Нинова в гневна реч от трибуната

Като е знаел за проверката за д-р Петров и прокурорското решение, защо го назначи за здравен министър?", запита Нинова

Нинова в гневна реч от трибуната: Борисов е страхливец! Руши институциите в държавата

32361 | 10 ноем. 2017 | 10:21

В изключително остра реч лидерът на БСП Корнелия Нинова отново скочи от трибуната на Народното събрание на премиера Борисов. Соцлидерката го обвини в нарушаване на Конституцията и рушене на институциите.

Нинова в гневна реч от трибуната-1510327245.jpgНинова в гневна реч от трибуната: Борисов е страхливец! Руши институциите в държавата-1510302180.jpg

В изключително остра реч лидерът на БСП Корнелия Нинова отново скочи от трибуната на Народното събрание на премиера Борисов. Соцлидерката го обвини в нарушаване на Конституцията и рушене на институциите. И го нарече "страхливец". Той унишава институцията парламент и съсипва правовата държава, посичи гневно Нинова.

 

Тя се обърна и към вицепремиера Томислав Дончев, който по думите й представял в залата противоконституционно новия здравен министър и попита, кога министър-председателя му е прехвърлил премиерските задължения. 

 

 "Знам, че ме гледа в момента и ще се обърна към него. Като е знаел за проверката за д-р Петров и прокурорското решение, защо го назначи за здравен министър?", запита Нинова. 

 

Това, което се случва днес в залата на НС, е ярък образ на управлението на ГЕРБ и на лицето на Бойко Борисов, а то е следното: първо, министър-председателят Бойко Борсов нарушава системно Конституцията и законите на страната.

Уважаеми г-н Дончев, с какво пълномощно представяте тук кандидатура на здравен министър, след като Конституцията и законите на страната казват, че това го прави министър-председателят единствено и не е допусната друга възможност.


Кога министър-председателят Бойко Борсов Ви прехвърли пълномощията си на премиер? Вашето предложение, г-н Дончев, е нелегитимно по смисъла на Конституцията и законите на страната.

Второ, министър-председателят Борисов системно руши институциите в страната. Не за първи път, но сега е изключително ярък образ, защото се приема член на кабинета му, той зачерква Народното събрание, като институция в България и то най-висшата – парламентарната република. После не се сърдете, че парламентът е с най-ниското доверие в страната.
Не ви ли е унизително, колеги от ГЕРБ? Вашият министър-председател, Вас не уважава с присъствието си, оставете опозицията.

 

Да не споменавам какви определения Ви е давал като народни представители.
Борисов нарушава Конституция, руши институции и е страхлив! Защо не е тук да отговаря на въпроси?

 

Винаги, когато стане напечено, този човек се крие. Много е добър на снимки, на усмивки, прегръдки, на ПР, но когато трябва да се носи отговорност, се крие. Питам, задочно, защото знам, че ни гледа.


Г-н Борисов, защо посочихте д-р Петров за министър, след като от март месец 2017 година знаете за проверката на Сметната палата и проверката на прокуратурата – затова, че е сключвал договори, с които е облагодетелствал близките си. Вие сте го знаели и въпреки това сте го предложили. Ето още един елемент на лицето на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов. За ГЕРБ конфликтът на интереси, облагодетелстването от властта нямат никакво значение. Това за тях е нещо нормално. Видяхме го при шуробаджанащината, при „Кумгейт“, при Делян Добрев. За ГЕРБ няма никакво значение, че някой се облагодетелства от властта. Дори и заради това той заслужава висок пост.

Втори въпрос, г-н Борисов – след като подаде оставка д-р Петров, масово, и експерти, и лекари, депутати от ГЕРБ и министри, казаха, че той е станал жертва на игра на лобита в здравеопазването. Вчера, когато обсъждаме бюджета на Здравната каса, доживяхме депутат от ГЕРБ, от здравната комисия, да каже: „тук в залата не присъства министър на здравеопазването, защото в здравеопазването има много интереси“. Г-н Борисов, защо приехте тази оставка и чий интерес обслужихте с нея?
Затова го няма тук, защото трябва да каже защо го назначи, след като е в конфликт на интереси и му тече прокурорска проверка и защо го освободи, след като е натиснат от лобита и кои са те.

Какво предлагате с кандидатурата на г-н Ананиев? Нищо! Той и сега е в Надзорния съвет на Здравната каса. Той е част от проблема и сега в здравеопазването. Какво ще се промени от избирането на този или онзи здравен министър? За 8 години от ГЕРБ са сменили 7 министри на здравеопазването - по един на година.


Какво показва това – кадрова немощ или министрите се сменят под натиск на това или онова лоби? Ето, още една характеристика на лицето на ГЕРБ и Бойко Борисов. Решенията не се взимат в интерес на системата, не в интерес на пациентите и не в интерес на обществото, а на това или онова лоби, и което надделее.


През това време – закрити болници, хората нямат достъп до здравеопазване, умират по улиците, лекарствата на бомбастични цени, фармацевтична мафия и всичко останало. Това, което днес се случва, е обобщение на образа на ГЕРБ, на модела на управление на ГЕРБ и на личния образ на Бойко Борисов. 

 


От категорията

По разпореждане на Борисов връщат брифингите на НОЩ, начело с ген. Мутафчийски

По разпореждане на Борисов връщат брифингите на НОЩ, начело с ген. Мутафчийски, за коронавируса-1601036286.png

България държи успешно епидемията под контрол, спада заболеваемостта от ...

25 септ. 2020 | 14:33

Пред 500 гости на 50-ти юбилеен конгрес на БСП:Нинова с призив за единение и спечелване на изборите!

-1560629328.jpg

Очаква се да присъстват над 500 гости - близо 40 представители на ...

25 септ. 2020 | 11:41

Британският посланик на български: Чувствам се като у дома си в София (ВИДЕО)

Посланик Роб Диксън-1601038915.jpg

Роб Диксън бе гост на община Свищов, подариха му портрет на Алеко Константинов ...

25 септ. 2020 | 15:57

ЕК: България е сред страните с най-висок риск за "смъртоносна двойна пандемия" от COVID-19 и грип

Здравните системи на няколко страни вече са под натиск, заяви еврокомисар Стела Кириакидис-1601038397.jpg

У нас, както и в Хърватия, Малта, Испания, Чехия и Унгария смъртните случаи ...

25 септ. 2020 | 15:44