Никола Филчев: Преди 30 години българският народ избра капитализма, а той е дълбоко несправедлив

Днес държавата е бедна, тя не притежава имущество. То е в ръцете на олигарси, които забогатяха по престъпен начин

Никола Филчев: Преди 30 години българският народ избра капитализма, а той е дълбоко несправедлив

14284 | 6 окт. 2018 | 18:35

Днес живеем в класово общество, разделено на две - на богатите и на трудещите се. Богатите ни казват как да живеем, те определят правилата, каза бившият главен прокурор.


Преди 30 години българският народ, ръководен от своите държавници, направи своя избор да строи капитализма. Няма смисъл сега да е недоволен - това е капитализъм. Днес живеем в класово общество, разделено на две - на богатите и на трудещите се. Богатите ни казват как да живеем, те определят правилата. Това каза бившият главен прокурор Никола Филчев в предаването Ничия земя по Нова телевизия.

 

В изключително силно, остро и емоционално интервю пред водещата Даниела Тренчева Никола Филчев разкри какво се е случвало по време на неговото управление и как е бил притискан от политици, ходатайствали за техни хора. 

„След 90-те години демократите ни убеждаваха, че животът ще стане по-хубав. Държавното имущество стана частно. Днес държавата е бедна, тя не притежава имущество. То е в ръцете на олигарси, които забогатяха по престъпен начин. Те влияят и върху политическата власт и манипулират общественото мнение“, подчерта Филчев.

 

„По своята същност капитализмът е дълбоко несправедлив, неравенството е дълбоко заложено в него. Народът с право нарича приватизацията престъпна“, отбеляза той.

 

По думите му прокуратурата вече е едно деловодство.

Когато краденето е държавна политика, никаква прокуратура не може да го спре“. "Правосъдието винаги е използвано за политически натиск. Не се поддадох и затова не ме харесват, но и аз не ги харесвам. Бях атакуван, бях подслушван, бях нападан", призна бившият главен прокурор. "Главният прокурор е много мразен човек. Той трябва да е много добър професионалист".

 

Ето какво още каза Никола Филчев:

 

Що се отнася до мен - за седем години съм работил с двама президенти, министри, президенти, премиери. Или са ходатайствали за техни близки обвиняеми, или са натискали по деликатен начин да ни внушат, че трябва да притиснем някой техен политически опонент. Когато излизаха съобщения - проведе се среща с главния прокурор за смачкване на престъпността, всъщност се е говорело това. Но нищо ново. Правосъдието винаги е било използвано за политически цели."

 

 

За комунизма и капитализма:

 

Трябва да сме наясно, че преди 30 години българският народ, ръководен от своите държавници, напраси своят избор и той беше да строим капитализъм. Днес нямаме основания да сме недоволни, това е един дълбоко несправедлив социален строй. Кому принадлежат средствата за производство? 

След 90-та година демократите ни убеждаваха, че животът ще стане по-хубав, в резултат на това се проведе раздържавяване, днес държавата вече е бедна, имуществото е в 10 души олигарси. Хора, които забогатяха по престъпен начин в резултат на приватизацията и придобиха не само икономическа, но и политическа власт, да назначават министри, да манипулират общественото мнение чрез мощния медиен апарат, който притежават и днес живеем в класово общество от две класи - на капиталистите, малкото и трудещите се, които са много. Това е изборът, няма от какво да се оплакваме, това е капитализмът.  Силен е, който има пари, мъжете станаха таксиметрови шофьори и охранители, а жените - чистачки и продавачки, така ще живеем, каквото кажат богатите хора. Нашите хора си направиха избора, скачаха тогава по площадите. 

 

За Иван Костов и приватизацията

 

Два са въпросите - дали нашата приватизация беше честна, народът с право я нарича разбойническата приватизация на Костов. Имаше тогава официална държавна политика, идваха консултанти от америка, Западна Европа и те раздържавяваха, като го раздадоха на приятелите си.  Капитализмът е един дълбоко несправедлив строй. Недоволните са много, но има и доволни, които придобиха държавното имущество за жълти стотинки. Как Костов, например, няма да е доволен. Казах му - в тази приватизация всички ще отидат на съд, той взе да се тръшка - моля ти се, по-скъпа ми е от децата! Оказа се, че фондацията на Костов е "Бъдеще за Костов" и неговите другари.

