетен председател, а самата тя се ръководи от друг. Има натрупан опит, макар и негативен.
Мисля, че допуснатите грешки няма бъдат направени пак, защото няма да има възможност за това. Неслучайно, много сериозен акцент се поставя върху колективните решения, върху мнението и позициите на структурите в страната. Аз съм сигурен, че в тази посока е укрепването на имунната система на самата партия.

-Повече мнения отдолу и в хоризонтал, така ли?
-По-скоро една много по-добра координация на работата и на посланията, които ще бъдат излъчени, на решенията, които ще бъдат взети след сериозно обсъждане, след изслушване на всички мнения. Собственото ми усещане е, че отиваме към труден период както във вътрешно, така и във външнополитически план.

Всички политици в страната трябва да бъдат на една сериозна висота в работата, в преценката си, в решенията си. А най-добрите решения са тези, които са взети след сериозна дискусия.

-Говорим за външнополитически проблеми. Ще проработи ли мантрата, че ДПС в момента е проводник на проруските олигархични интереси?
-Това е една несъстоятелна теза, но върши добра работа в медиите в съседна Турция. Факт е, че събитията от 17 декември вечерта и след това бяха отразени тенденциозно. Например, че изключеният председател Лютви Местан е получил тази санкция, защото е защитил Турция в действията й около сваления руски самолет на границата със Сирия. Следователно г-н Доган като почетен председател на партията, който със своята реч е инициирал свалянето на г-н Местан, и самата партия ДПС са проруски.


Това е измислена теза, която трябва да работи пред обществеността в Турция и най-вече пред изселниците, български граждани, които живеят там. Целта е да се създаде мит, че ДПС е проруска партия и защитава руски интереси.


След това на г-н Доган и на Пеевски беше наложена забрана, защото били проводници на руски интереси. После се появи един дълъг списък, в които бях включен и аз. Това беше игра на нерви, постановка пред медиите, за да се пробва ситуацията.
Не мисля, че дори БСП, една лява партия, е проводник на руски интереси у нас, та камо ли това може да е ДПС.

-Имаме информация, че активисти на ДОСТ притискат изявени кадри на ДПС - и със заплахи от Турция, и с финансово примамване. Това ще проработи ли?
-Чувал съм подобни информации. Знам, че около 21 – 22 декември миналата година е оказван подобен натиск от чужбина върху наши депутати, видни представители на партията по регионите и в София да подкрепят г-н Местан в новата му битност.

-Вас каниха ли ви? В последните години вие някакси стояхте настрани от политиката.
-Наистина бях се оттеглил от активната политика. Моят избор беше такъв. Нека припомня, че  прокуратурата беше повдигнала едни неоснователни обвинения, които самата тя свали след 3-4 години, защото се оказаха несъстоятелни.
През този период обаче си бях казал, че докато не си изчистя името, няма да се появя в общественото пространство. Не може един политик с длъжностни обвинения в прокуратурата да излиза по медиите, да дава политически оценки и коментари. Несъстоятелно е.


Истината е, че до днес аз не съм получавал такива оферти /от ДОСТ/, нито ми е оказван натиск. Може би, защото знаят, че при мен няма да мине, аз не съм зависим като други.
Няма защо да се притеснявам, дори да ми наложат забрана да влизам в Турция. Вярно е, имам много добри приятели там, роднини, близки, но нямам имоти в Турция. Няма какво да ме направи зависим и поради това да бъда склонен да наведа глава и от немай къде да отида в един  подобен проект.

-Разбрахте ли най-накрая дали имате забрана да влизате в Турция?
-Мисля, че онзи списък се оказа неверен, защото хора от него многократно ходиха до Турция. Аз  скоро ще имам път натам, защото синът на близко приятелско семейство вдига сватба в Истанбул. Така че ще разбера дали имам забрана да влизам в страната или нямам. Но за мен това не е от значение. Нямам никакво действие, с което по някакъв начин да застрашавам Република Турция.
Ако пък имам забрана за това, че не подкрепям проекта ДОСТ или пък съм противник на този проект, това пък би било най-глупавата санкция. Тогава жалко за тези, които са я наложили.

-Всички признават, че за 26 години ДПС се оказа стабилизиращият фактор в България да не пламне етническият конфликт. Появата на ДОСТ и новата геополитическа ситуация, както и агресивната политика на Турция могат ли да подпалят и нашата черга?
-Този въпрос по скоро трябва да се отправи към ДОСТ, защото лидерът им даже на самата учредителна конференция и след това постоянно декларира евроатлантическа ориентация на тази партия. Направи заявка, че това е либерална партия.

Следователно, изповядвайки принципите на либерализма, те не би трябвало да допуснат подобно нещо. Този сценарий с подпалването на чергата е ужасен. Като народ и общество трябва да правим всичко възможно това да не се случи. Ние сме уникални в това отношение. Всички, които излязаха от комунизма, платиха някакъв кръвен данък.
Да, при нас тези неща се случиха малко по-рано. През 1989 година, месеци преди да рухне Берлинската стена, имаше майски протести в Лудогорието. Там хората излязоха спонтанно и поискаха да бъдат възстановени потъпканите им права по време на Възродителния процес.
Има дадени жертви в Шуменския и в Разградския край.


