Снимки Пресцентър на БСП

Тя разкритикува правителството, че не прави нищо по посока разработване на нови пазари, но и свива капиталовите разходи

Нинова: Бюджет' 2020 е бюджет на застоя! БСП ще предложи бюджет на развитието!

1752 | 13 ноем. 2019 | 12:57

Обикновено мнозинството и правителството гледат на бюджета като на счетоводство. Даже определихте бюджета като взел-дал. Предлагаме ви друг подход на дискусия за бюджета, заяви лидерът на БСП

Снимки Пресцентър на БСП-1573647895.jpg-1573647912.jpg-1573570835.jpg

"Бюджет'2020 на правителството е на застоя. БСП ще предложи бюджет на развитието!"

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

Ето какво още каза тя:

"Обикновено мнозинството и правителството гледа на бюджета като на счетоводство. Даже определихте бюджета като взел-дал. Предлагаме ви друг подход на дискусия за бюджета. Не този, който казва „има Х количество пари, нека да видим как да ги раздадем и разпределим, а обратно”. Имаме ето тези проблеми в държавата, нека да видим как да ги решим. Да започнем с най-наболелите въпроси, по някои от които мисля, че сме единодушни. Тези въпроси, които ще поставя на вашето внимание касаят най-много българските граждани. Питаме се дали се решават те през бюджета и отговорът ни е - не. Първо демографската криза. Всички сме единодушни, че това е огромен проблем за България, без оглед на политическите и партийните ни различия. Решава ли бюджетът с мерките, които предлага този проблем, или поне започва ли да го решава? Не, изобщо. Няма политика за децата. Няма политика за младите семейства, няма политика за увеличаване на продължителността на живота и политика към възрастите хора. Детските остават същите, за младите няма никакви стимули за отглеждане на деца, за започване на бизнес. За възрастните хора се предвижда само увеличение на пенсиите с 6 %, които сами разбирате, че не са достатъчно. Разбира се, ние както винаги ще предложим своята алтернатива, като семейно подоходно облагане, за да подпомогнем младите хора, които работят и отглеждат деца, помощи за второ и трето дете на работещи родители, учебник за един предмет, за един клас до 12 клас, безплатен за цялата страна, както и преизчисляване на всички пенсии.

Вторият проблем, за който мисля, че сме единодушни, че е огромен за България, е здравеопазването. Решава ли се той през бюджета за 2020 г? Не. Отпускате нови 500 млн. лв. , но няма гаранции, че те ще стигнат до медицинските сестри и ще има увеличение на заплатите им, няма гаранции за стабилизирани на държавните и общински болници, остават доплащанията на пациентите, дори на такива, които са се осигурявали цял живот. Разбира се, че ние ще предложим тук алтернатива – покриване на разходи на държавните и общински болници, те да не са търговски дружества, наредба за определяне на базова заплата на медицинския персонал.

Третият приоритет за всички ни, включително го чухме от министъра, са доходи и бедност. Решава ли бюджетът този въпрос? Не, не го решава. Увеличават се с 10% доходите в бюджетната сфера, но 2 млн. българи остават под прага на бедност и това са предимно възрастни и млади хора. За пенсионерите, много от които остават под прага на бедност, увеличението е само със 6% на пенсиите. Ние предлагаме преизчисляване на всички пенсии и ще внесем предложението си между първо и второ четене. Мерките в бюджета не само не са достатъчни, те задълбочават проблема с бедността, отварят ножицата между бедни и богати и гарантират увеличаване на неравенството.

Четвъртият проблем - образованието. Какво прави бюджетът за тази сфера? Добра мярка е увеличаването на заплатите на учителите, но нищо подобно няма да се случи с учените, работещите в университетите, младите кадри на БАН, а науката е тази, която може да гарантира растежа на икономиката. По-лошото е, че продължава принципът парите следват ученика. Колкото и пари да наливате там - "парите следват ученика" означава училищата в малките населени места да бъдат закривани, защото няма деца. След като те отидат да учат в големите градове, родителите им ще ги последват и ще задълбочите проблема с обезлюдяването и регионалните различия.

Най-важният пети въпрос - икономика. Какво се прави за икономиката? В бюджета няма никакви стимули за икономиката, каквото и да говори министърът на финансите. Без увеличаване на доходите няма да има ръст в потреблението. Без увеличаване на капиталовите разходи няма да има ръст в БВП. При положение, че в европейски държави и други наши основни партньори като например Германия, Италия, Турция икономиката върви надолу, това неминуемо ще се отрази и на България, колкото и да си заравяте главата в пясъка. Правителството не само не прави нищо, но свива капиталовите разходи. Поради неизпълнение на капиталовата програма в последните години нямаме сериозен ръст на БВП. По данни на Министерство на финансите между 2009 г. и 2017 г. в бюджета са планирани капиталови разходи в размер на 48 млрд. лв. Знаете ли колко са изпълнени? 38 млрд. лв., а ако оставащите 10 млрд. лв. бяха инвестирани в българската икономика през тези 8 години, то БВП следваще да е с 30 млрд. лв. повече. Това щяха да са средства, които да послужат за социални политики, реинвестиции и други. Това означава и че БВП още в края на 2017 г. трябваше да надхвърли 131 млрд. лв., а на глава от населението да бъде 9000 евро, с което ще надминем Румъния. Свиването и ограничаването на капиталовите разходи в продължение на 10 години от страна на правителствата на Борисов води до невъзможност за по-голям ръст в БВП. За съжаление и за 2020 г. правите същото. Ето защо ние оценяваме Бюджет 2020 като бюджет на застоя и между първо и второ четене ще внесем нашия алтернативен бюджет - на развитието."

