Със записа с Тимерманс премиерът потресе Европа и злепостави България, категорична е лидерът на БСП

Нинова: И Станишев, и Борисов загубиха от сговора помежду си. Но най-вече загуби България!

22779 | 7 юли 2019 | 15:06

Нито един българин не е пожелал партиите да се финансират от чуждестранни юридически или физически лица, от големите фирми, на които правителството раздава обществени поръчки, от концесионерите на българските богатства, подчертава тя


Председателят на НС на БСП Корнелия Нинова в интервю за Агенция „Фокус“ .

- Госпожо Нинова, сезирахте европейски посланици и институции за новия начин на финансиране на партиите. Толкова ли е важно за вас субсидията да остане 11лв.?
- Не сме искали субсидията да остане 11 лв. Предложихме всички спокойно да обсъдим и разумно да намалим субсидията. Ние сме за намаление, но обосновано, с оценка на риска и въздействието, а не с емоции и вдигане на популистки лозунги.

 

- Но над два милиона българи пожелаха именно това?
- Да, но нито един българин не е пожелал партиите да се финансират от чуждестранни юридически или физически лица, от големите фирми, на които правителството раздава обществени поръчки, от концесионерите на българските богатства. Употребиха справедливия гняв на хората срещу партиите и политиците, за да легализират обръчите си от фирми и нахлуването на чужди интереси в българската политика. А и остана незабелязано, че управляващите отказаха да подкрепят предложението на БСП натрупаните в банкови сметки и неизползвани пари да се върнат в хазната . Аз съм сигурна, че народът би искал тези средства обратно.


- Защо сигнализирате европейски институции? Какво очаквате?
- Европа върви в обратна на нашата посока. Там финансирането от бизнес се забранява или ограничава, тук се отваря. Европа вижда в това възможност за политическа корупция и в доклада на групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО) пише, че този процес се подлага на мониторинг. Има още нещо - в конкретния случай у нас става дума за убийство на опозицията. Никоя фирма няма да й дари средства, защото опозицията не разпределя порциите на властта, а и всеки дръзнал да я подпомага, ще бъде наказан. А управление без опозиция е диктатура. Това е процес, в който съм участник вече три години. Първо искаха да ни обезличат, като ни раздадат постове и пари. Като отказахме, започнаха лъжи, клеветене, мачкане на наши кметове, депутати и хора по места. И на това устояхме. Сега е третата стъпка - финансово да ни унищожат. Ще ни е трудно, но и това няма да успее.


- На фона на дискусиите за субсидиите у нас, в Европа се решава бъдещето й управление. Как оценявате случилото се и преговорите до момента?
- Разочароващо и неадекватно на въпросите, които поставят европейските граждани. Нито веднъж не чух в тези пазарлъци да се говори за политики. Караха се за постове, но нито дума за икономика, неравенства, социален стълб, миграция. Договорките за постове бяха образец за задкулисие. Пренебрегнаха се всички правила. Имахме общи кандидати. Вебер и Тимерманс правиха кампания, имаха програми, проведоха публични дебати, които се излъчваха в цяла Европа. Всичко това беше изтрито и очаквано предизвика остра реакция в политическите семейства.

 

- Българският премиер беше активен участник в решенията. Той дори се срещна с вашия кандидат Тимерманс. Как оценявате ролята на България?
- Борисов беше активен и безрезултатен участник. Нещо повече - със записа с Тимерманс потресе Европа и злепостави България. В крайна сметка резултат за нашата страна няма. Загубихме всяка възможност българин да оглави някоя от европейските институции.


- Премиерът Борисов е предложил Сергей Станишев за председател на парламента, а Станишев го нарече държавник. Това не е ли пример за добро сътрудничество, когато става дума за България?
- Има каузи, зад които можем да заставаме всички българи и тогава сме силни. Щях да поздравя и двамата, ако бяха се договорили как единият в Европарламента, а другият в България ще се борят заедно срещу демографската катастрофа у нас и в Европа, но се съмнявам това да е било предмет на пазарлъка им. И двамата загубиха от този сговор, но най-вече загуби България.


- Защо смятате, че и двамата са загубили?
- Защото пренебрегнаха принципи. Единият се отрече от своя кандидат Вебер, другият от своя Тимерманс. Борисов ядоса ЕНП, Сергей - групата на социалистите и демократите, които не приеха тези договорки и той си оттегли кандидатурата, поради липса на подкрепа в парламентарната група.


- Но все пак социалист оглави ЕП?
- Да. И го направи по правилата - издигнат от нашата група на социалистите, избран от депутатите, а не натрапен от Съвета с неясни мотиви. Освен, че е социалист, той е първият, който заговори за политики. Давид Сасоли ми направи изключително впечатление. Първите му думи бяха за младежката безработица. Очерта приоритети, за които ние от БСП се борим години. Обнадеждена съм, че той може да промени дневния ред на европейския парламент.

 


От категорията

Живко Георгиев: ГЕРБ е в низходяща тенденция, но лагерът на опонентите й е в насипно състояние

-1571651614.jpg

Да се обединят управляващите с опозицията не го виждам като политически, ...

14 ян. 2021 | 11:25

От глупост Радев бетонира ГЕРБ с изборната дата

Цвета Караянчева и Румен Радев на консултациите за изборите-1610704517.jpg

Българската демокрация все още е в пубертетска възраст. Тя е незряла, ...

15 ян. 2021 | 11:54

Георги Марков: Не се предавай, Доналд Тръмп! Не се гаси туй, що не гасне!

-1553258827.jpg

Благодаря Ви, президент Тръмп, че се извинихте на сърбите за ужасната война на ...

15 ян. 2021 | 20:15

Априлските шеги на историята в една дата - 4 април

-1610724934.jpg

На 4 април Тодор Живков става генерален секретар на БКП, а се говори още, че ...

15 ян. 2021 | 16:47