Ще е трудно с плаващо мнозинство да се намери съгласие по ключови въпроси, коментира лидерът на БСП

Нинова след среща с Радев:Да не си мерим егото! Никой от политическите лидери не трябва да е премиер

11219 | 23 юли 2021 | 13:10

Ако третият мандат бъде връчен на нас, бихме предложили служебни министри, които да минат в редовния. Няма нужда да си мерим лидерите егото кой ще е министър-председател, при положение, че имаме да решаваме много по-важни неща, каза тя

-1627035464.png-1627035149.jpg

"Никой от лидерите да не настоява да е премиер, няма нужда да си мерим егото". За това призова лидерът на БСП Корнелия Нинова след консултациите при президента. 

От думите й стана ясно, че след разговорите между политическите лидери за съставяне на правителство, ще има и втори кръг от срещу между експерти. 

 

От "Има такъв народ" са изразили желание след нашите първоначални срещи експертни групи да започнат да работят по конкретни приоритети и програми. Това ще бъде по-дълъг процес, обясни Нинова и напомни, че и президентът е обявил, че не бърза с връчването на мандата

 

Да направим всичко възможно да опитаме да има кабинет, отиване на трети избори е безотговорно, подчерта председателят на ПГ „БСП за България“ .

 

"В тази ситуация отговорното поведение е никой от лидерите на партиите да не настоява той да е премиер - това ще взриви всякакъв диалог. Няма нужда да си мерим егото кой да е премиер, при положение, че имаме да решаваме много по-важни неща", коментира Нинова.

 

И обясни, че разделителните неща в момента трябва да се минимизират. Като първа стъпка ще отговорим на поканата за разговори с ИТН - да видим какво ще предложат, тъй като те са домакините и водещите в тази среща.


"Президентът заяви, че няма да бърза с първия мандат, ще даде възможност да проведем сериозно тези разговори. Ще има неща, които ще предложим и няма да отстъпим от тях“, заяви Нинова и даде пример с приватизацията на ББР и концесията на пътища. „Това противоречи на нашите идеологически разбирания. Ние сме за повече държава в икономиката и против тези концесии. А какво ще ни обедини ще разберем след разговорите“, каза още тя.

Вярвам, че след като говорим за приоритети ще говорим и за личности. Доколкото от "Има такъв народ“ подадоха информация - първо ще говорим по политики, а след това по евентуалните им кандидати за министри и премиер“, обясни тя.

Заявихме готовност да представим кабинет, ако президентът реши да ни връчи мандат правителство. Бъдете сигурни, че имаме кадри“, уточни тя.

Неустойчиво е управление с плаващо мнозинство. Казвам го от опит в предишни парламенти. Особено на прага на приемане на бюджет или актуализацията му. Това са много близко предстоящи събития и там се иска устойчиво мнозинство“, коментира тя.

Нинова даде пример с преизчисляването на пенсиите, където всяка партия дава различни варианти. От първия ден твърдим, че не сме партия на статуквото и сме давали доказателства за това в последните 4 г. Добре е, че ИТН осъзнаха това, ако са го осъзнали убедено и не е просто търсене на математическо мнозинство за преминаване на кабинета. По същество 4 години се борихме срещу статуквото и модела и се радваме, ако най-накрая сме получили това признание, коментира още лидерката на БСП

Дали обаче кандидати на БСП ще бъдат поканени в бъдещото правителство, ще се разбере в събота, каза Нинова.

От първия ден след изборите твърдим, че не сме партия на статуквото и абсолютно неправилно бяхме сложени в обща група с досега управляващите. Добре е, че „Има такъв народ“ осъзнаха това, ако са го осъзнали убедено, а не е просто търсене на математическо мнозинство. По същество цялото ни поведение в изминалите тези 4 години показва, че ние се борехме срещу статуквото и модела, радваме се, ако най-накрая сме получили това признание“, добави Корнелия Нинова.

Нинова уточни, че не знае колко ще просъществува това правителство. „Но ще е трудно с плаващо мнозинство да се намери съгласие по ключови въпроси“, коментира тя.


Тя поясни, че в неделя на Националния съвет на БСП ще поискат мандат по приоритети, за които да говорят, за червени линии, които да не се прекрачват и неща, от които да не отстъпваме.

Ако третият мандат бъде връчен на нас, бихме предложили служебни министри, които да минат в редовния. В ситуацията, в която се намираме, отговорното поведение на лидерите е никой да не настоява собствената му кандидатура да е премиерската. Това ще взриви всякакъв нормален диалог. Няма нужда да си мерим лидерите егото кой ще е министър-председател, при положение, че имаме да решаваме много по-важни неща“, поясни тя.

Нинова допълни, че разговорите за правителство не са само между БСП и „Има такъв народ“.Нинова след срещата с Радев

Ако третият мандат бъде връчен на нас, бихме предложили служебни министри, които да минат в редовния. Няма нужда да си мерим лидерите егото кой ще е министър-председател, при положение, че имаме да решаваме много по-важни неща, каза тя

От категорията

Нинова скастри кабинета за неадекватните мерки срещу високите цени, предлага четири решения

Нинова скастри кабинета за неадекватните мерки срещу високите цени, предлага четири решения -1630301280.jpg

Според нея могат да се вземат бързи и адекватни решения за хората, ...

28 септ. 2021 | 14:00

Ева Майдел: Има свирепа криза, а правителството е заето да гони ГЕРБ от НДК

-1604663570.png

Докато все повече европейски държави отменят ограничения за КОВИД, ние говорим ...

28 септ. 2021 | 12:02

Държавният глава Румен Радев ще участва в Деветия европейски форум за социално предприемачество

-1625579162.jpg

Президентът ще произнесе приветствие пред участниците във Форума и ще връчи ...

28 септ. 2021 | 18:20

Адвокат по морско право за заседналия кораб: Капитанът е трябвало да бъде задържан веднага
(Видео)

Адвокат Владимир Владимиров Снимка: бТВ-1632842358.jpg

Още от сега трябва да се помисли за задържане и арестуване на кораба и товара, ...

28 септ. 2021 | 18:18