„Ревизорът“ постановка Нина Димитрова

Нина Димитрова – шлифоващата диаманти

8611 | 13 февр. 2018 | 21:49

Нещо безпрецедентно се случи в историята на наградите за театрално изкуство „ИКАР“ тази година. Четирима дебютанти от една постановка ще се борят за статуетката на летящия човек

„Ревизорът“ постановка Нина Димитрова-1518551629.png„Ревизорът“  с ШАХИН ШЕХЗЕН, ДЕНИС ИЗЕТОВ, АНТОАН ПЕТРОВ, ПАВЕЛ ЕМИЛОВ-1518551582.pngНина Димитрова – шлифоващата диаманти -1518551529.png

Нещо безпрецедентно се случи в историята на наградите за театрално изкуство „ИКАР“ тази година. Четирима дебютанти от една постановка ще се борят за статуетката на летящия човек.

 

„Ревизорът“ е постановката, в която Нина Димитрова, преподавател в НАТФИЗ на талантливите сценични тайфуни ШАХИН ШЕХЗЕН, ДЕНИС ИЗЕТОВ, АНТОАН ПЕТРОВ, ПАВЕЛ ЕМИЛОВ, ги вкарва в шаржираните образи на „нищожните хора“, както нарича героите си чутовния сатирик Гогол.

 

Над два часа на минималистично решения, но невероятно изобретателен декор се завихря торнадо от остроумие, пластичност, чувствителност, блестяща, осмислен реч и …зрялост.  Нито за момент не те обзема снизхождение към възрастта и липсата на сценичен опит у „децата на Нина“, както всички наричат актьорите.

 

Съвършено заслужена е и номинацията за „Икар“ за сценография на ЮЛИЯНА ВОЙКОВА-НАЙМАН И БОРИС ДАЛЧЕВ, автори на изумителния декор, с който дебютантите правят чудеса от невероятни хрумвания и насищат липсата на буквализъм с иносказателни препратки към настоящето и вечните поуки от човешката крехкост пред изкушенията.


„Нека се погледнем в огледалото „Ревизор”. И ако ни е крива мутрата, нека не се сърдим на огледалото, а да се замислим защо в отражението виждаме само „карикатури на хора”. Предлагам ви заедно да се посмеем на себе си и на абсурдите на ежедневното си съществуване с оня смях, „излитащ от светлата природа на човека, без чиято проницателната сила нищожността и пустотата на живота небиха изплашили човека”. Нека чрез пречистващата сила на гоголевия смях ”да направим ревизия на собствената си греховна съвест” – казва Нина Димитрова, която извая само за няколко години още две звезди в театър „Кредо”, актьори, които влязоха блестящо в спектаклите на мястото на Зуека – Стелиан Радев в „Шинел” и Димитър Несторов в „Каквото направи дядо”.

 

„За една година научиха представленията на три езика и те продължават да се играят със същия успех както преди. След това със Стенли направих „Дневникът на един луд”, той получи номинация „Икар” за дебют, номинация „Аскеер” за изгряваща звезда и наградата за мъжка роля на международния фестивал в Габрово“ - с майчинска гордост разказва откривателката на таланти.


Стискаме палци на великолепния екип, а който не е гледал „Ревизорът“ в Сатиричния театър Алеко Константинов - камерна зала, не може да бъде сигурен, че е гледал новаторски, смел и искрен театър с толкова обречени на успех звезди на едно място!

 


От категорията

Почина оперната прима Христина Ангелакова

Почина оперната прима Христина Ангелакова-1526847794.jpg

Първите ѝ изяви на голяма сцена са в „Ла Скала”. През 1973 година получава ...

20 май 2018 | 23:22

Вечна класика на Уилям Текери отново излиза на български в ново издание на „Апостроф“

„Панаир на суетата“-1526998785.jpg

Класическата творба на британския писател е разказ за дързостта на жената, ...

22 май 2018 | 17:16

Кукленият театър чества Слава Рачева на 80

Кукленият театър чества Слава Рачева на 80-1526817342.jpg

Президентът, директорът на БНТ и Христо Мутафчиев изпратиха поздравителни ...

20 май 2018 | 14:51

Министерство на културата връчи престижните отличия „Златен век“

-1484063218.jpg

Министър Боил Банов връчи авторитетните отличия на творци и артисти от различни ...

21 май 2018 | 13:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018