Това е съдържанието на прословутия разговор преди години в ресторант "Крим".  Без оперативните възможности на МВР и финансовите контролни органи, прокуратурата не можеше да направи нищо, тя става чиновническа. Къде са днес документите от приватизацията? Казвал съм  го, когато корупцията е държавна политика, никаква прокуратура не може да я спре.

 

 За чиновниците и властта

 

 Хайде да видим нашите министри и президенти какво направиха за седем години. В някакво странно раздвоение са, били някакви дребни чиновници, докопали се до властта и изведнъж ги обзема треска да строят, защото строителството носи много пари и второ - купуват хотели. Като ги питаш нещо, почват да се занимават с държавните въпроси, а с какво се занимават, да говорят за кюфтетата, за чаршафите, за компаньонките.  Кажи, че си хотелиер, а не министър. 

 

За Миню Стайков

 

Като стана дума за сегашните акции - Миню Стайков, март 2002 година ГДБОП предприе дейност срещу него. В базите му в Карнобат бяха открити десекти хиляди бутилки. От Бургас участваше печално известният прокурор Светлозар Костов, осуетява бързото извършване на акцията. В петък вечер казва - аз съм дежурен и какво става - отпред пази полицията, отзад изнасят бутилките и в понеделник като отиват, се оказва, че акцията е провалена. Те са стари познати с Миню Стайков, когато той извършва катастрофа със загинал, а Костов работи по случая.  Безнакаността е опиянителна, ако тогава срещу този Стайков беше осъществена наказателна отговорност, щеше да мине всичко, да се забрави и днес да ги няма тези неприятности като един бизнесмен. А какво - всички се надпреварват да му прислужват, подарява пушки на президента Първанов, той му връчва медал. После като се стигне до катастрофата, стане скандала, действа и МВР и питат защо така.

Има не един случай, в който Първанов е осуетявал скандали. 

Има много олигарси, които са ми предлагали приятелства, но винаги съм казвал - не, няма нужда.

 

За "Филчев гейт"

 

Може да ми тежи на съвестта, ако не съм положил усилия. Положих, бях подслушван, заплашван, рекетиран, помните "Филчев гейт", използваха се възможностите на МВР, на една шайка, глутница от журналисти, които разпространяваха клевети срещу мен. Не смятам, че съм в дълг на обществото, всичко, което е можело да бъде направен, съм го направил. При Кобурга пипаха по-европейски, по-деликатно. Създава се щаб да се борим с корупцията и той ми казва - защо вашите прокурори преследват моите министри, аз като гледам има толкова джебчии по улицата. Като ме питат - ти какво направи?

 

Главният прокурор не е да прави строежи. Той има една задача - да пази независимостта на прокуратурата.  Що се отнася до мен - за седем години съм работил с двама президенти, министри, президенти, премиери. Или са ходатайствали за техни близки обвиняеми, или са натискали по деликатен начин да ни внушат, че трябва да притиснем някой техен политически опонент. Когато излизаха съобщения - проведе се среща с главния прокурор за смачкване на престъпността, всъщност се е говорело това. Но нищо ново. Правосъдието винаги е било използвано за политически цели.

 

 За Цацаров

 

Аз не знам какви са сегашните отношения на прокурорите с изпълнителната власт, но това, което се вижда е, че Цацаров ръководи умело и отговорно прокуратурата. Тя повдигна обвинение на редица олигарси за злоупотреби, второ - обвини редица държавници, министри и депутати за корупция и то от различни политически сили, за това се иска много кураж. Той не се подмазва на властта. Тук трябва да се признае ролята на министър председателя. Още по времето, когато Бойко Борисов беше главен секретар на МВР.  Богомил Бонев ще се запомни само с "пуническите си войни" с бившия главен прокурор покойния Татарчев. 

Вземете Костов с неговите маши - министър Емануил Йорданов и гнома Атанас Атанасов, които се занимаваха основно с компрометиране и подслушване на главния прокурор, който тогава бях аз. А сега е различно и това се дължи на тона, зададен от Бойко Борисов, който им казва, че прокурорите трябва да се уважават и обществото има нужда от това. Ефективността на наказателното правосъдие зависи от справедливост, бързина и необратимост.

