Всяка година в деня на събора на БСП на Бузлуджа Борисов изпада в депресия, отбеляза лидерът на левицата (ВИДЕО)

Нинова: Премиерът държи кормилото на влак, на катер, но няма кой да държи кормилото на държавата

11739 | 31 юли 2019 | 14:43

Да коментираш събора на левицата, а да не излезеш пред народа си в тези кризи, връхлетели страната и то по твоя вина, е безотговорност, каза председателят на БСП по повод поведението на премиера


Борисов държи кормилото на влак, на катер, на електрокар, на тротинетка може би, но няма кой да държи кормилото на страната. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група по повод приключващата парламентарна сесия, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Нинова посочи, че всяка година в деня на събора на БСП на Бузлуджа премиерът изпада в депресия.

"Да коментираш събора на левицата, а да не излезеш пред народа си в тези кризи, връхлетели страната и то по твоя вина, е безотговорност. Всички парламентарни въпроси към него са върнати с несъществени аргументи. Оказва се, че в момента в държавата няма лидер. Той държи кормилото на влак, на катер, на електрокар, на тротинетка може би, но няма кой да държи кормилото в страната. той изпусна кормилото на държавата. Ключовата дума за нас за този сезон е несигурност - национална несигурност и несигурност на всеки български гражданин във всичките й измерения.

 

Обаче ни предстои близкото бъдеще на есен - избори за кметове и общински съветници, бюджет и избор на главен прокурор. Знаем, че цялата енергия ще се хвърли в изборите, но и те ще минат и ще застане най-важният въпрос за бюджета, за стимулите за икономиката, за увеличаване на доходите, за намаляване на неравенствата, за общинско и държавно здравеопазване, за справедливостта и съдебната реформа. Мислете от сега, че октомври бързо ще дойде", обърна се Корнелия Нинова към мнозинството в залата. 

Сесията приключва с две тежки кризи - алтернативата е ясна и на есен тя ще проличи, каза още Корнелия Нинова.

В какъв момент приключва сесията – с две тежки кризи. Теч на данни от НАП. Резултатът е, че 5 млн. българи са хвърлени в несигурност за собствеността и за личните си данни. На България беше дадена тежка оценка, на правителството - че една цяла нация е хакната. Втората криза е чумата по свинете. Европа ви даде оценка. Тя каза, че правителството не си е свършило работата и България може да изгуби цялото свиневъдство заради небрежността на управляващите. Това е ефектът от тези кризи, но има и последваща – цените тръгнаха леко нагоре“, допълни още Нинова.

„Приключва и тази сесия на Народното събрание. Имаме днес последно заседание, последен работен ден. Първият, обикновено всички парламентарни групи тържествено представяме приоритетите и какво ще се свърши за България и за хората. Последният обикновено мълчаливо си тръгваме и отиваме във ваканция. Би било тази практика да се промени. За това днес ние от БСП за България ще направим оценка на сесията, на управляващото мнозинство и самооценка. Когато имаш претенция да оценяваш другите, трябва да имаш силата да се самооцениш“, подчерта Нинова.

„Внесли сте 21 закона, можем да спорим дали са добри или лоши. Най-добре е да ги оценим как те повлияха на България и на българските граждани. Ще откроя по-важните. Приехте Закон за концесиите, макар да се отнасяше за Черноморското крайбрежие, отвори отново темата за концесия на летище „София“, каза още Нинова. Тя отчете, че големи държави са обжалвали тази концесия.
„Има ли друга поръчка в България, която да е обжалвана от всички участници, освен от спечелилите“, попита Нинова. Тя обърна внимание върху Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и отчете, че резултатът от него е, че плажовете пустеят.

„Приехте във финансовата сфера Закон за мерките срещу изпирането на пари. Държавата прехвърли отговорността върху физическите лица да следят за пране на пари. Ефектът от този закон, досега нито една детска учителка не е хванала пране на пари! Актуализирахте бюджета на страната. Ефектът за държавата е близо 2 млн. лв. дефицит. Да видим какво направихте за здравеопазването – затварят се болници. Нищо през тази сесия, освен отново един модел за реформа в здравеопазването, който се отхвърля от почти всички“, допълни още Нинова.

