Зам.-министърът на строителството с важна информация за гражданите

Николай Нанков: С ръководството на ВиК – Шумен ще обсъдим въпроса с редуцирането на цената на водата

632 | 14 авг. 2019 | 11:29

Когато приключат тръжните процедури се започва веднага със самото строителство, както на ремонта на пречиствателна станция за питейни води, така и с помпените станции


На среща с ръководството на ВиК – Шумен ще обсъдим въпроса с редуцирането на цената на водата.

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред журналисти в Шумен, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 

Попитан дали ще изпълни ангажимента си да намали цената на водата на 0.10 лв., Нанков отговори: „Като съм ви поел ангажимент, новият управител ще направи това, което съм поел като ангажимент. Дружеството е в много тежко финансово състояние. Ще реализираме все пак и европейски проект“, посочи още министърът. Той изтъкна, че в четвъртък има срещи с ръководството на ВиК дружеството по двата въпроса.

 

„Едното е финансовата капитализация. Другото е темата с цената на водата, за да може да я редуцираме до размерите й преди последното повишаване с тези прословути 0.10 лв. Това са двете теми, по отношение на ВиК - Шумен и разбира се максимално бързото търгуване и реализиране на европейски проект. Там все пак има да се финансираме, немалка част от проекта. Това са едни около 8 млн. лв. Огромна сума, в преговори сме с европейската Банка за възстановяване и развитие и с фонда на фондовете. Работата, която предстои следващите два месеца, с ВИК - Шумен е важна за всички шуменци и за целия регион и за бъдещето на дружеството. Това е второто най-нестабилно от финансово отношение дружество след ВиК - Добрич в страната“, обясни Нанков. Той посочи, че европейският проект за дружеството е стартирал. „Фактически трябва да подпишем договора. В процес са тръжните процедури“, обясни заместник-министърът. Нанков посочи, че когато приключат, започва веднага със самото строителство както на ремонта на пречиствателна станция за питейни води, така и с помпените станции.


Във връзка с влиянието на пречиствателната станция върху цената на водата, Нанков коментира: „Анализът предвижда цената да бъде запазена в същото положение в същите размери в рамките на поне минимум 2 години и половина. Разбира се, при акуратни нива и при непроменливи нива на цената на електроенергията. Все пак говорим за поне 30 % разходи, които понастоящем дружеството извършва към доставчиците на електроенергия за доставчиците на питейна вода. Една проста сметка мога да ви дам. Специално за град Шумен себестойността на ВиК оператора, на ВиК дружеството за доставката на питейна вода е на месечна база около 1. 250 хил. лв. Приходите, които реализира ВиК - Шумен по линия на таксите, цената на водата са около 400 хил. лв. на месец. Т.е. на месец имаме дефицит, салдото е отрицателно с минус 800 хил. лв“, допълни още заместник-министърът.

 


От категорията

Нинова: Щастлива съм, че пристъпваме към изпълнение на реформата в БСП!

-1573812732.jpg

Убедена съм, че няма по-справедлив, чист и демократичен избор. Решението е във ...

15 дек. 2019 | 13:44

Калоян Паргов: БСП преживява криза на демокрацията, а не разцепление

Калоян Паргов: БСП преживява криза на демокрацията, а не разцепление-1576418305.jpg

Партията не бива да допуска мислене по оста кой срещу кого е в предстоящата ...

15 дек. 2019 | 15:57

Прокурор: Ще се разследва упражнен ли е контрол при водната криза в Перник

Кадър: бТВ-1576431877.png

Прокурор Николай Цветков, говорител на Окръжната прокуратура в Перник, обясни ...

15 дек. 2019 | 19:43

Караянчева ще участва в церемония по връчване на Четвъртите годишни награди в туризма за 2019 г.

-1576045125.jpg

Целта е страната ни да бъде популяризирана като целогодишна туристическа ...

15 дек. 2019 | 18:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.