Кадър: Канал 3

Ние сме алтернативата на ГЕРБ, вярвам в сърцето и разума на българския народ, изтъкна тя (ДОПЪЛНЕНА)

Нинова към ГЕРБ: Народът можеше да живее по-добре, ако бяхте приели 31 законопроекта на БСП!

8063 | 11 май 2018 | 11:17

Вместо ББР да помага на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ, щеше да помага на малките фирми. Вместо геноцид спрямо българските пенсионери, те щяха да имат преизчислени пенсии, категорично заяви председателят на БСП

Кадър: Канал 3-1526027366.jpgСнимка Пресцентър на БСП-1526031492.jpg

Българският народ можеше да живее по-добре за тази една година от управлението на правителството на Борисов, ако вие, управляващите, бяхте приели 31 законопроекта на "БСП за България".

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група на "БСП за България".

"Мина една година от правителството на Борисов и миналата седмица дадохме оценка на работата му. Хората най-добре могат да преценят как живеят", заяви Нинова, докато на електронното табло в пленарната зала вървеше мултимедийно представяне на проектите и мерките, предложени от БСП.

Българите можеха да живеят по-добре, защото тези 31 законопроекта на БСП олицетворяваха различна политика, категорична бе Нинова от парламентарната трибуна. Тя отбеляза, че не са били приети мерките, предложени от социалистите за подобряване положението на децата и младите семейства, заради страшната демографска криза, обхванала страната.

38 200 деца можеха да бъдат подпомогнати, ако бяхте увеличили месечното парично обезщетение, подчерта лидерът на социалистите.

Държавата щеше да прояви грижа към 40 000 деца и да им помогне за тръгването на училище. Социално слабите - предложихме да се разшири двойно обхватът на енергийните помощи с още 250 000 домакинства, подчерта Нинова.

Тя припомни и за предложението да БСП за повишаване на пенсиите - то щеше да струва на държавата 810 млн. лева, но можеха да бъдат подпомогнати всички пенисонери, заяви председателят на БСП.

Предложихме да бъдат подпомогнати българското образование, наука и култура - да увеличим бюджета за висше образование и наука с 95 млн. лева, припомни още Корнелия Нинова.

Културният чек, който предлагахме - всеки млад човек да получи чек на стойност 200 лева - щеше да струва на държавата 8 млн. лева, но всеки млад българин щеше да отиде на театър, изложба или в библиотеката, подчерта председателят на социалистическата партия.

Ако бяхте приели нашите предложения, в българските хипермаркети щеше да се продава българска храна. Щяхме да имаме действащ закон срещу корупцията, а не както сега - да приемате поправка след поправка, категорична бе Нинова.

България щеше да има ефективен закон за борба с корупцията, „маловажните престъпления“ щяха да са отпаднали, порочната практика фирми да се прехвърлят на социално слаби щеше да бъде прекратена, подчерта Корнелия Нинова.

"31 законопроекта, които изразяват различна политика. И тази година можеше да е различна", бе изводът на лидера на БСП Корнелия Нинова.

"Искам да разбия 4 мита, да не кажа лъжи. Първо – БСП са креслива опозиция, която не предлага нищо. Видяхте - 31 законопроекта! Второ – десните събират пари, плащат дълговете, а левите само харчат готови пари. Ето как става това. Кой трупа дългове? 2009 г. – 9 милиарда дълг. 2017 – след осем години власт на ГЕРБ – близо 25 милиарда дълг. Кой трупа дългове с такава скорост и в такива размери?! Как се харчат пари? 1,911 млрд. щяха да бъдат похарчени за политики, с които щяхме да помогнем на 600 милиона българи. А вие какво направихте? Със 120 постановления, по десет пъти на месец Борисов раздаде 1,7 млрд. лв.!", заяви Корнелия Нинова.

"Следващия мит: БСП предлага тези неща само когато е в опозиция. Фактите – по начина, по който предлагаме преизчисляване на пенсиите сега, това е направено през 2008 г., когато управлявахме. Детските – това, което предлагаме сега, е направено през 2007 г. Политиките за социално слабите, които предлагаме, – през 2006. са реализирали. Облекчените лихви за учене – направили сме го през 2006 г.! Четвърти мит: Няма алтернатива на ГЕРБ, те са единствени и незаменими. Видя се – има алтернатива, ето го в законодателства. Вместо ББР да помага на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ, щеше да помага на малките фирми. Вместо геноцид спрямо българските пенсионери, те щяха да имат преизчислени пенсии", категорична бе лидерът на опозицията.

"Наша задача – на БСП, е да дадем избор на народа си. А народът да прецени какво избира. Вярвам в сърцето и разума на българския народ", заяви в обобщение Корнелия Нинова.


Ето и пълният текст на декларацията на лидера на БСП Корнелия Нинова:

 

България можеше да е различна, ако бяха приети 31 законопроекта на БСП
От „БСП за България“ даваме избор на народа си, защото съвсем скоро ще му се наложи да направи такъв

 

Мина една година от правителството на Борисов и миналата седмица дадохме оценка за работата му. Мисля, че днес няма нужда отново да се спирам на нея, тъй като хората могат сами да преценят как живеят, а и констатациите не са достатъчни. Днес бих искала да предложа един различен поглед към тази една година – можеше ли да бъде различно? Можеше ли България да се развива по друг път и народът да живее малко по-добре? Можеше!