 

За ВСС и привилегиите 

 

Изпитвам срам, когато ме питат защо например се бавят дела за катастрофи. Защото съм работил при други условия. Например бях съдия във Варна, така започнах и изпитах бюлетин, когато министърът на правосъдието обръща внимание, че е забавил мотивите по дело с един месец. Те имат ли си хабер какво беше, бяхме отлично действаща съдебна система. Извършихме конституционна реформа, разделихме ВСС на две, създадохме инспекторат, създадена е страшна администрация сега. Преди ВСС ходихме по един час, следователи и прокурори не си напускаха работата, сега те са администратори, като създадоха стотици души комисии, отдели, секции, взимат заплата хиляди, коли, секретарки, кабинети. Няма правосъдие, те го осуетяват и всички политици обслужват съдебната система, всички щения на ВСС. Нека се види по конституция, че това трябва да е един административен орган за кадрова политика. Преди години им увеличиха заплати на всички членове с ранг прокурор и главен съдия, това са най-високите заплати в държавата. 

 

Тъмните периоди в съда и прокуратурата и Борис Велчев

 

"Всички решения ни ги показа Китай - важното имущество остава в държавата, а не на Ветковците. Правосъдието е огледало на обществото и не може да излезе от огледалото на цялата система. Трябва да има неизбежност и бързина при наказанията.

След 90-та година имаше два тъмни периода на разбиване на кадрите. Първият беше по времето на СДС, когато всички държавни ръководители станаха адвокати. Които и един ден не са се грижили за държавния интерес, това беше една чистка по уж политически причини.

Вторият тъмен период е, когато Първанов инсталира своите съветници Борис Велчев и Лазар Груев за главен прокурор и председател на върховния съд.

Под ръководството на Велчев бяха разбити много човешки съдби, които после паднаха и бяха разбити от Европейския съд по правата на човека. Най-яркият пример е ареста на министър Цонев.

Помня как Първанов много ме молеше да изберем Велчев за прокурор, беше червен като домат и викаше - той ще бъде верен. В същото време същият пазител на морала Велчев като излезе уикилийкс - докладва на американския посланик, че прокуратурата на Филчев е терористична организация, ако трябва да говоря в същия дух, ще кажа - ми неговата прокуратура е една гей компания. Помня как си взе изпита като студент, по един скандален начин, но той Велчев си е проблем на Първанката. 

 

За рекета от президенти и премиери

 

Филчев обвини бившия лидер на ДСБ, че "кражбата" е била основна му политика. "Като излязат от властта, министрите започват да строят и стават хотелиери, защото там има много пари.  Не смятам, че съм в дълг към обществото. Ако бях послушен, щеше да има мир и любов", коментира преподавателят в УНСС. Ролята на Първанов в обществените процеси е негативна. Той е и отмъстителен, но мен не ме интересува това", каза още юристът.


От категорията

Борисов и Ципрас направиха първа копка на интерконектора с Гърция (ВИДЕО)

-1558524182.jpg

Междусистемната газова връзка ще осигури диверсификация не само на маршрутите, ...

22 май 2019 | 13:08

Корнелия Нинова: Не вярвам на КПКОНПИ, вярвам на г-жа Кьовеши

Снимка Кадър Нова телевизия-1558501785.png

Постъпват сигнали от страната за ползване на МВР за всяване на страх, за ...

22 май 2019 | 08:03

Иво Христов: Цялата власт е в ръцете на една партия–държава и дори на един човек

Снимки: БСП-1558551561.jpg

За да не продължава това, заради което България е обезлюдяваща, с класа от ...

22 май 2019 | 21:58

Хасан Азис горд, че за втори път участва в стратегически за страната и за Европа проект

Хасан Азис горд, че за втори път има възможност да участва в стратегически за страната проект-1558550326.jpg

Като зам.-областен управител в периода 2001-2003 г. Хасан Азис е бил ...

22 май 2019 | 21:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Швейк


22 окт. 2018 | 22:54Бахти боклук!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Woldemars


7 окт. 2018 | 09:59На прокурор, адвокат, юрист, нотариус никакво доверие.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


7 окт. 2018 | 09:47Филчев е един достоен българин, който умее да разкодира посланията му, може много да научи :) До тук любопитни за мен са назначенията на Първанов, който е пробутвал чисти педерасти и протектирал алкохолни босове, както и вредната кохорта на Костов, прикрила престъпната приватизация. Доказано всичко това е ставало при пълна информираност и одобрение на американските чиновници, които са менаджирали тия процеси, управлявайки марионетките си чрез техните слабости и престъпления...и пробутвайки ни своите интереси, които ни опразниха джоба, и източиха човешкия капитал.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


