Русофилството е планетарна идея, това е кауза, на която съм се посветил, за това ли ме преследват?

Познавам Малофеев от 15 години, единомишленици сме, запознах го с Цветан Василев, разказа той

Николай Малинов: Русофилството е планетарна идея, на която съм се посветил-за това ли ме преследват?

7800 | 11 септ. 2019 | 08:42

За намерения ли ме съдят, попита бившият издател на "Дума". И определи за глупости обвиненията, че се стреми да промени геополитическият курс. Всички членове на "Русофили" за затвора ли сме, като смятаме, че външнополитическият ни курс


"Съжалявам, че по такъв начин трябваше да посрещнем 9-и септември. След 1978 година такъв тип обвинения не са повдигани, като моите. ". Това заяви в ефира на bTV обвиненият в шпионаж председател на Движение "Русофили", бивш депутат от БСП и бивш издател на "Дума" Николай Малинов. 

 

"Задържаха ме, преобърнаха всичко. В 7 часа дойдоха вкъщи 30 човека. Аз съм повече притеснен за моите съратници, съмишленци. Притеснен съм за децата, за съпругата си, но важното е да вървим напред. Ако ви разкажа за реакцията на децата и съпругата ми, това ще стане топ новината.  Повечето от полицаите се държаха много любезно и внимателно", отбеляза той. 

 

"Все пак и в Библията, и по закон те съдят за дела. Може да искам и вятърни мелници да направя. Това, че предлагаш някаква идея за подкрепа и не те подкрепят, не мисля, че е подсъдно. Това бе коментарът му на обвинението на прокуратурата, че Малинов е предлагал през генерал Леонид Решетников на приближения до руския президент Владимир Путин олигарх Константин Малофеев да вземе безвъзмездно активи за над 500 млн. евро, сред които Vivacom, военните заводи "Дунарит" и "Авионамс", както и медийната група на ТВ7, с цел да не бъдат в ръцете на българската държава.

 

"Познавам Константин Малофеев от 15 години, ние сме единомишленици. От него не съм получавал пари.  Голям приятел съм с Леонид Решетников. Когато български политици са искали връзка с него, съм им давал телефона", призна още Николай Малинов.  

 

Малинов разказа, че със своя "руски партньор" обсъждали подобен на огласения от прокуратурата сценарий за развитие – създаване на медийна група, в телевизионния бранш, и след това създаване на политически проект, но не намира нищо укорително в това.

 

"Чуждите организации, на които Николай Малинов се е  поставил в услуга, са със седалище в Руската федерация: "Двуглав орел" и Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ)", заяви вчера по темата главният прокурор Сотир Цацаров.

 

Тази квалификация в личен план за мен е много обидна. Каузата, на която съм се посветил, е нещо планетарно, нещо много голямо и важно. Русофилството е планетарна идея, контрира Малинов. 

 

Ген. Решетников събира информация за Путин, където си поиска по света, отказах 15 000 евро заплата, за да се занимавам с русофилство, подчерта Малинов.

 

„Дълбоко съм убеден, че правя нещата си, следвайки моята кауза и убеждения. Не знам, ако имаш намерения, това да е подсъдно. Занимавам се с телевизия от 20 години. Като издател на в. „Дума“, тя се качи на 3-то място от 20-то. Гордея се с постигнатото. Следял съм сделките на Цветан Василев - да следя ги. За намерения ли ме преследват? За това, че искам да направя медиен или бизнес проект. Глупости са твърденията, че имам намерения да променям геополитическата насоченост на България. Не смятам, че външната политика на България е правилна, но това означава ли, че всички русофили сме за затвора. Става дума за 10-годишен период“, каза интелектуалецът.

 

Той разказа, че е запознал Малофеев с Цветан Василев, като поводът за запознанството бил, защото банкерът "останал на улицата" и търсел подкрепа да се защити и да защити семейството си от "влиятелни кръгове в Русия". Цветан Василев обаче се отметнал от поети ангажименти спрямо хора в Русия, с които бившият издател на вестник "Дума" го свързал и Малинов се разочаровал от него.

 

 "Да, запознах Малофеев с Цветан Василев. Поводът бе, че беше заплашена дъщеря му и имаше риск за живота му. Затова помоли за връзка с влиятелни кръгове в Руся. Чувствам се омерзен, излъган и обиден от него, той е човекът, който се отметна от договорките", каза Малинов.

