Нинова: БСП е началото на промяната на модела ГЕРБ

Срещу този модел сме се борили с колегите от БСП и сме понасяли тежките последици, посочи лидерът на БСП

Нинова: Когато БСП започна промяната на модела ГЕРБ преди 4 години, всички се бяха изпокрили

5511 | 26 юни 2021 | 09:14

Заради хилядите социалисти, които през това време бяха притискани, уволнявани, мачкани, няма да позволим истината да се промени, фактите да се променят


_2_izbori_2021_v11n3

 

„Ние за 4 години се борихме на 4 фронта.

Първият е ГЕРБ и моделът на управление като задкулисие и паралелна държава.

Вторият е същият този модел вътре в партията. Който се опитваше вътре през партията да ни спре.

Третият е манипулацията на общественото мнение. Тогава Борисов беше в силата си. Държеше медии, държеше говорители. Всичкият бой беше срещу БСП. Не си спомням някой да е насочил такава агресия срещу Мая Манолова или някой от другите колеги.

Четвъртият фронт, на който се борехме, беше външният натиск по Истанбулската конвенция. И европейските ни партньори, и Партията на европейските социалисти. Върху нас бе огромен натискът, защото на нашите гласове тежеше приемането й. Ако ние се бяхме съгласили, сега щеше да е факт. Ето Ви 4 фронта, с които сме борили последователно 4 години. Това са факти. Който иска, както иска сега да внушава, че сме статукво, категорична бе лидерът на българската левица Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

 

Защото по това време единият от лидерите на сегашните уж протестни партии беше министър на Борисов. Когато ние преживяхме всичко това. Другата лидер на партия беше омбудсман, избран с гласовете на Борисов. Ние сме били в това гласуване и знаем как става. Третият колега просто си водеше шоу в една телевизия.

 

Заради хилядите социалисти, които през това време бяха притискани, уволнявани, мачкани. Няма да позволим истината да се промени, фактите да се променят.

 

Така че с уважение към колегите на другите партии, които се самонарекоха протест. С уважение към хората, които ги подкрепиха, защото това са български граждани, които са направили своя свободен избор. Но няма да позволим истината за БСП да бъде подменена и манипулирана“.

 

Корнелия Нинова обяви: “БСП е началото на промяната на модела ГЕРБ. Преди 4 години, когато ние я започнахме, никой друг нямаше на терен. Всички се страхуваха, всички се бяха изпокрили. Аз съм благодарна на тези стотици хора, социалисти и поддръжници, които издържаха. И ето - промяната дойде. И се дължи в най-голяма степен на БСП“, подчерта лидерът на българската левица Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

 

“Напълно е възможно разграждането на стария модел. То вече започна на 4-ти април. Вижда се, че ГЕРБ повече не могат да управлявят. Продължава през действията на служебния кабинет с изваждане на истината за този модел. Но най-съществената част трябва да направим в следващия парламент. Когато освен да го доразградим през законодателни промени, то трябва да предложим и алтернативен такъв

 

Много често ни питат какъв е моделът. В едно изречение - паралелна държава и задкулисие, които управляват вместо официалните институции и го правят в интерес на малцина, крадейки 10 милиарда лева от народа“, коментира Нинова.

 

Тя заяви намеренията на „БСП за България“: „Голямата цел е да върнем ролята на институциите, да се управлява през официалните органи, да се спрат кражбите и средствата да бъдат насочени към хората. Най-важното в момента е кой какво може да направи, за да изградим новия модел. За нас в новия модел, освен борбата с корупцията, връщането на ролята на институциите, стоят няколко приоритета, които имат нужда от много сериозна работа, за да бъдат изпълнени.

 

Първо, борбата с бедността, неравенствата и ниските доходи.

 

Второ, реформата в здравеопазването.

 

И трето - образованието. За да се случи всичко това обаче и за да има средства, трябва да развиваме икономиката“, посочи Нинова.