 

Можеше, ако бяха приети онези 31 законопроекта на „БСП за България“ през тази една година, които олицетворяваха различна политика. Политика с грижа за здравеопазването. Можехме да спасим държавните и общински болници от затваряне или фалити и това щеше да струва на България 500 млн. лв. Това е друга политика в здравеопазването. Можехме да провеждаме различна политика по отношение на децата и младите семейства, заради страшната демографска криза, в която се намираме, ако управляващите бяха приели да се приспаднат до 50 лв. на дете месечно от дължимия Данък общ доход на работещите родители. Щяхме да помогнем на 1 млн. деца и щеше да струва на държавата 300 млн. лв. Можехме да помогнем на 38 200 деца, ако бяхме увеличили месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години до размера на минималната работна заплата – 510 лв. Това щеше да струва на държавата 78 млн. лв. Можехме с малко да помогнем срещу демографската криза, като разширим помощта за началото на учебната година за ученици от семейства с ниски доходи за 2, 3 и 4 клас. Щеше държавата да бъде в помощ и да прояви грижа за близо 40 000 деца и за това да плати 30 млн. лв.

 

Можеше ли да имаме различна политика по отношение на социално слабите? Да, ако бяха приели законопроекта на БСП да се разшири двойно обхвата на енергийните помощи с още 250 000 домакинства. Щеше да струва 90 млн. лв. на бюджета. Можеше ли да бъдем различни в отношението си към възрастните хора? Да, ако бяха приели предложението по законопроекта на БСП за осъвременяване на пенсиите – намаляване на разликите между старите и новоотпуснатите пенсии. Щеше да ни струва 810 млн. лв., но щеше да засегне всички пенсионери и да им помогне да живеят малко по-достойно.

 

Можехме да имаме и различна политика по отношение на образование, наука и култура, ако бяха приели предложението ни да увеличим бюджета за висше образование и наука с 95 млн. лв. Щяхме да помогнем на млади учени, на научни изследвания. Можехме да проявим грижа към възпитанието, образованието и културата на младите в България, ако бяха гласували „за“ чек за културни мероприятия на стойност 200 лв. за всеки младеж, навършил 18 години. 40 000 млади хора щяха да гледат българско кино, да четат български книги, да отидат в библиотека, читалище и това щеше да струва на бюджета 8 млн. лв.
Ако бяха приели алтернативата за тази една година, щяхме да имаме основни държавни образователни стандарти. Щеше да е отпаднало финансирането от държавата на частните училища, щеше да бъде въведено правилото – един учебник в един клас за един предмет и да бяхме възстановили техникумите, от които имаме нужда заради професионалното образование. Студентите и докторантите по-лесно щяха да получават кредити за обучение. Щеше да има държавна регулация по отношение на качеството и произхода на храните и в търговските вериги щеше да се продава българска храна. България щеше да има ефективен орган за борба с корупцията, а не този, чиято цел сега е да прикрива корупцията и не с този закон, който за един месец се променя два пъти. Текстовете за маловажност на престъпление щяха да са отпаднали и хората по селата вероятно по-малко щяха да страдат от битовата престъпност. Лечебните заведения, търговски дружества с над 50% държавно или общинско участие в капитала, щяха да бъдат включени в обектите, забранени за приватизация, а не в списъка на управляващите, подготвен за приватизация. Порочната практика на фирми със задължения, предимно към НАП и заплати на работници, да се прехвърлят на малоимотни и социално слаби граждани щеше да е прекратена. Щеше да бъде решен проблемът с белите и черни петна в ползването на земеделските земи. 31 законопроекта, които изразяват различна политика и тази година можеше да е различна.

 

Искам да разбия четири мита, да не кажа откровени лъжи, които управляващите постоянно повтарят през тази една година.

 

Първо – БСП са "креслива опозиция, която не предлага нищо". Фактите – 31 законопроекта, които изразяват политики, различни от техните, конкретни политики, предложения и закони.


Вторият мит – десните събират пари, за да плащат дълговете на левите партии, а левите само харчат готови пари и водят до финансова нестабилност. Кой трупа дългове? 2009 г. - краят на управлението на социалистите - 9 млрд. лв. дълг. 2017 г. - след 8 години управление на Бойко Борисов - близо 25 млрд. лв. дълг. Официална статистика. Кой трупа дългове и то с такава скорост и в такива размери? Как се харчат пари, кой харчи повече и за какво? Ако бяхте приели политиките, които предлагахме през тази една година 1,911 млрд. лв. щяха да бъдат похарчени за политики, с които щяхме да подпомогнем живота на 3 632 500 българи.
През 2017 г. не по този начин - чрез политики, не по законния начин - през бюджета, с над 120 бр. постановления на Министерски съвет, по 10 пъти на месец, Борисов раздаде 1,7 млрд. лв. Някой може ли да ми каже за какво, на колко българи помогнаха с тези пари? Предизвиквам ги, един от тях да стане като мен и да изброи: Дадохме 1,7 млрд. лв. за пенсионери, млади учени, деца, млади семейства. Сигурна съм, че нито един от управляващите не знае за какво Борисов изхарчи 1,7 млрд. лв. Ето кой и как харчи пари, кой трупа дългове и кой прави разходи.

