Към къмпинг "Ахелой" ще има шумозащитни съоръжения

Николай Нанков: През лятото на 2018 г. ще се пътува по четирилентов път между Ахелой и Поморие

1971 | 13 окт. 2017 | 13:54

Не може да се предвиди кога ще завърши строителството на пътя Бургас - Слънчев бряг заради отчужденията, които зависят от съдебни процедури, посочи министърът на регионалното развитие


През лятото на 2018 година почиващите на Южното Черноморие ще пътуват по четирилентов път в участъка между Ахелой и Поморие. Старт на изграждането на второто платно на пътя даде днес министърът на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

 


Инвестицията е в размер на близо 21 500 000 лева от националния бюджет.
Днес не просто е щастлив ден за тази област, за туризма по нашето Черноморие, но и за цяла България. Днешният петък 13-ти ще бъде фатален за задръстванията и пътно-транспортните произшествия при преминаването между Бургас и Слънчев бряг. От наша страна ще осъществим необходимия контрол, заяви министър Нанков.
Познавайки строителите и с подкрепата на надзора и всички подкрепили проекта - министър-председателят Бойко Борисов, Ивелина Василева в качеството й на министър на околната среда и водите, народните представители от региона, областният управител и кметовете, съм убеден, че в рамките на 187 дни и дори по-скоро ще приключим с ремонта на тази отсечка, каза Нанков. Той връчи разрешението за строеж за обекта на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов.


Регионалният министър призова строителите да бъдат акуратни и изрази очакване пътят да бъде завършен и пуснат в експлоатация преди началото на летния туристически сезон през следващата година. Той посочи, че с изграждането на допълнителните две ленти в участъка трафикът значително ще бъде облекчен.
Министърът изрази удовлетвореност от обявените от вицепремиера Томислав Дончев усилия за облекчаване на процедурите по обжалвания от гледна точка на държава, общини и инвеститори. Той даде за пример предвидения за изграждане обходен път на Ахелой и подчерта, че такъв тип процедури трябва да бъдат със съкратени срокове, а тези за изграждането на обектите да са адекватни за
качественото им изпълнение.


Пред журналисти Нанков обясни, че се очаква решение на Върховния административен съд, за да приключи изборът на изпълнител за обекта.
Регионалният министър изказа благодарност на кмета на Поморие Иван Алексиев за съдействието при провеждането на отчуждаването за земите по трасето на бъдещия обходен път на града, който ще се забави заради намерените археологически находки и необходимите проучвания.


Ако сметнем и двата обходни пътя, ни остават общо 18 км, за да направим четирилентовия път, посочи Николай Нанков. Каза още, че не може да бъде предвидено кога строителството на пътя между Бургас и Слънчев бряг ще завърши, заради отчужденията, които зависят от съдебните процедури. Министър Нанков и изказа благодарност към народните представители за приетите промени в Закона за опазване на околната среда, които ще позволят големите национални обекти да не боксуват в съдебни процедури по обжалвания.


Предвиждаме кардинални промени в Закона за устройство на територията с оглед облекчаване на административните режими, но и с цел опростяване на процеса, тъй като всички необходими процедури отнемат в пъти повече време отколкото реализирането на обектите.

 

Първокласният път Бургас - Слънчев бряг е от изключително значение за региона, като трафикът по него е интензивен целогодишно.
Началото на реконструирания участък е при 212-ти километър, където ще завършва бъдещият обходен път на Ахелой, а краят е при 217-ти километър, където ще е началото на обхода на Поморие.
Отсечката не преминава през населени места. В близост до нея е входът на къмпинг "Ахелой". Трасето е в близост до две защитени зони и пресича територията на две защитени зони по "НАТУРА 2000". След изграждането на второто платно на участъка между Ахелой и Поморие първокласният път Слънчев бряг - Бургас ще бъде с две отделни платна, които ще имат по две ленти за движение. Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето. За изпълнение на мерките, свързани с опазването на околната среда, е предвидено изграждането но водостоци, монтирането на плътна ограда за земноводни и влечуги.

 

Шумозащитни съоръжения от двете страни на пътното платно ще бъдат изградени при къмпинг "Ахелой" и в близост до хотелските комплекси.
По договор срокът за изпълнение на обекта е 187 дни, от които 14 дни са за проектиране, а 173 дни са за строителство. Очаква се при добри метеорологични условия второто платно между Поморие и Ахелой да е завършено в средата на 2018 г.

 

Източник БТА


От категорията

Зам.-министърът на земеделието: Загубите заради фермата в Болярово вече са за милиони

Зам.-министър Янко Иванов Снимка: Канал 3-1537380554.jpg

Янко Иванов е категоричен, че към момента няма огнище на чума по свинете на ...

19 септ. 2018 | 21:06

Основателят на Alibaba: Търговската война на САЩ с Китай ще продължи може би 20 години

Джак Ма-1536398586.jpg

Най-известният китайски бизнесмен направи изявлението си по време на годишното ...

19 септ. 2018 | 17:53

Известен милиардер прогнозира нова финансова криза до 2 години

Рей Далио Кадър: Уикипедия-1537356486.jpg

„Намираме се в положение на растящ разрив между богатите и бедните, което е ...

19 септ. 2018 | 14:27

БАБХ откри случай на бруцелоза в Кюстендилско, заразена е една овца

-1419871086.jpg

Започнало е взимане на проби за серологично изследване за бруцелоза на всички ...

19 септ. 2018 | 13:46

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.