7 окт. 2018 | 09:2229 години западната мафия наливаше пари и си затваряше очите за грабежите в името на "демокрацията". Що мантри се изливаха, а и още се изливат под формата на "демокрация", приватизация, "държавата е лош стопанин", "чуждестранни инвестиции", и всичко това с една едничка цел___ГРАБЕЖ на онова, което бе създадено в БГ. Всички тъй наречени "политици" върлували през тези години са за ЗАТВОРА, макар че това ще им е най малкото наказание. Ама, както е рекъл Славейков___НЕ СМЕ НАРОД, А МЪРША. Те затова сме на това дережде!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ПИДАЛ от Банкя


7 окт. 2018 | 08:4929 години капитализъм, 29 години грабеж, разруха и геноцид.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


WildCat


6 окт. 2018 | 23:43Българският народ нито е избирал нещо, нито някой го е питал. Никога не е ставало дума, че се реставрира капитализма, лъгаха за демокрация, за социализъм с "човешко лице", за пазарна икономика, но никога никога не са говорили за реставрация на капитализма, за НАТО, за ЕС, за последвалото разграбване на националното богатство, закриване на армията, унищожаване на икономиката, колониализиране, бедност и връщане на страната 100 години назад. Филчев да отвори стенограмите на Кръглата маса , да си припомни какво пише там.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


6 окт. 2018 | 23:13Животът в България ще стане по хубав през 3018 г.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Пегър Иванов


6 окт. 2018 | 21:17Скъпи Кольо, българският народ нищо не е избирал. Тази нова пародия на обществен строй, не капитализъм, а мутренско олигархично общество му беше натресена от Луканов, Младенов и Джуров, представители на елита на БКП, които решиха да извършат вътрешнопартиен преврат и под претекст, че ще сменят системата да обсебят всички обществени блага, натрупани в продължение на десетилетия, да ме простят другомислещите. Първият от тримата знаеше какво прави, другите двама бяха наивници, подведени от него. Никой от народа не е допускал, че една уродливост ще се замени с друга, още по уродлива действителност. Сигурен съм, че и самите архитекти на "прехода" са дълбоко изненадани от получениете рузултати. И за тях важи "какво мислииме, сво стъна".Та така Колка, нас никой нито ни е питал. Верно, че имаше Велико НС, но и там нещата бяха подредени и представени по един начин, а след това се действаше по съвсем друг. Добре, че се отървахме бе


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Галилео Галилей


6 окт. 2018 | 20:13БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НИКОГА НЕ Е ИЗБИРАЛ КАПИТАЛИЗМА. ИЗБРАХА МУ ГО ЖЕЛЬО ЖЕЛЕВЦИ И ИВАН КОСТОВЦИ, ТРЕНЧЕВЦИ, ХРИСТОФОР СЪБЕВЦИ И КОБУРГГОТСКИ ЦЯЛАТА "ДМОКРАТИЧНА" ИЗМЕТ, КОЯТО ИЗМАНИПУЛИРА НАРОДА И ДЪРЖАВАТА, ЗА ДА ГИ ПРЕВЪРНЕ ДНЕС, ЧРЕЗ МАФИОТА БОРИСОВ, В КОЛОНИАЛЕН ТРАФИК НА ЗАПАДА.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Пегър Иванов


6 окт. 2018 | 21:20Много правилно. Опозиция подредена и създадена в началото от Луканов & Со.


Манчев


6 окт. 2018 | 19:49Българският НАРОД искаше демокрация, в смисъл на свобода да мечтае, твори и пътува неща, които системата потискаше и мачкаше. Продажните му държавници избраха канибализма на капитализма като идеалното бъдеще за своите наследници. Правосъдието винаги е част от репресивния инструмент на властта. Чрез него се гарантира благополучието на богатите срещу масите.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ПИДАЛ от Банкя


7 окт. 2018 | 08:48Българският НАРОД нито искаше демокрация, нито искаше капитализъм и изборите през м. юни 1990 г. го показаха.


Watchdog


6 окт. 2018 | 19:30''Днес живеем в класово общество, разделено на две на богатите и на трудещите се.''... Ха ха, точно така е, вместо ''богати'', по уместна била думата ''собственици''. Защото тук там има и по някой богат от трудещите се (пролетариат по К.Маркс).


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


6 окт. 2018 | 19:20Защо го казвате една сега, господин Филчев?! Защо не го казахте навремето??? Защо мълчахте???


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.