Снимка Пресцентър на БСП

Искаме друг модел на икономиката, не десет големи фирми да се сговарят и да убиват дребния бизнес, изтъква тя

Нинова: Едрият капитал и властта са в стачка срещу опозицията! Това е прецедент!

14168 | 12 дек. 2018 | 13:04

Днешният ден е събирателен образ на режима на Борисов, на модела на прехода, коментира протестът на строителния бранш лидерът на БСП

Снимка Пресцентър на БСП-1544615313.jpgСнимка Пресцентър на БСП-1544615288.jpg-1542362611.png

Днешният ден е прецедент в политическата история и събирателен образ на режима на Борисов – едрият капитал и властта в стачка срещу опозицията.

Така лидерът на БСП коментира протеста на стоителите в защита на бранша.

От Камарата на строителите в България заявяват, че политици тиражират недоказани твърдения срещу тях, имайки предвид инициативата на социалистите да бъде проверено качеството на строителството на магистрали.

 

Ето какво заяви лидерът на БСП пред медиите в парламента: 

Днешният ден е прецедент в политическата история – едрият капитал в стачка срещу опозицията. Днешният ден е и събирателен образ на режима на Борисов, но и на модела на прехода, когато власт и капитал се срастват и рамо до рамо бранят статуквото. Видяхме как част от едрия капитал беше готов да изкара работници срещу майки на деца с увреждания. Виждаме днес как част от едрия капитал изкарва машини срещу опозицията, срещу разследващ журналист, само защото търсим истината и искаме прозрачност. От 2 години говорим, че искаме да променим този модел на прехода и не ни вярваха. Днешният ден доказва, че не само говорим, а и действаме. Те дадоха най-сериозното доказателство за намерението ни да променим този модел на прехода, в който капитал и власт се срастват, задкулисно си пазят интересите и бранят статуквото рамо до рамо. Най-грозната част на това лице на управлението на Борисов е, че използват работници за тази цел. Промяна ще има. Това са последните издихания на това правителство. Искам да се обърна към българския бизнес. Ние сме наясно, че без икономика и без българско производство България няма бъдеще. Но не този модел на икономика, в който 10 големи се договарят с властта и убиват малкия и среден бизнес. Не този модел икономика, в който властта принуждава фирмите да връщат процент от поръчките като комисиона, а модел на свободна конкуренция, на закони, еднакви за всички и ще ги спазвате. Ще има закони и правила за свободна конкуренция и за правене на бизнес в свободна държава.
Но най-вече искам да се обърна към работниците. Вие не сте крепостни селяни. Знаем, че ви е страх за хляба ви, но не позволявайте да ви употребяват. Защото друг модел на икономика ще бъде по-добре за вас и за семействата ви. Вместо кражби, тези пари ще отиват за увеличаване на заплати, за подобряване на условия на труд. Имайте достойнство и не се поддавайте на това- да бъдете употребявани в битката на статуквото от власт и бизнес срещу опозицията и промяната в държавата.

 

След това Нинова отговори на въпроси на медиите, един от които бе свързан със срещата й с представители на строителната камара на 23 октомври. Лидерът на БСП припомни, че тогава от Камарата на строителите споделили притеснението си, че заради поисканата от БСП проверка ще им спрат еврофондовете. Корнелия Нинова обаче отрече твърдението, че пред тях е заявила, че е на тяхна страна, но Елена Йончева е неуправлявяема. Лидерът на БСП бе категорична, че е казала следното: "Нито искам, нито мога да спра Елена, тя ще продължи с нейните действия". И тези думи са изречени пред 30 свидетели.

 


От категорията

Протестно автошествие се насочи към „Калотина“, спряха го край Сливница (ВИДЕО)

Снимка: Нова тв-1596966411.jpg

Целта на участниците е била да шофират към границата със Сърбия с не повече от ...

9 авг. 2020 | 12:46

Каракачанов: Някои от организаторите искат да опорочат и окървавят протестите

-1596190225.jpg

"Няма нормална държава в света, в която някой атакува органите на реда и ...

9 авг. 2020 | 12:06

Десетки манастири, църкви, барелефи на национални герои и спортисти привличат туристи в Свети Влас

Снимка: БТА-1596972118.jpg

Фондацията "Българска памет - братя Диневи" е изградила общо четири ...

9 авг. 2020 | 14:20

31-ви ден. Барикадите в центъра на София остават. Протестиращи гонят Мая Манолова

32-ви ден. Барикадите в София остават. Протестиращи гонят Мая Манолова-1596949721.jpg

Имало е опит за провокация от младеж, приближил се до палатковия лагер и ...

9 авг. 2020 | 08:03