Деца загубиха живота си миналата година, каза министърът на образованието

Николай Денков: Ако правителството не се сменяше на 15 септември, щях да съм с Петков и Василев

5216 | 18 септ. 2021 | 09:44

Според него над 50% от учителите са или ваксинирани, или преболедували коронавирус


Ако правителство не се сменяше на 15 септември, а два или три месеца по-рано или по-късно, вероятно щях да бъда с Кирил Петков и Асен Василев. Ангажиментът към просветното министерство е важен. Това заяви в пред БНТ служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

"Но при положение, че през последните 3 месеца подготвяме тази система, организираме я по различен начин, слагаме един много труден механизъм, при който да се следи във всяко едно училище какво се случва, за мен беше некоректно да напусна системата, да сложим нов човек, който не познава как работи системата и да се опитаме да я подкараме на 15 септември.

Ангажиментът към просветното министерство е важен - говорим за здравето на децата и учителите и за тяхното образование. Когато стане дума за образование и политика - казал съм го много пъти - в образованието има място само за една политика и това са образователните политики - никакви партии, никакви политически проекти, никакви партийни дейности нямат място в образованието", допълни проф. Денков.

Министърът повтори, че отговорността му в момента е към образователната система и задачата му е да минимизира, доколкото е възможно, следващата вълна в системата без да се затварят училищата.

Проф. Денков заяви, че познава Кирил Петков и Асен Василев от години и по време на служебното правителство те са показали, че искат промяна, а и знаят как да я направят.

"Възхищавам се на тяхната смелост да влязат надълбоко в корупционните схеми", каза той.

Заяви обаче, че няма представа дали зад партията на Петков и Василев стои президентът Румен Радев. "Това, че са служебни министри е очевидно, но оттам нататък те си тръгват по своя път", категоричен е Денков.

"Напълно ясно разбирам това, което казаха, че с десни средства могат да се извършат леви политики и те го показаха на практика. Ако спреш кражбите, ако имаш правилните хора, които да събират данъците, митата и т.н. - ти имаш средства, за да подкрепиш образование, пенсионери наука. Това те показаха, че може да се случва и това искат да направят в бъдеще. НС можеше да свърши част от тази работа, на за съжаление не можаха да сглобят партиите. Тяхната идея сега е вероятно да сглобят парламент, който да започне да върши тези неща", каза служебният министър.

За гражданството на Петков Денков заяви, че КС трябва да се произнесе.

Министър Денков уточни, че са сменили радикално системата, по която ще се отварят и затварят училища и ще се следи какво се случва с разпространението на коронавируса.


Над 100 учители починаха миналата година от коронавирус, плюс още 20 човека непедагогически персонал.

Това каза министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

"Деца загубиха живота си миналата година. И тази статистика я има. Все още не искам да вдигам много голяма тревога в това отношение, защото нямаме основание тази година", каза още министър Денков.

Той обърна внимание, че миналата година, въпреки дългите периоди на затворени училища, има жертви сред децата.

Министърът на образованието отговори на въпроса дали учителската професия трябва да бъде задължена да се ваксинира. "В момента около 35 %, включително и с първа игла са около 3 % от учителите вече са ваксинирани. Отделно над 20 % вече са преболедували. Имаме едно покритие от естествена и медицинска ваксина на малко над 50 % от учителите", каза още проф. Николай Денков.

По думите му едни задължителни мерки могат да бъдат налагани, когато обществото ги подкрепя.

 

Цялото внимание трябва да е насочено към спазване на мерките вътре в училището, каза още министър Денков.

"През последните два месеца в общественото пространство непрекъснато се говореше - присъствено, присъствено, присъствено. Ние сменихме радикално системата, по която ще отваряме, затваряме. Това е съвсем нов механизъм, който не беше изпробван преди да почне 15 септември. Той е насочен максимално към това да бъдат отворени училищата. Това означава, че ние създаваме рискове за децата и за учителите и оттук нататък цялото внимание трябва да бъде насочено в тази посока.

Той обърна внимание, че балансът е създаден с механизма и насоките, които са публикувани. "Оттук нататък цялото внимание трябва да е насочено вътре в училището да се спазват мерките. Едно дете, един учител, би могъл да зарази много други. Моят призив към учители, директори на училища, родители - гледайте внимателно децата около вас. Ако видите и най-малък симптом, по-добре дръпнете детето, приберете го вкъщи, тествайте го, за да не пламне цялата паралелка или училището. Какво става в училището - зависи от това, какво става в квартала, в града, около училището", обясни още проф. Денков.

Според него ситуацията около 15 септември изглежда добре. "Най-висок процент от карантинирани учители има в Търговище. Защо, защото по-миналата седмица Търговище беше в тъмночервената зона“, допълни още той.


От категорията

Вигенин, Анастасова и Гайдарски се разграничиха от позицията на ИК на Радев за решението на КС

-1635346258.jpg

Възразяваме, също така, Инициативният комитет да се включва почти неприкрито в ...

27 окт. 2021 | 17:50

КС с удар срещу Радев и Петков: Указът за служебния икономически министър е противоконституционен

-1635324483.jpg

Всички актове на Петков могат да бъдат обявени за нищожни от заинтересовани ...

27 окт. 2021 | 11:31

Проф. Киров: Кирил Петков никога не е бил министър и трябва да върне заплатите си и командировъчните

Проф. Пламен Киров-1635322691.jpg

Всички негови актове биха били нищожни, ако някой поиска тази нищожност да бъде ...

27 окт. 2021 | 10:59

Бащата на К. Петков: Няма как човек 40 г. да е честен и смел и изведнъж да стане нечестен и несмел

Снимка БТВ-1635346976.png

Не разбрах защо не дадоха на Кирил да се изкаже пред Конституционния съд, ...

27 окт. 2021 | 18:02