Тя посочи, че са лишени хората от месечни винетки.

„Земеделие – при всички тези проблеми в земеделските производители приехте Закона за подпомагането на земеделските производители с една единствена цел – да замажете резултата от къщите за гости“, допълни още Нинова.

Нинова посочи, че БСП е показала ясна и точна алтернатива. „Внесохме следната алтернатива – намаляване на ДДС на лекарства и храни, помощи за младите работещи за отглеждане на дете, данъчни облекчения за родители за отглеждане на децата им, предложение за преизчисление на всички пенсии“, допълни Нинова.

За нас Бойко Борисов е участник в договорката за издигане на един единствен кандидат за главен прокурор - в такива сговори не участваме, каза още Нинова.

"Като казах съдебна реформа, искам да кажа и няколко думи за избора на главен прокурор. Прави впечатление, че всички са се вторачили в БСП. Всички питат БСП, всички очакват какво ще каже БСП и никой не пита този единствен, от когото трябва и от когото зависи този въпрос. Той се казва Бойко Методиев Борисов. Единственият човек, който можеше да осигури състезание между двама кандидати, е Бойко Борисов. За зрителите и слушателите, които очакват БСП да вземе решение по тази тема, просто да кажа. По закон единствените, които могат да предлагат главен прокурор са или независимите прокурори или министърът на правосъдието, т.е. правителството. Нито партии, нито депутати, нито ние от БСП можем да направим такова предложение. Ако можехме - щяхме. Изчакахме 29-ти, заявявайки, че ще спазим процедурата и ще уважим правилата, но всъщност ги изчакахме, за да разберем и надявайки се дали Борисов ще прояви здрав разум и ще внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в договорката за издигане на един-единствен кандидат. БСП в такива сговори не участва", подчерта лидерът на БСП.

"В момента протестират десните и чакат БСП какво ще каже. Искам да припомня - същите тези десни бяха част от правителството на Борисов. Същите тези десни направиха този модел реформа в съдебната система. Спомняте ли си, уважаеми българи, че БСП беше против. И отгава, и сега ви казахме, че ще стигнете до тази задънена улица. Двете групи, които изградиха този модел съзнателно се сбиха кой да го оглави" , изтъкна лидерът на БСП.

"И се обръщат всички към БСП и казват: "Вие сега какво?". Ами ние, същото. Предлагаме промяна в модела. Както и да се биете за този или онзи като име, докато не променим модела, нищо не решаваме", посочи Нинова.

Тя отново представи предложението на БСП и направи заявка, че ще групата ще го внесе през септември. "Единственият начин за правосъдие е тази зала да проявим единодушие и да наложим съдебен контрол върху актовете на прокуратурата. Казва се промяна в Закона за съдебната власт. Това е решението. Ако очаквате БСП да предложи решение по казуса "главен прокурор" - това е решението. Да ви видя наесен дали ще го подкрепите. Зададох много теми за ваканцията, малко като в училище, когато преди да се разделим ни дават книги за четене през лятото. Четете и мислете, че ни чака гореща есен", подчерта Нинова.

 

Ето го текста на цялата декларация:

 

Декларация от името на ПГ на „БСП за България“

 

Приключва и тази сесия на НС, това е последният работен ден. В първия ден всички парламентарни групи тържествено представяме приоритетите си и какво ще свършим за България и за хората. В последния ден обикновено мълчаливо си тръгваме и отиваме във ваканция. Би било добре тази практика да се промени и затова днес ние от „БСП за България“ ще направим оценка на сесията на управляващото мнозинство и самооценка. Когато имаш претенцията да оценяваш другите, трябва да имаш и силата да се самооцениш.

Уважаеми управляващи – правителство и депутати от мнозинството,

Внесли сте 21 закона, без ратификациите. Можем да спорим дали са добри или лоши от наша и ваша гледна точка, най-добре е обаче да ги оценим как те повлияха на България и на българските граждани. В сферата на икономиката и финансите като основата на всяка политика вие приехте закон за концесиите. Макар да се отнасяше за Черноморското крайбрежие, той отвори отново темата за концесията на Летище „София“. Дадохте концесията на летището и резултатът за България е, че най-големите европейски компании и авторитети - Германия Франция и Великобритания, обжалват тази концесия. Това ви е оценка от Европа за начина, по който провеждате обществените поръчки. Има ли друга обществена поръчка в България, която да е обжалвана от всички участници, освен от спечелилия? Няма.