 

Председателят на „БСП за България“ уточни още: „Направихме мащабна програма за увеличаване на доходите на най-бедните групи и на най-засегнатите. Не само от кризата. Това са възрастните, младите семейства и децата. Изчислили сме точно до стотинка колко струва това, през какво трябва да мине, до какво ще доведе.

 

Струва 2 950 250 550 лв. Ще помогне на 4 756 348 души. Ще доведе до стъпка в борбата с неравенствата. Ще помогне на тези най-уязвими групи.

 

Това помага през промяната на 18 закона, с които сме готови и ще ги внесем на първия ден на новия парламент.“

 

Водачът на кандидатската листа на „БСП за България“ във Велико Търново Явор Божанков също участва в предаването заедно с лидера си. В ефира на bTV той заяви: „Първо, трябва да е ясно, че не става дума за популизъм, а за съвсем постижима цел. Ние сме единствената политическа сила, в която в този труден за хората момент предлага такъв пакет. Защото нашият е социален пакет“.

 

Божанков подчерта: „За нас остава приоритет борбата с корупцията, но част от проблема с корупцията са изключително ниските доходи на хората. Защото хранителната среда на корупцията е преди всичко бедността. Нашият социален пакет, който обхваща от актуализациите на пенсиите през безплатните детски градини, помощта за майчинство за втората година“.

 

Явор Божанков коментира: „Ковид кризата ни показа тенденция, която няма как да оспорим. В цяла Европа има подкрепа за засегнатите малки и средни предприятия. За младите семейства, за възрастните хора. За всички, които пострадаха от ковид кризата. Особено на фона на тази инфлация, която в момента увеличава всички цени и това е очевидно. Тук се иска държава и държавна намеса. Това е тенденцията в Европа. Младите хора няма как да направят семейство, когато доходите им не позволяват да гледат едно, а камо ли второ и трето дете. А за да подобрим демографията на България, на нас ни трябват повече деца“.

 

Ние сме разписали всяка една мярка до стотинка колко ще струва. Една от най-важните мерки е намаляване на ДДС на цените на лекарствата. Това ще рефлектира пряко върху семейните бюджети, защото всяко семейство каквито и доходи да има - първо си купува храна и се лекува.

 

Второ. Безплатни детски градини. Виждате какво става в София. Не само безплатни детски градини и ясли, но и налични, защото места няма. В целият период от 1-ви до 12-ти клас трябва да бъдат безплатни детските помагала. Това не са прахосани средства. Не са потънали в шкафчета, в чекмеджета. Не са отишли в празни язовири или в схемите на управлението на “Автомагистрали”, заяви още Божанков.

 

Водачът на листата във Велико Търново посочи: „Служебният кабинет за няколко месеца и ние за 4 години показахме къде отиват много повече от 3 милиарда. Средства в държавата има.

 

Корнелия Нинова акцентира: „Това е възможно. Брутният вътрешен продукт на България е 117 милиарда. Да се заделят 3 милиарда за решаване на най-големия проблем в държавата - бедността и демографската катастрофа за нас е повече от задължително. Хората са достатъчно интелигентни, за да преценят кой какъв е и кой кой е в политиката. Твърдя убедено от името на БСП, че ние бяхме единствената опозиция през последните 4 години. И за да не са само празни думите ще дам само няколко примера:

 

Последните 4 години депутат на ГЕРБ 4 пъти от трибуната на парламента призоваваше социалистите веднага и сега да бъдат изпратени в Сибир.

 

Когато с живи вериги пазехме животните в Странджа да не ги избият заради уж чума, бяхме обявени за заплаха за националната сигурност. Срещу мен беше подаден сигнал в главната прокуратура, че съм заплаха за националната сигурност. Съдът преди няколко дни се произнесе, че чума няма. Избиха 43 000 животни и погубиха живота на тези хора“.