 

Бившият издател на "Дума"  добави, че се отказал от ТВ7 заради Цветан Василев и неговото отношение.  Той не видя запознаването на Цветан Василев с Малофеев като акт на намерение да се променя геополитическият курс на България през съмнителни бизнес инициативи.

 

 "С Цветан Василев ме запозна в кабинета си Сергей Станишев", разказа омерзения от банкера беглец бившият издател на "Дума".

 

Малофеев разказа, че се познавал с Леонид Решетников - той се познавал с баща му, а проф. Станилов, депутат от "Атака", го запознал с пенсионирания вече генерал.

Малинов призна и, че дал телефона на Решетников в БСП, но не той организирал срещата на Корнелия Нинова с генерала. И не се съгласи, че хора като Решетников определят кой да е президент на България, но не отговори първоначално пряко защо на Решетников му трябва да знае какви са нагласите в България кой да е президент - предвид социологическо проучване във в. "Дума".

След повтаряне на въпроса, Малинов обясни, че на Решетников това му е работата, защото е анализатор и такива проучвания се правят и от САЩ, и от ЕС, и "няма нищо лошо".

Не съм правил срещи, не съм организирал проучвания, а Руският институт за стратегически изследвания е държавна структура в Русия

 

На директен въпрос действал ли е като шпионин в полза на две руски организации, Малинов отговори, че тази теза за него е много обидна. Той обяви, че се е посветил на русофилството, защото това е планетарна идея. Малинов приравни русофилството, което тръгнало от България, с цивилизационни процеси като например въздхода на Византийската империя. Той призна, че познава и Александър Дугин и имали общи идеи, но подчерта че обича България.

Получавам съм пари от "Россиская газета" по различни проекти и съм си плащал данъците за това, каза още Малинов, който няколко пъти подчерта, че служи на каузи.

"Ако някъде има счетоводни или друг тип грешки, това не е моя работа", защити се той. И отрече, да е получавал пари от Константин Малофеев, като уточни, че нямал представа какви са отношенията на олигарха с негови познати, какви заеми и кредити си разменяли.

 

„Когато някой има някакви намерения това не го прави престъпник. Където има някакви нередни дела, нека някой да ги докаже и да ме накаже. Аз може да поискам и вятърни мелници да направя, за да се издържам, но това не е престъпно. Моите позиции са публични и явни“, подчерта председателят на „Русофили“.

 

За мен е обидна квалификацията, че съм шпионирал за две руски организации. Русофилството за мен е нещо много свято и планетарно. Съжалявам, че от България тръгна Авраязийския съюз, русофилството и т.н.“, призна той.

  

"Не знам да имаш намерения да правиш партия да е подсъдно", подчерта Малинов и каза същото за желанието му да прави полителевизия, като даде за пример сътрудничеството си с Russia Today – една от руските медии, считани за рупори на режима на Кремъл.

 

Бившият издател на "Дума" подчерта, че всичко е било публично.  Да, следя сделките на Цветан Василев, но хората, които ги осъществяват, не ги познавам. За намерения ли ме съдят, попита риторично той. И определи за глупости обвиненията, че се стреми да промени геополитическият курс. Всички членове на "Русофили" за затвора ли сме, като смятаме, че външнополитическият ни курс е неправилен, добави той.

Малинов подчерта, че подкрепя членството на България в ЕС. Малинов сподели, че при задържането му и обиска на жилището му към него се отнасяли много внимателно.

 

"Полицията се държа много човешки според мен", каза бившият издател на "Дума" и определи условията в ареста като скромни, но било "чисто".

"Имах възможността да остана в ареста и искам да ви кажа, че полицията се държи много човешки и правилно. Условията не са кой знае какви, но е чисто. 

 

"На прокуратурата предстои да ги докаже тези неща, но не мисля, че ще се справи", смята Малинов.

 

Стана ясно и, че Русия вече е изпратила дипломатическа нота заради задържането на Николай Малинов, както и на Юрий Борисов и Милен Чакъров, които също са част от ръководството на "Русофили". 