За значението за националната ни сигурност на България много пъти сме говорили. От промените в Закона за енергетиката резултатът е – работодателите изразиха позиция за чудовищни пазарни манипулации, заради които българският бизнес плаща най-висока цена в Европа. Част от предприятията затвориха и освободиха работниците си. Ефектът от този закон за потребителите е повишаването на цената на тока. Със Закона за устройството на черноморското крайбрежие постигнахте резултат - българските плажове пустеят, България загуби от туристическия бранш и туристическия сектор приходи. За сметка на това обаче, тапите по границите за Гърция или на влизане в страната от българите, които си идват от Европа, са чудовищни поради лошата организация на българското правителство.

Във финансовата сфера приехте Закона за мерките срещу изпиране на пари. Резултатът от него е - държавата прехвърли върху физическите лица отговорността да следят за пране на пари счетоводители, адвокати, а по началния вариант - и читалища и детски градини. Ефектът от този закон досега е, че нито една учителка в детска градина не e хванала пране на пари и няма и да има ефект от този безумен закон. Вие актуализирахте и бюджета на страната, като ефектът за държавата е 2 млрд. лв. нов дефицит и 500-600 млн. лв. нов дълг. Ефектът от това ще е за българските граждани, които ще го плащат някой ден от джоба си. Какво направихте в здравеопазването – затварят се болници, цените на лекарстватарастат, хората нямат достъп до здравеопазване. Нищо не направихте в тази сфера през тази сесия, освен на думи нов модел за реформа в здравеопазването, който се отхвърля от всички засегнати съсловия.

В сферата на транспорта отложихте ТОЛ-системата. Ефектът е, че лишихте хората от месечните винетки, накарахте ги да плащат седмични, т. е. да плащат по-скъпо. При всички проблеми на земеделските производители приехте закон за тяхното подпомагане с една едничка цел – да замажете резултата от къщите за гости. Това е и ефектът от този закон. Но има и друг резултат за страната ни – 10 млн. лв. глоба. Кой ще я плаща – българските граждани. Посегнахте на правата на българските граждани, като им отнехте машинното гласуване. Хвърлихте политическия живот в задкулисие, като дадохте възможност на бизнеса и олигархията да финансират политическите партии. Ето това свършихте за тази сесия,уважаеми управляващи.

Какво направи БСП - ясна и конкретна алтернатива. По всички тези теми сме били против с много силни аргументи, но не ни чухте. Внесохме следната алтернатива - намаляване ДДС на лекарства и храни, помощи за младите работещи семейства за отглеждане на дете, данъчни облекчения за работещи родители, преизчисляване на всички пенсии. Това щеше да струва на държавата близо 2 млрд. лв. На колко хора щяха да помогнат тези закони на БСП - на близо над 2 млн. души. Ще кажете, че няма пари. Миналата година изхарчихте 2 млрд. лв. извън бюджета. Тази година само за полугодието сте малко над 1 млрд. лв. Пари има, важното е кой за какво ги харчи. Алтернативата е ясна и на есен тя ще проличи. Сега сесията приключва с две тежки кризи. Първата е течът на данни от НАП, 5 млн. българи са хвърлени в несигурност за собствеността и личните си данни. На правителството на България беше дадена тежка оценка, че една цяла нация е хакната. Втората криза е чумата по свинете. Европа ви даде оценка. Тя каза, че правителството не си е свършило работата и България може да изгуби цялото си свиневъдство, заради небрежността на управляващите. Това е ефектът от тези кризи, но има и последващ. Цените тръгнаха леко нагоре, ще се увеличи вносът, което ще повлияе на търговското салдо и икономическото състояние на България. Ето това е моментната картина, в която ние си тръгваме от парламента, но и никой не понесе отговорност за тези две кризи. Друг път поне от кумова срама казвате, че носите отговорност и подавате оставки. Този път нищо. На фона на тези кризи правителството е в ступор. Премиерът се скри и единственият коментар, който е правил през това време, е за събора на Бузлуджа. Ние знаем, че всяка година на този ден премиерът изпада в депресия, но да коментира събора на левицата, а да не излезе пред народа в тези кризи, връхлетели страната по негова вина, е безотговорно. Всички парламентарни въпроси към него са върнати и се оказва, че в момента в държавата няма лидерство. Борисов държи кормилото на влак, на катер, електрокар и тротинетка, може би, но няма кой да държи кормилото на страната. Той изпусна кормилото на държавата. Ключовата дума за нас за този сезон, след тези факти, е несигурност. Национална несигурност и несигурност на всеки българин. Предстоят ни обаче избори за кметове и общински съветници, приемане на бюджет и избор на главен прокурор. Знаем, че цялата енергия ще се хвърли в изборите, но и те ще минат и ще остана най-важният въпрос – за бюджета, стимулите за икономиката, намаляване на неравенствата, увеличаване на доходи, общинско и държавно здравеопазване, справедливостта и съдебната реформа. Мислете как ще решаваме тези въпроси, че октомври ще дойде бързо.

