Кадър: Българска свободна телевизия

България е в клинична демографска смърт, изтъкна в речта си пред конгреса лидерът на БСП

Нинова: ГЕРБ са десетгодишно минало и провалено настояще! Корабът на ГЕРБ потъва! (ВИДЕО)

15507 | 26 ян. 2019 | 10:42

Държавата е превзета от малцина, този модел не може да бъде кърпен, той трябва да бъде сменен. Докато премиерът светва сини и червени лампички, угасва по един малък град, изтъкна тя, припомняйки словото на Борисобе пред форума на ГЕРБ

Кадър: Българска свободна телевизия-1548493883.jpgСнимка: Епицентър.БГ-1548493583.jpgСнимка Пресцентър на БСП-1548492415.jpg

Свалянето на ГЕРБ от власт, което минава през победа на евроизборите -  това бе основният мотив в близо едночасовата емоционална реч на лидера на БСП Корнелия Нинова пред делегатите на 49-тия конгрес на партията.

 

30 години спойката между пари и политика дърпа конците на държавата. Държавата е превзета от малцина, този модел не може да бъде кърпен, той трябва да бъде сменен - бяха две от основните тези на лидера на БСП Корнелия Нинова в словото й пред форума на социалистите, събрал в зала 3 на НДК елита на партията.

 

В последните 10 години, в които управлява ГЕРБ, към тези проблеми се добавиха нови. В България се установи авторитарна власт. Свободното предприемачество е убито. Свободата на словото е потъпкана. Различното мнение се преследва. Разгражда се държавността. Заличава се разделението на властите. Демократичните институции не работят. Държавата е превзета от малцина. Народът е поробен и държан в страх от свои. Корупцията е държавна политика. Безнаказаността е гарантирана със закон. И това не може да продължава. Този модел ни убива”, каза Корнелия Нинова в 50-минутната си реч на Конгреса.

 

България е в клинична демографска смърт, изтъкна в словото си лидерът на БСП. Докато премиерът светва сини и червени лампички, угасва по един малък град, изтъкна тя, припомняйки словото на Борисов от националното съвещание на ГЕРБ. Там той предупреди актива на управляващата партия, че ако не им светне червената лампичка, той ще им светне синя.

 

ГЕРБ са десетгодишно минало и провалено настояще, а нашият разговор днес е за бъдещето, бе категорична в речта  си Нинова.

 

Премиерът Борисов е неспособен да овладее ситуацията, макар че в ключов момент винаги получава помощ от ДПС, смята Нинова.

 

„Скъпи българи, днес ще разговаряме и ще вземем решение за бъдещето, бъдещето на всеки един от нас, на България и на Европа. Вече 30 години живеем в преход, за който всички политически партии носим своята отговорност. Тези години икономически кръгове си купиха политици от всички цветове. Който и да е на власт, тази спойка от пари и политика продължава да управлява и да се възпроизвежда. Тя е скритата паралелна държава, но тя дърпа конците на истинската“, започна словото си Нинова.

 

И подчерта, че България е с най-висока смъртност и с най-голям отрицателен прираст в ЕС.

 

"В последните 10 години, в които управляват ГЕРБ, към тези проблеми се добавиха нови. В България се установи авторитарна власт. Свободното предприемачество е убито, свободата на словото е потъпкано. Различното мнение се преследва. Това не може да продължава. Моделът трябва да бъде сменен“, каза още Нинова.

 

ГЕРБ ни превърна в премиерска република. Днешната изпълнителна власт използва съдебната, за да преследва опонентите си.

 

Всичко това доби конкретен израз в политическия процес срещу Елена Йончева. Защото си позволи да започне проверка вярна ли е информацията, че премиерът на България има къща в Барселона.

Елена прави разследване, в което ще докаже с документи и свидетели корупция по най-високите етажи на властта. Там става въпрос за сговор в МС на министри за корупция и за заличаване на нейните следи, каза още от трибуната на конгреса Корнелия Нинова.

  

„Последният месец Елена прави разследване, което ще представи следващата седмица на екрана на БСТВ. Тя ще докаже с документи, със свидетели, с всички необходими доказателства корупция в най-високите етажи на властта. Там отговорност няма да носи някой директор на Агенция или чиновник, там става въпрос за сговор в Министерски съвет на министри за корупция и за заличаване на нейните следи“, бяха думите на Нинова.

 

И тя е наказана, не със съдебен процес, а с политически. Предлагам конгресът да излезе с декларация срещу Елена Йончева, каза от трибуната Нинова.

 

„Елена има нужда в тези дни от нашата подкрепа. Тя няма да се уплаши, ние няма да се уплашим. Това не е декларация в защита на частния случай, а битка за държавността. Това е битка за правовата държава, срещу корупцията, защото след малко ще говоря пред вас какви политики предлагаме, за да променим България и стандарта на живот на нашите сънародници. Пари има, но управлението ги краде“, подчерта лидерът на БСП.

  

Лидерът на БСП изтъкна, че партиите от Обединени патриоти се опитват да се спасят, като се разграничат от управлението.

 

„Корабът на управлението потъва и първи го напускат "Обединени патриоти". Те досега осигуряваха попътен вятър, но днес се опитват да се спасят като се разграничат“, каза още Нинова.