 

"Когато съм издавал в. "Дума", съм получавал пари от Русия и съм си плащал за това данъци. Няма нещо, което да не е оформено с договори и да не е минало проверки", подчерта няколко пъти Николай Малинов. 

 

След подвеждането му под отговорност Малинов е пуснат на свобода срещу 50 000 лева парична гаранция. Наложена му е забрана за излизане от страната. Забрана за влизане у нас за срок от 10 години пък е наложил ДАНС на Решетников. Малофеев вече е част от забранителните списъци на САЩ и ЕС заради финансирането на сепаратистите в Украйна и като такъв вече е персона нон грата за страната ни.

 


От категорията

Радев във водната компания на Ерусалим „Хагихон”: Искаме да обменим опит в управлението на водите

Радев във водната компания на Йерусалим „Хагихон”:Искаме да обменим опит в управлението на водите-1579708583.png

Още следващата седмица в София пристига водещ експерт от водната компания на ...

22 ян. 2020 | 17:46

Борисов ще се срещне с феновете на "Левски"

-1556706610.jpg

В понеделник от Националния клуб на привържениците (НКП) обявиха, че изпращат ...

22 ян. 2020 | 17:38

Вечерното шоу на bTV: Запознайте се с Николаос Цитиридис (ВИДЕО)

Снимки: бТВ-1579720407.jpg

Но освен качествен хумор, вечерното шоу обещава горещи срещи със знаменитости и ...

22 ян. 2020 | 21:12

Министерство на отбраната: Не възнамеряваме да строим на територията на резиденция „Лозенец“

Резиденция "Лозенец" Снимка: МО-1579716056.jpg

Възможно е да става въпрос за разрешение за проектиране на сграда върху частен ...

22 ян. 2020 | 19:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


11 септ. 2019 | 13:00Няма да се справят нашите прокурори, защото са продажни мекерета и от герб!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


смърт за сорос


11 септ. 2019 | 12:40Елена Гунчева е написала уникална статия, заслужава всички да я проетат! БЪЛГАРИЯ В ПОЗА РАЗПЯТИЕ МЕЖДУ РУСИЯ И САЩ


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Цветан


11 септ. 2019 | 11:01Ми щом русофилството е планетарна идея, сдай българския паспорт, вземи руски и дерзай, но спри да олигавяш и мърсиш българското пространство. Бах ти комплексарите са всички фили на чужди държави: за тяхното национално самочувствие България е прекалено малка и дребна изпитват непреодолимата наркотичната потребност да се идентифицират с някой по голям батко, с някоя голяма държава, иначе не се чувстват пълноценни. Трябва да си пълен дебил, за да определяш идентичността си с "филия" към чужда държава. Но и властта в България прави всичко възможно, за да отчужди народа от собствената му държава: като си превърнал държавата в слугинята на неколцина могъщи хора, как можеш да очакваш народът да вижда в нея своята държава. И като не я намира тук, започва да я търси някъде навън, другаде! И това с изсипване на пари тук и там не се оправя, мърльовци във властта!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


11 септ. 2019 | 23:42Бих приел вашето мнение ако със същата страст порицаете и евроатлантизма, защото той е същото чуждопоклонничество, само че е насочено в друга посока!


FuckEU


11 септ. 2019 | 09:55А кога да очакваме арести на помаците от НПО_тата?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Тошо Тошев


11 септ. 2019 | 09:47Ебати гадното корумпе. Тоя не е българин. Тоя е гнусна ватенка. Да предлагаш на руската сволач да вземе активи за 500 млн. евро, само и само да не отидат в ръцете на българската държава......Тоя просто е поредния български глист в задника на путин.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


555


11 септ. 2019 | 10:55А ти си краварска подлога. Спри да замърсяваш форума.


Катя


11 септ. 2019 | 10:15Е, друго си е да подариш златото за по малко!


Владимир Калицин


11 септ. 2019 | 09:16Дебелият се изпусна и сега вече ще се стреля. А нашите бунаци прокурори съвсем. Ми да арестуват всички главни редактори, получавали пари от Америка за България. Има ли разлика?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


11 септ. 2019 | 23:36По същество _ никакво! И едните и другите са външни източници. Но, съвсем друга става работата от кои може и от кои не може да се взимат средства!


ivan


11 септ. 2019 | 09:01обикновен фашизъм !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.