Само Борисов можеше да осигури състезание между двама кандидати за главен прокурор

Като казах съдебна реформа, искам да кажа и няколко думи за избора на нов главен прокурор. Прави впечатление, че всички са се вторачили в БСП. Всички питат БСП, всички очакват какво ще каже БСП. Никой обаче не пита този, от когото зависи този въпрос – Бойко Методиев Борисов и ще ви кажа защо. Единственият човек, който можеше да осигури състезание между двама кандидати, е Бойко Борисов. За зрителите и слушателите, които очакват БСП да вземе решение по тази тема, трябва да поясня, че по закон тези, които имат право да предлагат главен прокурор са или независимите прокурори или министърът на правосъдието - правителството. Нито партиите, нито депутатите могат да направят такова предложение. Ако можехме, щяхме да го направим. Изчакахме 29-и, заявявайки че ще изчакаме процедурата и ще уважим правилата, но всъщност ги изчакахме, за да разберем, дали Борисов ще прояви здрав разум и ще внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в договорката за издигане на един единствен кандидат. БСП в такива сговори не участва. В момента протестират десните. И те викат БСП на помощ и чакат да разберат какво ще кажем. Искам да припомня, че същите тези десни бяха част от правителството на Борисов. Същите тези десни направиха тази реформа в съдебната система. Спомняте ли си, че разделиха те ВСС на прокурорска и съдийска квота по предложение на тези десни. Спомняте ли си, уважаеми българи, че БСП и тогава, и сега е против това разделение. И тогава ви казахме, че ще стигнете до тази задънена улица, но отново не ни послушахте. В момента двете групи, които съзнателно изградиха този модел, се сбиха кой да го оглави.

Ние както и преди една година и сега предлагаме промяна на модела. Както и да се биете за този или онзи като име, докато не променим модема не решаваме нищо. Отново представям пред вас нашето предложение, което ще внесем през септември. Единственият начин за справедливост, правосъдие и реформирана съдебна система е всички в тази зала да проявим единодушие и да наложим съдебен контрол върху актовете на прокуратурата. Казва се промяна в закона за съдебната власт. Това е решението. Ако очаквате БСП да предложи решение по казуса за главния прокурор, ето това е нашето предложение. Да видим, дали наесен ще го подкрепите. Зададох много теми за ваканцията. Получи се малко като в училище, където ни даваха списък с книги за четене през лятото. Четете и мислете. Чака ни гореща есен.


От категорията

Гешев: Има безпрецедентен политически натиск върху ВСС да бъде провалена процедурата

-1571920510.png

Политическият натиск е видим. Спокойно може да кандидатстваме за рекорд на ...

14 ноем. 2019 | 15:49

Борисов в Солун: За България и Гърция приоритет е ускорената реализация на газовия интерконектор

Сн. Пресцентър-1573757746.jpg

Реализацията на съвместните транспортни и енергийни проекти и разширяването на ...

14 ноем. 2019 | 20:51

Искра Михайлова зададе въпрос към кандидата за комисар на Франция

Сн. Пресцентър-1573758306.jpg

Българският евродепутат подчерта, че в портфолиото на г-н Бретон попада както ...