Но създавайки ДПС през 1990 година, ние взехме твърд курс по мирен път да възстановим правата и свободите си чрез партийната система, чрез принципите на демокрацията, на мирната политическа борба.
Това е много важно, защото в една такава обстановка конфликтът можеше лесно да ескалира и да премине към съвсем друг вид противопоставяне между хората.
Да не забравяме, че войната в Босна започна от една сватба, от една псувня и от един изстрел, с който беше убит един човек. Само че този, който стреля беше от една религиозна общност, а другият – от различна. После страната даде 200 000 жертви. Този народ в тази държава плати много тежък кръвен данък.


Гледам с голямо подозрение и с изклютелно притеснение всички опити за заигравка с толкова сериозна тема. И всеки, който си мисли, че ще обикаля с кутийка кибрит около бурето с барут и ще се чуди дали да запали клечката, поема огромен риск.


Ние тепърва ще оценяваме какво сме направили заедно през тези години. Това е едно политическо достижение и в основата сме ние с нашата идеология, с нашето решение да вървим по този път и с всичко това, през което минахме.


Бяхме сатанизирани, наричани прокляние и какво ли не още. Но дойдохме до днес и сме това, което сме като цялостен народ. Ние не се поддадохме, не се подведохме като другите по брутален начин да решаваме изначало неразрешим проблем.

-Но сега за първи път от 26 години се заговори за доктрината за неоосманизма на Анкара, онагледена в книгата „Стратегическа дълбочина“ на Ахмет Давутоглу. Имаме ли основание да се притесняваме и как можем да се противопоставим?
-„Стратегическа дълбочина” е написана от проф. Ахмет Давутоглу, сегашният премиер на Република Турция, през 2001 година. Тя вече е преведена на български. Аз съм я прочел от начало до край, даже някои пасажи съм си ги препрочел. Това е стратегия, доктрина на една държава в един променящ се свят така, както професор Давутоглу я разбира.


Към днешната дата виждаме, че тази стратегия е залегнала в основите на външната политика на Турция. Дали обаче ние бихме били потърпевши в някаква степен от подобно стратегическо поведение на нашата съседка, с която сме в добри междусъседки отношения, си зависи само от нас – като държава, като политици, като народ. Времето ще покаже.


Може би този въпрос не е напълно коректен, защото говорим в условно наклонение. Така можем да разсъждаваме безкрайно. Не трябва изначално да мислим в лоши сценарии. Но като съседна страна винаги трябва да имаме едно наум, защото живеем в свят, в който интересите на всяка една отделна държава започват да се проявяват все по-отчетливо.

 

Неслучайно тези интереси се сблъскват понякога и на трети терен, както е в Ирак, в Сирия и виждаме какво се случва - война, бедствие, милиони хората напускат страните си, стотици хиляди мигрират към Европа. Светът се променя. Светът не е същият.

-И сега се появи новата партия ДОСТ. Има ли връзка?
-Не мога да отговоря на този въпрос ясно и точно. Тепърва ще видим от поведението на тази партия, от посланията, които ще излъчва, от хората, които ще провеждат политиката.

-Тя дава заявка, че е либерална, но около лидера й застават имамите. Как ви изглежда това?
-Най-малкото поражда въпроси. Либерализмът залага на фундаментални понятия като свобода, отговорност, свобода на словото, на мисълта, на духа, на предприемачеството. Религията пък налага ограничителни рамки. Затова наблюдавам с интерес тази партия.

Това, което мога да кажа е, че ДПС е политическа партия, национално отговорна. Неднократно и на практика сме доказвали с нашите действия, че националният интерес е от определящо значение. Както е било назад, и занапред ще бъдем политическа сила, която с действията си ще  защитава националния интерес. Ние понесохме огромен товар. Наричаха ни маша на Анкара, пета колона на Турция и т.н. Персонално нашият лидер и ключови представители на партията бяха силно атакувани. Но от тук нататък във времето напред ясно ще се види кой кой е  в  българската политика.


Визитка: Нихат Кабил е роден е на 5 декември 1962 в с. Подайва, Русенска област. Завършва агрономство в Аграрния университет в Пловдив.
От 2001 г. е заместник-министър, а от 23 февруари 2005 – министър на земеделието и горите в правителството на Симеон Сакскобургготски. Той остава на този пост и в избраното на 16 август 2005 правителство на Сергей Станишев.
Член е на Движението за права и свободи от 1990 г. и е един от основателите и създателите на партийните структури в Русенска област. На 9 април т.г. беше избран за председател на областната организация на ДПС в София.


От категорията

Нинова обеща на конгреса: Няма да влизаме във властта през задния вход. Ще спечелим изборите!

Нинова обеща на конгреса: Няма да влизаме във властта през задния вход. Ще спечелим изборите! -1601126969.jpg

Нашата цел е стабилност на България, сигурност и спокойствие на българите, да ...

26 септ. 2020 | 15:33

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!

Георги Гергов: Подавам ръка на Нинова в името на единството на БСП. Да вървим напред заедно!-1592917055.jpg

Всеки може да си прави дребни сметчици, но тук става въпрос за нещо, което е ...

25 септ. 2020 | 14:34

Шаренкова: Повече не може да се разминнават политическо говорене и политически действия в БСП

-1515939710.jpg

Поздравявам Георги Гергов, който също работеше срещу прекия избор, но намери ...

27 септ. 2020 | 09:59

Какво представлява новият план на ЕС за миграцията

-1583491188.jpg

По-голяма солидарност за по-справедливо споделяне на тежестта

26 септ. 2020 | 14:37