Министър Росен Желязков откри нова свръхмодерна лаборатория към катедра „Пътища“ на УАСГ

Към звеното са изградени компютърна зала и когнитивна работилница, поясни ректорът проф. д-р инж. Иван Марков

Министър Росен Желязков откри нова модерна лаборатория към катедра „Пътища“ на УАСГ

5419 | 4 окт. 2019 | 13:20

Лабораторията е дело на съвместните усилия на УАСГ, бизнеса и партньори от чужбина, подчерта ръководителят на катедра „Пътища“ в УАСГ проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов.

Министър Росен Желязков откри нова свръхмодерна лаборатория към катедра „Пътища“ на УАСГ-1570188041.jpgНовата лаборатория към катедра „Пътища“ на УАСГ-1570186595.pngРъководителят на катедра „Пътища“ в УАСГ проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов разказа за новата лаборатория-1570186513.jpgПредседателят на Комисията по образование в НС Милена Дамянова поздрави студеинтите и докторантите на УАСГ-1570186455.jpgНовата лаборатория към катедра „Пътища“ на УАСГ-1570186374.jpgМинистър Росен Желязков откри нова свръхмодерна лаборатория към катедра „Пътища“ на УАСГ-1570186265.jpgМинистър Росен Желязков откри нова свръхмодерна лаборатория към катедра „Пътища“ на УАСГ-1570186256.jpgМинистър Росен Желязков откри нова свръхмодерна лаборатория към катедра „Пътища“ на УАСГ-1570186227.jpgКъм звеното са изградени компютърна зала и когнитивна работилница-1570185707.jpg

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков откри нова модерна лаборатория  към катедра „Пътища и транспортно строителство“ в сградата на Университетът по архитектура и геодезия (УАСГ). 

Новоразкритото звено предоставя възможност за изпитвания, свързани с проектирането, строителството и поддържането на транспортната инфраструктура.

 

Лабораторията е дело на съвместните усилия на УАСГ, бизнеса и партньори от чужбина, подчерта ръководителят на катедра „Пътища“ в УАСГ проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов.

 

В присъствието на гости, студенти и докторанти ректорът на УАСГ проф. д-р инж. Иван Марков разкри възможностите, които лабораторията предоставя за изпитания, свързани с проектирането, строителството и поддържането на транспортната инфраструктура.

 

Основната дейност на лабораторията е ориентирана към научноизследователски проекти с цел обогатяване на съвременното изграждане на транспортната инфраструктура, чрез сътрудничество и реализиране на взаимни проекти със строителни фирми от практиката и други научни лаборатории на международно ниво.

 

Министър Росен Желязков поздрави студентите и докторантите с новата придобивка, която ще им позволи да съчетават научните достижения  с практическите занимания.

 

„С откриването на тази лаборатория, целта е не само приложната дейност на студентите и докторантите, а и засилване на интереса към професията. През следващите десетилетия инфраструктурата ще бъде приоритет. Той е прокламиран и от основните политически цели на Европейската комисия – свързаност, декарбонизация и дигитализация. Строителството на пътна и железопътна инфраструктура, която ще осигурява свързаността, ще бъде голямото предизвикателство и голямото предимство през следващите години“, каза министър Желязков.

 

Той се обърна към студентите и докторантите с призива да използват всички възможности, които университетът дава, защото подготвените кадри ще бъдат търсени от индустрията и това е видно от намеренията и плановете, които държавата има през следващите десетилетия. 

За изграждането на инфраструктурата в района на Западните Балкани ще се търсят добре подготвени и професионално обучени кадри, за които има голям дефицит, каза още министър Росен Желязков. 

 

Към лабораторията са изградени компютърна зала, оборудвана с хардуер и софтуер, отговарящ на изискванията за изработка на инженерни проекти, конструктивна работилница и всичко необходимо освен за обучението на студенти, и за подготовка на извънкурсови проекти,  разказа ръководителят на катедра „Пътища“ в УАСГ проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов.

 

На официалното откриване присъства и председателят на Комисията по образование в НС Милена Дамянова.

 


От категорията

Петър Ганев: Навлизаме в дълбока рецесия, въпросът е колко бързо ще се възстановим

-1552114385.jpg

Кризата предизвиква и такива коментари – да сменим всичко, да започнем да ...

5 юли 2020 | 09:10

Зърнопроизводители: Дори в най-големите си кошмари не сме очаквали такъв провал на реколтата

-1441893927.jpg

Причините са - сушата в началото на пролетта и проливните дъждове преди ...

3 юли 2020 | 09:05

Кристина Лазарова: Искаме не да закриваме, а да създаваме нови работни места (Видео)

Кристина Лазарова: Искаме не да закриваме, а да създаваме нови работни места-1594028168.jpg

Хората от региона заслужават право на труд и развитие.Бъдещето е на зелените ...

6 юли 2020 | 12:35

Наплив от туристи! Опитимизъм сред хотелиерите на "Златни пясъци" и в "Слънчев бряг"

-1554546052.jpg

Гостите са предимно румънски туристи, но се увеличават тези от Германия и Полша

6 юли 2020 | 10:55