14 ноем. 2019 | 21:04

Кирилов: Добросъвестно ще е президентът да подпише указа за назначаване на Гешев до 7 дни

-1561791325.jpg

Дебатът протече свободно. Можеше да бъде освободен от лични нападки, но това е ...

14 ноем. 2019 | 15:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Mari Paunova


1 авг. 2019 | 14:18Ако народът на предстоящите избори не гласува масово и не подкрепи тези ,които заслужават ще продължи да живее в блатото!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


1 авг. 2019 | 10:05Т.нар. ни премиер, държи всичко друго НО НЕ И кормилото на държавата! Като влак по нанадолнище!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


1 авг. 2019 | 07:34Ниновааа, Нинова.___Лозето не ще молитва, а мотика!____Не изкараш ли хората на улицата, само ще си лаеш от трибуната и подкрепата ти ще намалява с всеки изминал ден. Протестите са му майката, не глаголенето !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Димитър Степанов


1 авг. 2019 | 10:29И като излязоха на улицата за тока после какво направиха? Избраха ГЕРБ. До урните трябва да отидат и гласуват против ГЕРБ, както при избора на Радев. Към това ги призовава Нинова и е права!


Шефа


1 авг. 2019 | 01:22Това КОЕТО стана ясно на всички е че ОНЗИ ПРОСТИЯ ЛЪЖЕЦ тъй наречения от Радан Кънев БАЙ ХУЙ сиреч ПРОСТИЯ УЙ ОТ БАНКЯ освен да си вади и държи УЙЯ да пикае накриво из фетериите по полЕната за нищо друго НЕ ГО БИВА..и откакто е във властта само за едно ГО БИВА в ГЪЗА на всички нас ДА НИ ГО НАБИВА ВИВА..ама ПРОСТ ЧУКУНДУР 3 МАНДАТА за ПРЕМИЕР на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ въобще НЕ ГО БИВА и е вече ВРЕМЕ най накрая да си ОТИВА ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ под неговото УЙОВО УПРАВЛЕНИЕ си ОТИВА и УМИРА..и както казват руснаците БАЙ ХУЙ ИДИ ТИ И ГРУПИРОВКАТА НА ХУЙ!! ПРАСЕТАТА ОТ МС НС НАП И АГЕНЦИИТЕ БОЛНИ ОТ АЧС И БЯС СКРИТИ В СПАЛНИТЕ ВИ ПОД ЮРГАНИТЕ ..ИДЕТЕ СЪЩО НА ХУЙ..ИДЕТЕ И НЕ СЕ ВРЪЩАЙТЕ ПОВЕЧЕ.ДРЪЖТЕ СЕ ЗА УЙОВЕТЕ И ПУТКИТЕ..


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


31 юли 2019 | 21:06Господи,накажи сикаджийската мутра и мутанта комунист, простака Бойко Методиев Борисов и изродската му групировка, избави, Господи, красивата България от гербаджийската чума, от свинята Пеевски и обслужващите ги олигофрени,цигани, оядени депутати, пишманминистри, ебливи калинки, кариеристи, ченгета, гербпропагандатори,чиновнички фелационистки, абевейци съветски подлоги,земеделци_помияри,седесари_свиркаджии,депесари_башибозуци, ибрикчите от коалицията Обединени говнари_лъжепатриотите от ВМРО, Атака и НФСБ, лумпени, алчни и продажни прокурори и съдии , журналисти_лъжци, ефрейтори, он@нисти и всякаква друга герберска измет!Господи, имай милост и спаси Родината ми!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


1 авг. 2019 | 20:19Жив ли си,бе? Да те прибере Господ в пуtката на майка ти!


Bigman1


31 юли 2019 | 23:39Скоро Господ ще те прибере на едно по добро място и ще те отърве от мъките ти...


ivan


31 юли 2019 | 15:23другарко Нинова, време е за улични протести, а не само за задочни дадзибаота с Борисов....той се бои като дявол от тамян от улични протеси нарцисизмът Му не може да го понесе....спокойно ли ще почивате сега, след като държавата гори....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.