 

Тя припомни, че сега от ВМРО са предложили данък лукс, но само преди месец са подкрепили бюджета на страната, където няма такова нещо. Че само преди месец Волен Сидеров е подкрепил кабинета в гласуването на вота на недоверие.

 

Проблем е и погазването на Конституцията, в която е гарантирано безплатното образование и здравеопазване, което обаче дали днес е безплатно? България е парламентарна република, а ГЕРБ я превърнаха в премиерска република. Преди седмица на Националното събрание на ГЕРБ нямаше идеи за развитието на България. Тогава единствената им тревога бе падащият им рейтинг. А докато те си правят дискотека и си пускат сини и червени лампи, държавата обезлюдява. Всяка година един град с населението на Разград изчезва'', заяви Нинова.

 

Нинова призова българския народ да гласува и да не се страхува, защото заедно могат да променят България и Европа. Тя се обърна и към депутатите, призовавайки ги да стигнат до всеки един български гражданин и да му дадат своята сила и смелост.

 

По думите ѝ евродупатите на БСП ще се борят за място на България в Шенген, за отмяна на санкциите срещу Русия, за независима ядрена България, както и за ускорена интеграция на Западните Балкани. От друга страна Нинова обяви, че категорично ще бъдат против джендърската идеология, Истанбулската конвенция, двойните стандарти при храните и т.нар. закон Макрон.


,,Днес сме на равен старт с ГЕРБ за евровота. Ето защо имаме реален шанс да спечелим изборите , а с това и да отстраним ГЕРБ от властта и да започнем промяна. ГЕРБ са царе в купения вот. Срам е отказването от машинното гласуване. Не продавайте своя глас и своето достойнство'', призова Корнелия Нинова.

В петдесетминутна си реч пред социалистите лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за мобилизация и победа на партията й на европейските избори през май тази година.

След като обясни, че анализаторите дават паритет между ГЕРБ и БСП, тя призова българите да не подценяват вота за евродепутати, тъй като заедно можели да променят не само Европа, но и България.

"Ако победим ГЕРБ на тези избори, може да отстраним ГЕРБ от властта и да започнем промяната в България и във вашия живот тук. Ако изборите са честни, ще ги спечелим", обяви Корнелия Нинова. По думите й има риск за манипулации, подмяна на вота, купени гласове, особено заради плановете за отказ от машинното гласуване.

 

"Не продавайте гласа и достойнството си, защото така си гарантирате бедност и несправедливост, а на тях (бел. авт. - ГЕРБ) гарантирате кражби", призова още Нинова. И изброи аргументи защо трябва да се гласува за БСП, с които давала надежда и отговор на отчаяните хора, за да повярват в промяната. Сред аргументите на Нинова са признатите грешки на социалистите, отказът да са заедно с ГЕРБ във властта, промяната в БСП чрез въвеждане на мандатност за депутати и лидера, тъй като нямало вечни лидери, отхвърленият натиск от европейските социалисти и ГЕРБ за Истанбулската конвенция и др.

 

Промяната в България започна, макар и бавно, макар и трудно, вярвам, че тя ще стане, вие сте нейните носители", надъха Нинова делегатите на конгреса, сред които партийният актив от страната и депутатите, и им нареди през следващите месеци да подадат ръка на всеки българин, който милее за справедливост, свобода, семейство и род.

 

"Дайте им смелост и сила, нека бъдат част от промяната, тя е за тях, тя не може да стане без тях. Скъпи българи, повярвайте в себе си, не се страхувайте. Силата не е в политиците, силата е във вас, всичко зависи от вас", отправи тя предизборно послание и към безпартийните.

 Нинова: 30 години спойката между пари и политика дърпа конците на държавата!

Държавата е превзета от малцина, този модел не може да бъде кърпен, той трябва да бъде сменен. Докато премиерът светва сини и червени лампички, угасва по един малък град, изтъкна тя, припомняйки словото на Борисобе пред форума на ГЕРБ

От категорията

Протестиращи замерят сградата на НС с домати и яйца, направиха жива верига

Снимка БГНЕС-1597303149.jpg

Има и уцелен журналист. Те очакват пристигането на премиера на Бойко Борисов. ...

13 авг. 2020 | 08:08

Нинова след проваленото заседание на парламента: ГЕРБ си направиха ритуално самоубийство от страх!

Нинова след проваленото заседание на парламента: ГЕРБ си направиха ритуално самоубийство от страх!-1597301929.jpg

Българи, с вашите пари премиерът си купува време, за да допълни онова чекмедже, ...

13 авг. 2020 | 09:44

Протестиращи блокираха движението към ГКПП "Дунав мост" в Русе (ВИДЕО)

Снимка: Нова тв-1597337990.jpg

По-рано автошествие тръгна от центъра на града и стигна до кръстовището пред ...

13 авг. 2020 | 19:59

Красен Кралев обяви първите 15 училища, в които ще се изграждат физкултурни салони

Снимка: ММС-1597337711.jpg

Пет от тях са с голям размер — площ от 708 кв. метра и прогнозираната цена е 1 ...

13 авг. 2020 | 19:54