Ако се ще дават на който протестира, който плаши със стачки, ще се похарчат много пари.

Николай Василев: Заемът не е необходим, парите да се спестят като далгосрочен резерв

3077 | 17 септ. 2020 | 08:17

Бюджетът има излишък от над 1 млрд лева до края на август..Ако политиците се готвят да ги изхарчат за каквото се сетят това ще е вредно", каза още той и даде примера с изхарчени 6 милиарда от излишъка само от ноември до края на годината.


"Заемът е голям, но условията, при които го получаваме, са доста добри", коментира пред бТВ бившият министър на икономиката и държавната администрация Николай Василев.

 

Това е изгоден заем и екипът на министър Ананиев заслужава поздравление. Това е успех за България. Трябва обаче да завършим годината без бюджетен дефицит, това ще бъде олимпийски медал, е неговият анализ .

"Първо, този дълг не е необходим, защото България има не лош фискален резерв. България дори до края на август е с добър излишък. И това може да остане така", коментира той пред бТВ.

Експертът бе категоричен, че не трябва да се прахосват парите.

"Едно правителство в края на мандата и особено когато е притискано от протести, може да харчи безкрай. България, Слава Богу, не е прахосала много пари в пандемията. Но България не дава достатъчно пари за медицината и секторите, които са пострадали директно. Много пари са дадени на хора, които много малко са много малко засегнати", заяви още Василев.

Той отправи критика към практиката, че който протестира или спретне стачка - получава пари.

От думите на Николай Василев се разбра също, че не одобрява и увеличението на пенсиите. Признава, че средствата с възрастните хора са малко, но в настоящата ситуация пенсионерите не са най-засегнати от пандемията. Помощта трябва да е за предприемачите, които са заплашени да изгубят препитанието си, изтъкна Николай Василев.

 

"Правилната политика е сега да се вземе заем, преди светът да е в дълбока рецесия, но парите да останат като голям резерв. Ако догодина има по-голяма криза - кой ще ни помогне тогава. Но ако политиците се готвят да ги изхарчат за каквото се сетят това ще е вредно", каза още той и даде примера с изхарчени 6 милиарда от излишъка само от ноември до края на годината. 

"Основното ми притеснение е, че много малко пари отидоха за здраве, за индустрията, за туристическия бранш, тези пари трябва да бъдат спестени. Политиците имат погрешната представа, че като раздават пари така помагат на икономиката, но това не е вярно", смята Василев.

"Моето основно притеснение е, че много малко пари отидоха за бизнеса. Според мен за тези пари трябва да притискаме политиците да бъдат спестени. Тази година не са по-зле от миналата държавните служители, пенсионерите", настоя още Василев.

Общата му оценка обаче беше, че България не е заплашена от инфлация и за разлика от много държави удържа успешно финансите си.

"България се справя по-добре от повечето държави в света", категоричен бе Николай Василев.

 


От категорията

Москва за изгонването на руските дипломати: Ще има "огледален" отговор

Демаршът на София за изгонване на дипломати на Руската федерация, разбира се, няма да остане без симетричен отговор от руска страна, заяви  Леонид Слуцки.-1600887951.jpg

Доказателства не са представени, мисията на Москва със съжаление е принудена да ...

23 септ. 2020 | 20:06

Външно обяви за персона нон грата двамата руски дипломати, обвинени в шпионаж

-1598960036.jpg

Досъдебното производство срещу руските граждани е спряно, тъй като те се ...

23 септ. 2020 | 17:54

Без глоба за директорите, ако учениците не носят маски (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1600886847.jpg

По-рано днес родители отново излязоха на протест срещу носенето на маски по ...

23 септ. 2020 | 21:45

Ден след "Третото велико въстание" протестиращите са много по-малобройни (ВИДЕО, СНИМКИ)

Снимка: БНТ-1600885408.jpg

„Правосъдие за всеки“ с демонстрация за оставки на главния прокурор и целия ...

23 септ. 2020 | 21:22