Нинова успя да укроти страстите в най-проблемните за БСП организации - в Русе и в Шумен

Около БСП се събира широка подкрепа от по-малки партии и граждански сдружения

Нинова успя да укроти страстите в най-проблемните за БСП организации - в Русе и в Шумен

18667 | 1 септ. 2019 | 22:22

Социалистите застанаха единни зад кандидатите си за кметове, за разлика от друг път, и без скандали приеха платформа за изборите и структура на листи за общински съвети.


Две от най-разделените и проблематични организации на БСП - Русе и Шумен, проведоха конференции в почивните дни. Резултатите изненадаха всички – и партийни членове, и наблюдатели.

Социалистите застанаха единни зад кандидатите си за кметове, за разлика от друг път, и без скандали приеха платформа за изборите и структура на листи за общински съвети.

 

В Русе за кандидатат на БСП безапелационно бе издигнат депутатът Пенчо Милков, секретар на Парламентарната група на БСП. „Наясно съм с трудностите, които ще срещнем. Знам, срещу какво се изправям. Но вярвам, че сега е моментът да вземем заедно решението да действаме”, заяви той.

Зад Милков застава новосформирана коалиция "Обичаме Русе , съставена от пет партии: БСП, АБВ, Политическо движение "Социалдемократи", Движение за радикална промяна "Българската пролет", ПП "Съюз за отечеството". 

 

В Шумен общинската конференция на социалистите с ¾ от гласовете подкрепи кандидатурата на Венцислав Венков. От регистрираните 122 делегати 87 са гласували за Венцислав Венков, който има широко влияние в града, останалите са застанали зад бившия кмет Красимир Костов. 

Изборът на БСП е може би най-нежеланият за сегашния градоначалник от ГЕРБ Любомир Христов, който на миналите избори прегази социалистите още на първия тур. Венков навремето бе един от най-добрите журналисти в региона, след това натрупа административен опит като областен управител по времето на кабинета Орешарски, а от 2015 година оглави Българо-турската търговско-индустриална камара за Северна България, чиито изпълнителен директор е и до днес. Той е много популярен и уважаван в града.

 

Номинацията на Венков показва, че около БСП се събира широка подкрепа от най-различни по-малки партии и граждански сдружения и че хората залагат не на теснопартиен кандидат, а на човек от левия спектър, който може да разшири ветрилото на подкрепата. По време на дебатите за избора Венцислав Венков подчерта, че „БСП  трябва да търси възможности за широкообхватна подкрепа в кръгове, които не са точно свързани с партията”.

Общинският председател на БСП в Шумен е натоварен със задачата да води преговори и сключи споразумения с ПП „АБВ“, Движение за радикална промяна „Българска пролет“, Партия „Български социалдемократи“.

Недоволен от ситуацията остана единствено Красимир Костов.

 

БСП трябва малко да си вдигне главата и да потърси онези хора, които са с леви разбирания, левите интелектуалци, критично мислещите. Ние трябва да помислим как да привлечем тези хора към себе си, да се опитаме да приложим този модел в общините, за да можем след това да търсим промяна и в страната“, заяви Венков и получи адмирации за позицията си. 

 

Битките на интереси в тези две червени организации не са от вчера.

 

В Русе от времето на Станишев има люти спорове, които доведоха до загуба на кметския стол от Божидар Йотов. 

 

В Шумен пък доскоро две лобита за- и анти- Димитър Дъбов воюват за икономически интереси и влияние. По времето на Станишев Шумен беше безспорен личен вилает на Димитър Дъбов.

След като Нинова започна реформа в партията и отстрани старите играчи, влиянието на Дъбов намаля, но все още съществува.

И в двата града се очакваха батални сцени, разцепления и напускане на част от социалистите, което досега винаги е отнемало победата на БСП. Този път обаче нищо такова не се случи.

На фона на битките и разделенията в ГЕРБ  в Русе, БСП стои монолитно и събира все по-широка подкрепа от други анти ГЕРБ настроени организации.

 

И на двете партийни конференции присъства лидерът на БСП Корнелия Нинова. Участници в събранията твърдят, че тя е положила максимални усилия да реши противоречията и конфликтите.

 

По всичко личи, че Нинова е успяла да укроти и обедини две от най-противоречивите организации в партията и да ги стимулира да работят всички заедно за победата. Засега.

„Въпреки прогнозите за една напрегната и скандална конференция, се случи точно обратното – в Шумен имахме много спокойна и много съдържателна конференция“, коментира след форума Корнелия Нинова. 

В  Националния съвет тя често има проблеми със старите играчи, но в конференциите, където участват разширен състав на партиините активисти,  тя има безспорен авторитет.

Именно в Шумен Нинова изрази увереност, че на местните избори БСП ще прекрои картата на страната и въпреки че сега няма нито един кмет на областен град, на изборите ще успее да направи пробив.


От категорията

Черна статистика! Нови 2689 случая на коронавирус у нас, 28 са починали

Черна статистика! Нови 2689 случая на коронавирус у нас, 28 са починали-1604011355.jpg

Хоспитализирани са 2376 души, 167 са в интензивно отделение

30 окт. 2020 | 00:38

Премиерът: Разпоредил съм да се разгледа възможността ДДС за храната по домовете също да стане 9%

Сн. Фейбсук-1604003627.jpg

Вече четвърти ден, в който съм болен, но мога да си изпълнявам задълженията, ...

29 окт. 2020 | 22:31

Борисов пред лидерите от ЕС: Настоявам за пълна прозрачност по отношение на снабдяването с ваксини

Сн. фейсбук-1603999455.jpg

Трябва да се стремим да осигурим лесен достъп до ваксините за всички европейски ...

29 окт. 2020 | 21:23

Студентите на протест, блокираха кръстовището при Ректората и Орлов мост

Сн. БГНЕС-1603996184.jpg

Младежите разпънаха и големия транспарант с надпис „оставка”, който носят с тях ...

29 окт. 2020 | 20:29