Засега не се е стигнало дотам, но турците сами могат да обърнат гръб на ЕС

Норвежко издание: Турция е главоболие, от което Европа не може да се отърве

2769 | 10 дек. 2016 | 12:48

Съвсем очевидно е, че свърши времето, когато Турция със своята демократичност и религиозна умереност изглеждаше като образец за подражание в регион, обхванат от войни, кризи и религиозен фанатизъм


Президентът Реджеп Ердоган продължава с желязна ръка да извършва чистки. Офицери, полицаи, данъчни инспектори, инженери, медицински сестри и акушерки – нито една професионална група не успя да ги избегне. Ердоган е твърдо решен да изхвърли всички, свързани с организациите, за които се смята, че подкопават безопасността на държавата. Това се казва в анализ, публикуван в най-авторитетния норвежки вестник „Афтенпостен“.

През октомври бяха обновени законите за извънредното положение, които дават на правителството широки пълномощия. Към днешна дата над 125 000 турски граждани са уволнени или временно отстранени от работа след проваления опит за преврат през юли. Около 36 000 лица са в затворите и очакват съдебен процес. Ердоган използва извънредните закони, за да се разправи веднъж завинаги със своите противници.

Главната мишена е религиозният лидер Фетула Гюлен и неговото движение. В миналото Гюлен беше съюзник на Ердоган, но сега за него говорят като за терорист, за „мозъка“, дърпал конците на опита за преврат от това лято. Евросъюзът е разтревожен. Европарламентът прие резолюция да бъдат замразени преговорите с Турция за членство в ЕС. Това е очевидна проява на безпокойство, макар резолюцията да не е задължителна за Еврокомисията.

Но в своя доклад наскоро тя обрисува мрачна картина с положението за правата на човека в Турция. Особено сериозно безпокойство предизвикват нападките срещу свободата на словото. Еврокомисията настойчиво призовава турския парламент да не разглежда предложението за връщането на смъртното наказание.

Докладът усложнява отношенията между ЕС и Турция. Преди известно време Ердоган се нахвърли върху председателя на Европарламента Мартин Шулц, който в едно вестникарско интервю каза, че ЕС би трябвало да разгледа въпроса за въвеждане на икономически санкции като ответна мярка срещу нарушаването на човешките права в Турция след опита за преврат.

И така, накъде върви Турция? Въпросът е доста стар, но сега придобива нова сила. Преди 18 години, през 1999 година, Турция получи статута на кандидат-член за ЕС. Преговорите пък за присъединяване се водят от 2005 година. Сега обаче нещата могат да стигна до двустранен разрив. Ако Турция наистина отново въведе смъртното наказание, това веднага ще доведе до спиране на преговорите за членство. Засега не се е стигнало дотам, но турците сами могат да обърнат гръб на ЕС.

„Не искаме членство в ЕС на всяка цена. Защо Турция да не стане член на Шанхайската група?“, попита Ердоган в беседа с турски журналисти в президентския самолет на връщане от посещенията му наскоро в Пакистан и Узбекистан. Шанхайската група е (Шанхайската организация за сътрудничество, ШОС – бел.ред.) е регионална организация, в която влизат Китай, Русия, Казахстан, Узбекистан, Киргизия и Таджикистан. Тя се занимава с въпросите на сигурността.

Създадена през 2001 година, организацията води борба по-специално срещу радикалния ислямизъм и контрабандата с наркотици от Афганистан. За Турция Шанхайската група не е реална алтернатива на ЕС. Но изявлението на Ердоган привлича вниманието като политическа демонстрация. Зад него се крие следното: Европа не ни е нужна, не трябва да гледаме на Запад.

Мнозина не без основание се интересуват наистина ли Брюксел и Анкара се отнасят сериозно към преговорите за турско членство в ЕС? Дали целта е 100-процентово членство? Както за Брюксел, така и за Анкара? Един възможен отговор на тези въпроси е, че целта са преговорите сами по себе си. Благодарение на тези преговори Турция се придържаше към стандартите и ценностите, на които се базира и Евросъюзът.

За реформаторските сили в Турция процесът бе инструмент за модернизирането на страната. Нищо чудно обаче днес развитието на нещата в тази посока да са стигнали до своя край. Следващата година в страната ще се проведе референдум за конституционна реформа, който може да разчисти пътя за засилване на президентската власт и дълги години властване на Ердоган. Може да се проведе и референдум по въпроса за отношението към ЕС. И като резултат от това може да се получи турски вариант на Брекзита: излизане от процеса, който години наред беше най-важното свързващо звено на държавно равнище между Турция и Европа.

В резултат на това обаче равнището на сигурност може да се понижи. Но едновременно с това ЕС ще трябва да балансира по много тънко въже в отношенията с Анкара. Възможно е в момента в Турция да има 3 милиона сирийски бежанци. Евросъюзът се нуждае от помощта на Анкара, за да държи под контрол миграционния поток.

Съвсем очевидно е, че свърши времето, когато Турция със своята демократичност и религиозна умереност изглеждаше като образец за подражание в регион, обхванат от войни, кризи и религиозен фанатизъм. Наред с това страната стои на геополитически кръстопът и влияе върху предизвикателствата, които засягат цяла Европа – конфликтите в Сирия, Ирак, борбата с терора и отношенията с Путин.

Турция се превърна в главоболие, от което Европа не може да се отърве.

БГНЕС

--------------------------

Пер Мадсен, „Афтенпостен“. Оригинално название на публикацията: "Tyrkia er en hodepine Europa ikke kan kvitte seg med"
/http://inosmi.ru/politic/20161126/238289138.html/

 


От категорията

Валерия Велева: Кога ще пораснем за демокрацията? Къде е себеуважението ни като нация?

-1448546816.jpg

Главчев направи грешка. Огромна грешка. Но и сега той не я разбира. Фактът, че ...

17 ноем. 2017 | 14:51

Конституцията не е мазен тефтер, в който всеки драска каквото му хрумне

-1505743367.jpg

Ако след 10 години начело на властта почти без прекъсване, от ГЕРБ са решили, ...

16 ноем. 2017 | 14:52

Оставката на Главчев - успех за БСП и Цветанов

Да назначиш Караянчева на мястото на Главчев е като да гасиш пожар с бензин! -1510992528.jpg

Оставката на Главчев е отчаян опит да се спре раздухването на тази информация ...

18 ноем. 2017 | 10:05

Без Брюксел звездата на ГЕРБ не би блестяла така ярко

-1500895706.jpg

Преливането на самочувствие отвън много помага за извисяването на политическия ...

17 ноем. 2017 | 18:03

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.