 

Следващият мит – БСП предлага тези неща само, когато е в опозиция, а когато управлява се отказва от тях. Фактите: начинът, по който предлагаме преизчисляването на всички пенсии днес, по абсолютно същия начин това е направено през 2008 г., когато управлява БСП. Детските и тяхното обвързване с МРЗ, както предложихме тази година, по същия начин сме го изпълнили през 2007 г. Предложението за енергийните помощи и увеличаване на обхвата на социално слабите, които да ги получават, по същия начин сме го направили през 2006 г. Облекчените лихви по кредити на млади учени, докторанти и студенти, което и сега искахме, сме го направили през 2008 г. Мога да продължавам така, но няма време. Ето и третата лъжа, която цяла година повтаряте и която се опровергава от фактите и истината.

 

Четвъртият мит – няма алтернатива на ГЕРБ, те са единствени и незаменими. От всичко, което казах до тук, се видя, че алтернатива има. Ето го в действия и законодателство. По-важно е, че ги има политиките.
Вместо политика за шест големи фирми, които са близки до властта – политика за малки и средни предприятия. Вместо ББР да дава тъмно и скрито кредит на Гинка Върбакова за ЧЕЗ, да го купи за ГЕРБ, щеше да подпомага малките и средни предприятия.
Вместо фалиране на държавни и общински болници – политика в здравеопазването.
Вместо подмяна на съдържанието на българските учебници и изчистване на автентични български автори, щяхме да имаме последователна образователна политика, обвързана с икономиката.
Вместо геноцид спрямо българските пенсионери, те щяха да имат преизчислени пенсии и малко по-достоен начин на живот.
Щяхме да дадем и най-малък жест на справедливост, ако бяха приели да си намалим заплатите и да ги замразим. Подобно на това, което направиха полските колеги вчера. Но и това не направиха.

 

Затова наша задача – на „БСП за България”, е да дадем избор на народа си. Това правим, а народът да прецени, какво избира. Вярвам, че съвсем скоро ще се наложи такъв избор да бъде направен. Вярвам в разума и сърцето на българския народ и че той ще поиска промяна на живота и промяна за България.

 


От категорията

Борисов към турския МВР-шеф Сюлейман Сойлу: Турция е стратегически партньор и приятел

-1547811855.jpg

Турският министър на вътрешните работи даде висока оценка на нивото на ...

18 ян. 2019 | 13:41

Георги Марков: В евролистите ни да не влизат депутати, гласували отново за Истанбулската конвенция!

-1544434844.jpg

Европарламентът носи огромна отговорност за преселението на народите, което се ...

18 ян. 2019 | 14:34

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото

Петър Стоянов: Липсва ни лидерът, който да води обществото-1547844658.jpg

Смразяващо е като си помислим, че Европа не е родила нито една религия, Европа ...

18 ян. 2019 | 22:49

Нови правила за българските сезонни работници на Острова след Брекзит (ВИДЕО)

Кадър: бТВ-1547839708.jpg

Британското правителство вече публикува така наречената Бяла книга, за бъдещото ...

18 ян. 2019 | 21:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


proksimable


11 май 2018 | 18:23Народът можеше да живее МНОГО по добре, ако ГЕРБ бяха КРАЛИ с 31 % по малко !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ilieva


11 май 2018 | 16:41Нинова ,престани с популизма и констатациите . Абе вие не разбрахте ли ,че хората не могат вече да търпят . Дайте някаква визия за развитие на държавата ( ама конкретно , ясно , точно с правила и срокове ) без да шикалкавите и се правите на евроатлантици )С тия празни приказки голяма част от които са верни ,но по скоро приличат на заяждане (по начина по който ги представяте ) не сте убедителни .


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Валентин


11 май 2018 | 13:05Дайте възможност да покаже делата си Нинова. 100 % по добре ще управлява от Борисов. Нужни са правила, конкурси в назвначаването на възлови места в управлението, които да се спазват от всички партии. Нужна е справедливост. Вярно е, че третото управление на Борисов е по добро, но методите и подбора на кадрите са неправилни, често неграмотни. Тенденцията в света, бъдещето е към преминаване на по справедливо и отговорно управление. Това вече е необратим процес. Въпрос на време на доузряване. Хората вече не могат да търпят несправедливостите, лъжите и двойните стандарти на либералната демокрация.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Ваня генова


11 май 2018 | 12:25Театър Сълза и смях , другарката Нинова пак е във вихъра си и ръси простотии


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Златка Бързакова


11 май 2018 | 15:44Пак изпълзяхте от дупката си!


гражданин


11 май 2018 | 11:50Дела, Нинова, дела! Думите работа не вършат! Можеше досега да сте ги разкарали тия изроди, ама нещо и вие се ошумолявате... ДЕЛА!!! Защото "по делата им ще ги познаете..."


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.