Зам.-министърът на строителството с важна информация за гражданите

Николай Нанков: С ръководството на ВиК – Шумен ще обсъдим въпроса с редуцирането на цената на водата

377 | 14 авг. 2019 | 11:29

Когато приключат тръжните процедури се започва веднага със самото строителство, както на ремонта на пречиствателна станция за питейни води, така и с помпените станции


На среща с ръководството на ВиК – Шумен ще обсъдим въпроса с редуцирането на цената на водата.

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред журналисти в Шумен, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 

Попитан дали ще изпълни ангажимента си да намали цената на водата на 0.10 лв., Нанков отговори: „Като съм ви поел ангажимент, новият управител ще направи това, което съм поел като ангажимент. Дружеството е в много тежко финансово състояние. Ще реализираме все пак и европейски проект“, посочи още министърът. Той изтъкна, че в четвъртък има срещи с ръководството на ВиК дружеството по двата въпроса.

 

„Едното е финансовата капитализация. Другото е темата с цената на водата, за да може да я редуцираме до размерите й преди последното повишаване с тези прословути 0.10 лв. Това са двете теми, по отношение на ВиК - Шумен и разбира се максимално бързото търгуване и реализиране на европейски проект. Там все пак има да се финансираме, немалка част от проекта. Това са едни около 8 млн. лв. Огромна сума, в преговори сме с европейската Банка за възстановяване и развитие и с фонда на фондовете. Работата, която предстои следващите два месеца, с ВИК - Шумен е важна за всички шуменци и за целия регион и за бъдещето на дружеството. Това е второто най-нестабилно от финансово отношение дружество след ВиК - Добрич в страната“, обясни Нанков. Той посочи, че европейският проект за дружеството е стартирал. „Фактически трябва да подпишем договора. В процес са тръжните процедури“, обясни заместник-министърът. Нанков посочи, че когато приключат, започва веднага със самото строителство както на ремонта на пречиствателна станция за питейни води, така и с помпените станции.


Във връзка с влиянието на пречиствателната станция върху цената на водата, Нанков коментира: „Анализът предвижда цената да бъде запазена в същото положение в същите размери в рамките на поне минимум 2 години и половина. Разбира се, при акуратни нива и при непроменливи нива на цената на електроенергията. Все пак говорим за поне 30 % разходи, които понастоящем дружеството извършва към доставчиците на електроенергия за доставчиците на питейна вода. Една проста сметка мога да ви дам. Специално за град Шумен себестойността на ВиК оператора, на ВиК дружеството за доставката на питейна вода е на месечна база около 1. 250 хил. лв. Приходите, които реализира ВиК - Шумен по линия на таксите, цената на водата са около 400 хил. лв. на месец. Т.е. на месец имаме дефицит, салдото е отрицателно с минус 800 хил. лв“, допълни още заместник-министърът.

 


От категорията

Радиацията у нас не е повишена в следствие на взрива до руския град Архангелск

-1566309208.jpg

Не са получавани информации за движещ се към страната ни радиационен облак, ...

20 авг. 2019 | 16:53

Борисов назначи Марияна Николова за председател на Съвета по киберсигурността

Марияна Николова-1542638836.jpg

Съветът по киберсигурността бе създаден на основание чл. 9, ал. 2 от Закона за ...

20 авг. 2019 | 16:23

Мая Манолова ще разговаря с адвокати за проблемите им при работа с Търговския регистър

-1565156346.jpg

Тема на разговор ще са методическите указания, приложими в дейността на ...

20 авг. 2019 | 15:55

Шефът на "Спешна помощ" в Сливен с подробности за последните минути на убитата 7-годишна Кристин

Кадър bTV-1566285360.png

Предстои изслушване на екипа на линейката, обясни д-р Мариета Божидарова ...

20 авг. 2019 | 10:14

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.