 

Лидерът на левицата припомни: „Когато за първи път заговорихме за корупция в правителството на Борисов в строителството, това, което сега виждате от служебния кабинет - “Автомагистрали”, АПИ и т.н. Борисов и това задкулисие изкараха строителните машини в протест срещу БСП. Няма в историята такова нещо - протест срещу опозиция вместо протест срещу управляващи.

 

Помните ли защо бе сменен председателя на парламента? Защото ми изключи микрофона и ме изгони от парламента, затова че критикувам премиера Борисов. И мога да продължа с още такива примери.

 

Например ние внесохме през тези години 4 вота на недоверие. Два от тях бяха за корупция. Един от тях беше за водния сектор - сега виждате злоупотребите с язовири. Всичко, което сега изнася служебния кабинет беше нашия труд през последните 4 години като опозиция.

 

Божанков продължи с примерите и поясни: „Аз бих дал и някои регионални примери в същата посока като народен представител, избран от Велико Търново. Още когато Цветан Цветанов беше в силата си, знаете Велико Търново бе неговата крепост, много хора бяха смачкани тогава - лекарите в Горна Оряховица, фирми, бизнес. Тогавашният местен феодал бе усвоил 50 милиона обществени поръчки. Тогава наистина бях сам. До ден днешен водя съдебни битки за това, което говорех и което правех. Нямаше други на терен. И в момента положението не е различно, защото София не е България. Това, което виждаме на национално ниво се повтаря на местно ниво - отпадъци, обществени поръчки. Например скандал със зареждането на дезинфектанти във всички секции. Виждаме Борисов на гости на една фабрика, един депутат от ДПС, свързан с тази фабрика, Държавният резерв с охота и на добри цени им раздава спирт. Всичко това ражда огромно влияние. То се преобразува в гласове на изборите. Срещу този модел сме се борили с колегите от БСП и сме понасяли тежките последици“.

 

Нинова разясни детайли от програмата на „БСП за България“: Втори приоритет е здравеопазването. Болниците да не са търговски дружества. Да има защитени здравни заведения в планински и отдалечени региони. Регионална структура на здравеопазването, така че всеки да има достъп. Имаме цялостна програма за образованието - един учебник за един клас за един предмет в цялата държава и този учебник съдържанието му да е отговорност на българското правителство и българската държава, за да пише там истината - за България, за българските класици, писатели и поети.

 

Що се отнася до изборите - да, имаме притеснения. Вчера се срещнахме с нашите представители в ЦИК. Те споделиха с нас, че на този етап, вече твърде късно, все още няма приети методически указания за изборите. В резултат на това все още няма одобрени изборни книжа. Споделиха, че ГЕРБ саботират целият процес - не гласуват, влизат, излизат. За всичко, за машинното гласуване гласуват против. Вината трябва да носят тези членове на ЦИК, които правят това, а не да прехвърлят на някой друг. Трябва да бъдат взети спешни мерки от служебния кабинет, за да бъде всичко наред“.

 

Явор Божанков уточни: „Машините дават няколко предимства - не могат да се снимат и да се отчитат, не може да има недействителни бюлетини. Ако служебният кабинет си свърши добре работата, считам, че ще имаме едни по-честни избори“.

 


От категорията

Правителството реши: Бойко Рашков отново ще отговаря за провеждането на изборите

-1624003235.jpg

„Има редица мероприятия, които изискват координация между ЦИК и изпълнителната ...

23 септ. 2021 | 12:23

Пеканов с нулев интерес към проекта Петков/Василев, притеснен за европарите: Брюксел не отстъпва

-1627195554.png

„Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата ...

23 септ. 2021 | 08:36

Илияна Йотова: Не се притесняваме от конкурентите

-1626437593.jpg

По думите на Йотова, те имат подкрепа и от безпартийни граждани от големи и ...

23 септ. 2021 | 20:58

Камен Костадинов: ДПС ще има собствена кандидатура за президент

-1490184562.jpg

На втория тур през 2016 г. подкрепихме Румен Радев, след което съжалихме. Това, ...

23 септ. 2021 | 20:26