Скандални стихове на Петър Чухов взривиха журито на наградата "Иван Пейчев"

Принцът забравил да целуне Райна Княгиня, а пък Кума Лиса спи до локума и бутилката шампанско, пише поетът Чухов

Скандални стихове на Петър Чухов взривиха журито на наградата "Иван Пейчев"

51318 | 21 февр. 2018 | 18:07

В книгата на Петър Чухов има две гавраджийски стихотворения с паметта на Райна Княгиня и Никола Вапцаров. Това компрометира наградата „Иван Пейчев“ и поставя в крайно неудобно положение ръководството на община Шумен


Две гавраджийски стихотворения с паметта на Райна Княгиня и Никола Вапцаров в книгата на Петър Чухов скандализираха наградата „Иван Пейчев“ и поставиха в неудобно положение ръководството на община Шумен.

Четирима от членовете на журито: Симеон Янев, Боян Ангелов, Панко Анчев и Иван Гранитски предложили за носител на наградата Валентина Радинска за цялостен поетичен принос и новата ѝ книга „Уроци по мълчание“, за да се излезе от скандала с номинацията на книгата на Петър Чухов „АДdicted“.

 

Останалите петима членове обаче: Антонин Горчев, Иван Карадочев, Добрин Добрев, Пламен Шулеков и Десислава Златева надделяли при гласуването".

 

Това предизвика възмущението на техните колеги и те излязоха с гневна декларация, която публикуваме без редакторска намеса:

 

"Бяхме почти сигурни, че разумът ще надделее над извънлитературните съображения и боричкания, над ясно политическите пристрастия, особено що се отнася до една Национална литературна награда на името на Иван Пейчев. Обществото е запознато, че преди месец и половина се разрази скандал около тази награда, вследствие на процедурни нарушения при оформянето на журито, извършени от местни заинтересовани литератори. Слава богу, кметът на община Шумен Любомир Христов разумно отмени предишния конкурс, насрочи нов с ново жури.

 

На 21 февруари 2018 г., журито отново се събра в община Шумен в пълен състав: Антонин Горчев – поет, Иван Карадочев – литературовед, проф. Добрин Добрев – Шуменския университет, проф. Пламен Шулеков – Шуменския университет, Десислава Златева – чиновник в община Шумен, проф. Симеон Янев, Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, Панко Анчев – литературен критик и философ, Иван Гранитски – писател и издател.

 

Ние, новите четирима членове на журито Симеон Янев, Боян Ангелов, Панко Анчев и Иван Гранитски предложихме за носител на наградата Валентина Радинска за цялостен поетичен принос и новата й книга „Уроци по мълчание“, за да се излезе от скандала с предишната номинация на книгата на Петър Чухов „АДdicted“.

 

Аргументите на новите четирима членове на журито бяха не само продиктувани от естетико-художествени критерии и оценки за неоспоримото значение на поезията на Валентина Радинска, но и поради скандалния факт, че в книгата на Петър Чухов има две гавраджийски стихотворения с паметта на Райна Княгиня и Никола Вапцаров. Това компрометира наградата „Иван Пейчев“ и поставя в крайно неудобно положение ръководството на община Шумен.

 

Останалите петима члена Антонин Горчев, Иван Карадочев, Добрин Добрев, Пламен Шулеков и Десислава Златева, очевидно движени от  прозрачни извънлитературни подбуди и предварително мотивирани и инструктирани надделяха при гласуването.

 

В знак на уважение и почит към поетическото дело на Иван Пейчев и към ръководството на община Шумен, както и в категорично несъгласие с манипулативното гласуване на посочените петима члена на журито, проф. Симеон Янев, Боян Ангелов, Панко Анчев и Иван Гранитски се оттеглиха от журито, не подписаха протокола и напуснаха заседанието, оставяйки на съвестта на останалите петима разрастването на този пошъл скандал.

 

Проф. Симеон Янев

Боян Ангелов

Панко Анчев

Иван Гранитски"

 

***

Ето и двете стихотворения на ПЕТЪР ЧУХОВ, които стоят в основата на литературния скандал:

 

ЛОГИЧНО

Тъмно е

стрелбището на лунапарка

спи Зайо-Байо

вечния си сън

спи Кума-Лиса

до локума

спи и

бутилката с шампанско

до пирамидата

от кофички

 

спят също

клечките кибритени

като войничета

под строй

дълбоко спят

обесените орехи

не спят обаче

червейчетата във тях

те движат челюсти

и рецитират:

разстрел

преди разстрела

червеи

това е толкоз просто

и логично

 

* * *

Шие Райна Княгиня

знамето

и изведнъж се убожда

 

пада капката кръв

като бомба

пада Райна Княгиня

заспива

 

ще минат най-малко

100 години

докато дойде

на бял кон принцът

 

ще вдигне знамето

ще го развее

и ще забрави

да я целуне

 

ПЕТЪР ЧУХОВ


От категорията

Лили Иванова накара бургаската публика да изпее с нея "Щурче" под непрекъснати аплаузи: Велика!

Концертът на Лили-1635231357.jpg

Докато техниците отстраняваха проблема, Лили каза: „Сега остава да я повторим“. ...

26 окт. 2021 | 09:29

Безплатно обучение за кандидатстване по Столична програма „Култура” – 2022 г.

-1635246494.jpg

Покана за видеовръзка ще бъде изпратена на посочен имейл адрес

26 окт. 2021 | 14:07

Алекс Сърчаджиева за баща си: Неговите очи няма да ги видя в пубиката

-1547651992.jpg

Дъщеря й София все още не е гледала представлението й, не защото не иска, а ...

22 окт. 2021 | 09:46

Георги Господинов се нареди до Умберто Еко."Времеубежище" му донесе "Премио Стрега Еуропео"

-1552465845.jpg

"Времеубежище" излезе в Италия през юни, в издателство ...

18 окт. 2021 | 10:00