 


От категорията

Президентството: Не е имало служител на президентската институция в колата на НСО при катастрофата

-1543860990.jpg

От "Дондуков" 2 обаче не коментират информацията, че колата на НСО е ...

13 дек. 2019 | 14:43

Карадайъ: Историческа заслуга за падането на режима имаха протестите, които Доган поведе от затвора

Карадайъ:Най-голямото завоевание на ДПС е битката срещу тоталитаризма,която Доган поведе от затвора -1576238621.jpg

Реакцията срещу чудовищните държавни акции за отнемане на рожденните имена, ...

13 дек. 2019 | 13:53

Всички чиновници от президентството да бъдат свалени от лимузините на НСО, настояват от ОП

Всички чиновници от президентството да бъдат свалени от лимузините на НСО, настояват от ОП-1576273422.jpg

Както Епицентър.бг написа, чиновникът от президентската администрация, закаран ...

13 дек. 2019 | 23:41

Ректорът на Художествена академия проф. Драчев е подал оставка, няма пари за заплати

Ректорът на Националната художествена академия проф. Николай Драчев е подал оставка -1576272467.jpg

Напрежението там ескалира вчера, защото около 200 нейни служители не са ...

13 дек. 2019 | 22:09

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


14 ноем. 2019 | 01:27Точно това е работата на опозицуята. Да предлага както алтернативни бюджети, така и алтернативни политики. В притивен случай по твоите разсъждения какво да прави опозицията? Вашата работа, Лулчев е от онази приказка " Защо си зайо с лапка, защо си зайо без шапка". Хайде да видим каво ще итговориш, а аз ще ти примомня какво Нинова е отговорила на този въпрос.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


13 ноем. 2019 | 17:44Нинова, влака замина. Какъв бюджет ще предлагаш, когато си в опозиция за неопределено дълго време, а ако по някаква случайност БСП спечели парламентарни избори с кои ще направиш коалиция? С ДПС и с кой друг?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


14 ноем. 2019 | 20:05Драги Степанов, накрая защо не ме предложиш за съветник на Нинова, защото постоянно ме питаш какво да предложа?Работата с изгонването на ГЕРБ е добра идея, но засега е...утопия.Леко ще се обоснова, защото виждам комсомолски плам в твоя въпрос.Възможните варианти на БСП за коалиция са с всяка партия, може би без ГЕРБ, а реалният възможен вариант е с предателите от ДПС.Казвам предатели с ясното съзнание, че те са такива.Коалицията БСП и ДПС е предварително обречена на провал заради апетитите на ДПС (разбирай Пеевски, един антипатичен за целия народ индивид с дебела кожа) и това предопределя краткия живот на коалицията.Най_важното, Степанов е това, че момата (т.е. народа), още не е харесала жениха ( БСП), който иска тя да го хареса и да му позволи да я вземе.Усокой топката и се надявай, надеждата крепи човека.Бях ти казал нещо за 2038 г. и нещата натам отиват. Със здраве!


Димитър Степанов


14 ноем. 2019 | 01:22А ти Лулчев какво ще и предложиш? Да преминат на курс въоръжена борба ли? Що се отнася до това какво БСП ще прави след като изгони ГЕРБ, не се притеснявай. Нека ги разгонят, пък после ще решаваме. Защо Герб мутрите могат да управляват с други, а БСП да не могат? Хайде да се обосновеш и го обясниш на аудиторията тук!


ivan


13 ноем. 2019 | 16:53г жо Нинова, вместо да си губите времето да ограмотявате главанаците, време е да изкарате хората пред парламента... лозунги и заклинания тях не ги стряскат...но ако хората са колкото на Бузлуджа, ще трябва да си купуват памперси...това е работата на лявата опозиция...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


14 ноем. 2019 | 01:17Е да, след 50 години стават сериозни изменения в човешкия организъм, ми казваше мой приятел лекар. То, ако не си се изградил, като специалист до 50 кога ще става? Впрочем Селският пенсионер Ананчо за ли пък се е загрижил, че Овчаров е десен. Нали цял живот Ананчо десните защитава. Десните БСП им ги харизват безплатно.


Димитър Степанов


14 ноем. 2019 | 01:11Бигманчо, да те светна. Бившите партийни и комсомолски секретари отдавна не са в БСП. Те са в ГЕРБ и СДС разпаднали се. А плоският данък бе приет при коалиционно правителство от три партии. Не си избърсвайте мръсните ръчички само с БСП. Плоският данък бе приет, като компромис от БСП срещу преизчисление на пенсиите, след което те се повишиха двойно за всички пенсионери. Плоският данък имаше за цел да изкара на светло сивия сектор и привлече инвеститори. Той имаше определен временен ефект и после трябваше да се замени с прогресивна скала. Защо не продължи този нисък за инвеститорите данък да ги привлича? Защото корупцията при ГЕРБ взе невъобразими размери. БСП от години предлага плоският данък да се замени с прогресивен, но управляващото мнозинство на ГЕРБ, подкрепено от всичко сателити, ксто ДПС го пазят като зениците си, за да могат да плащат техните бизнес марионетки малки данъци. Та за плоския данък по добре да си мълчите, защото вашите


Анани Ананиев


13 ноем. 2019 | 19:11То и Румен Овчаров е ляв. Никога няма да му забравя думите: "Ако един мъж не си уреди живота до 50 години, никакъв мъж не е ."


BiGman1


13 ноем. 2019 | 19:05Лява опозиция?...лява, лява, колко да е лява...повечето олигарси са в нея...всички партийни и комсомолски секретари станаха бизнесмени и робовладелци...партията която въведе плоския данък от 10%...ти на това лява опозиция ли му викаш...