У нас цената вече бе увеличена, експертите не изключват ново значително повишение още от 1 януари

Нов шок! Цената на природния газ в Европа надхвърли рекордните 700 долара за 1000 куб. м.

4209 | 9 септ. 2021 | 19:53

Ситуацията се дължи на нежеланието на „Газпром“ да увеличи значително подаването на газ в съоръженията за съхранение или да увеличи продажбите на спотовия пазар преди пускането на газопровода „Северен поток 2“


Цените на газа в Европа растат от началото на годината, като се увеличиха почти четири пъти. Това се влияе, между другото, от отказа на „Газпром“ да резервира допълнителни капацитети за транзит на газ през Украйна в очакване на стартирането на „Северен поток 2“.

Цената на природния газ в Европа отново поднови историческия си максимум, надхвърляйки 700 долара за 1000 кубически метра. Това показват данните на лондонската фондова борса ICE, съобщава руският вестник РБК, цитиран от Агенция "Фокус".

Цената в най-големия газов хъб в Европа - TTF в Нидерландия, достигна 700,2 долара за 1000 кубически метра.

При откриването на борсата в четвъртък цената беше 679 долара за 1000 кубически метра, през деня се коригира до 669,4 долара, а след това започна рязко да расте, като счупи друг рекорд.

В края на август цените на природния газ на борсите в Европа поставиха рекорд, за първи път надхвърлящ 600 долара за 1000 кубически метра. За увеличението им допринесоха резултатите от търга за резервиране на допълнителни мощности за транзит на газ през Украйна за септември. Там бяха изложени капацитети до 15 милиона кубически метра на ден, но „Газпром“ купи само 0,65 милиона кубически метра на ден, или 4,3% от обема. По същите причини цените на газа скочиха през юли, когато руският енергиен гигант отказа да резервира допълнителни мощности през Украйна за август.

Цените на газа в Европа растат от началото на годината, като са се увеличили около четири пъти. Още през юни септемврийските фючърси на газовия хъб TTF струваха около 316 долара.

Според Дмитрий Маринченко, директор на Fitch Group, основната причина за високите цени са ниските запаси на газ в европейските газохранилища поради студената зима преди година и горещото лято. В интервю за РИА Новости той отбеляза, че, съдейки по косвени индикации, ситуацията се дължи на нежеланието на „Газпром“ да увеличи значително подаването на газ в съоръженията за съхранение или да увеличи продажбите на спотовия пазар преди пускането на газопровода „Северен поток 2“.

На 6 септември бившият директор на австрийската петролна компания OMV Райнер Зееле заяви, че цените на газа в Европа може да останат високи през следващата зима поради ниското запълване на подземните складови хранилища.

„Предполагам, че ще влезем в следващата газова година със сравнително ниско ниво на газ в съоръженията за съхранение, така че тази зима бих заложил на високите цени на газа, мисля, че те ще останат“, каза той.

В България цената на природния газ вече бе увеличена веднъж, като експертите не изключват ново и то значително повишение още от 1 януари.

 


ОЗК

Още по темата

Ценови удар! Природният газ в Европа надхвърли 675 долара за 1000 кубически метра

-1627802942.png

Това сочат данните на лондонската фондова борса ICE

9 септ. 2021 | 10:56