Татяна Станчева с Веселина Кацарова

Татяна Станчева, Почетен член на Старозагорската опера:

Нова вълна върна духа и атмосферата

10436 | 7 ян. 2017 | 22:27

Тя не само е ревностният зрител – към едногодишното й предплатено място на ложата вдясно, винаги поглеждат певците и балетистите още с появата си на сцената, за кураж

Татяна Станчева с Веселина Кацарова-1483820432.jpgС  Мария Принц.
-1483820246.jpgНа Фестивала в Правец - специален гост-1483820179.jpgНаграждаването с Почетен член на Операта-1483820121.jpgТатяна Станчева с Русалина Мочукова и Стефка Минева -1483820052.jpg

Августа Манолева, специално за Епицентър.бг

 

Всеки Оперен театър може само да мечтае за толкова вдъхновен, себеотдаден привърженик, който е превърнал операта в своя кауза и увлича последователи. Няма човек в Стара Загора, който да не познава Татяна Станчева – тя е от представителните лица на града. Както и няма творец, бил вече в този оперен център, който да не се възхити от нейното присъствие, излъчване и живата й енциклопедичност. Точна справка е за всеки факт от историята на театъра (а е по-скоро с инженерна специалност).

 

Но тя и енергичен двигател, който призовава не само: Нека да ги подкрепяме, нека сме им вярна публика, Оперният ни театър да е предпочитан за изява от български и чужди творци, музиканти и певци, да са желани и от публиката на различни места. А още: да им помагаме (както самата прави), за да могат да работят творчески и вдъхновено.

 

Затова най-честите определения за нея са: богата душевност, аристократизъм на духа, всеотдайност, красива и елегантна дама (факт – всеки спектакъл е онагледен и със съответния нейн тоалет, изпипан до най-фините подробности), за която оперното и балетното изкуство е страст и начин на живот, с постоянна загриженост и неуморна обществена дейност станали пословични, носещи своя свеж отпечатък в културния живот на града.

 

Всичко това е изградило и уважението към личността й, синтезирано в респектиращото обръщение – г-жа Станчева! Тя не само е ревностният зрител – към едногодишното й предплатено място на ложата вдясно, винаги поглеждат певците и балетистите още с появата си на сцената, за кураж.

 

Не само е председател на Сдружението „Приятели на Старозагорската опера“. От лятото на 2016 ръководството на Държавна опера–Стара Загора официално (преди мегапродукцията "Набуко" на Античния форум) я обяви за Почетен член на състава на театъра за изключителен принос, лична ангажираност и заслуги в подкрепа на Старозагорската опера.

 

А известната пианистка Мария Принц възкликва: Изключителна личност със силно обаяние. Истински любител на изкуството, приятел и поддръжник на операта в Стара Загора. Гордост за града!

 

Разбира се, нямаше как да не попитам г-жа Станчева каква е оценката й за последното 47 издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство – ФОБИ, календарно събитие за Стара Загора. Още повече, че тя не изпусна нито едно от събитията в основната и съпътстващата програма.

 

- Блестящ завършек на нашия Фестивал. Изключително премина тази година, защото беше много високо нивото като качество. Разнороден, със засегнати всички видове изкуства: опера, балет, оперета, концерти. Публиката напълни салоните. Всичко това, съчетано с възхода на Операта ни в момента, е гордост. Разбира се, дължим го на двигателя Огнян Драганов.

 

Във възторг сме от случващото се. Нашият Фестивал заслужава такова развитие, защото е много стар. Неговите златни години бяха от 1970 до 1990-а, когато бяхме по 20 дена в Операта, със съответните официални тоалети, с гостуването на известни певци, на театри от чужбина и с протичането на Фестивала като преглед. Всички театри от страната се стремяха да покажат най-високото си ниво. Сега се придвижваме нататък, но каквото се случва, е на добра воля.

 

А тогава такава беше политиката. Имаше и жури. Оглавяваше се от Марин Големинов – колосална фигура. След това Александър Йосифов, Георги Костов, Розалия Бикс, авторитетни хора, потопени в изкуството. И всичко беше силно въздействащо. Специален ритуал, с който се откриваше Фестивалът, останал и досега.

 

Отвън гореше до закриването огън. Специалният звуков сигнал – маестро Димитър Димитров го избра, при откриването на всяка от фестивалните вечери. Да не говорим че когато дирижираше на пулта му оставяха по една червена роза. Всичко излъчваше празник, с незабравими вечери.

 

После, Операта изгоря. Фестивалът беше последното нещо, за което можеше да се мисли и въпреки всичко, се проведе дори в годината на изгарянето на сградата. След това, полека-лека в по-скромни мащаби, докато накрая, с неудачите в ръководството на Операта ни, дойде и затихването му като събитие, затова сега което става е впечатляващо.

 

Гостуваха бележити изпълнители в това издание. Като прибавим и създадената Балканската оперна мрежа – какъв забележителен заключителен концерт направиха певцитеим. Въобще Стара Загора се превръща в своеобразен музикален център.

 

- По какъв начин директорите на оперните театри в страната трябва да се вдъхновят и да сметнат за свой дълг участието в този Фестивал на оперното и балетното изкуство? 

 

- Смятам че без подкрепата на Министерство на културата няма как да стане, защото нашата Община активно помага за реализирането на Фестивала. Даже има изключителната грижа Фестивалът да се осъществи. Може би е политика отново да се наложи този преглед.

 

Защото напоследък идваха на добра воля оперни театри с най-неангажиращата си продукция: с малко певци и инструменталисти, семпъл декор – минимализъм във всичко. Докато тази година съвсем не е така и смятам още по-добре ще бъде. Особено с ангажирането на тази Балканска оперна мрежа, която има идеята да разменя цели постановки. Това вече е друго ниво.

 

- Все пак, какво е мястото на Министерство на културата, защото не видях май техни представители при толкова много събития и с участието на световно изявени имена?

 

- За спектаклите не се дава субсидия за продадените билети, защото е в рамките на Фестивала. При това безпаричие, когато за една година те изплатиха такива колосални суми и върнаха Операта към нормалния й живот, не се отказаха да реализират и Фестивала. Много ентусиазъм, много работа, много задъхан ритъм и много вдъхновени хора.

 

- Но, доколкото зная, в миналото, ако и да е преглед на най-добрите за годината български постановки, са участвали и чужди състави. Какво място са имали?

- Да, от побратимени градове от Русия, Полша, от Чехия – с цели спектакли. Техни изявени хореографи, диригенти, на разменни начала. Ние си имаме преглед, а това е бонус към програмата на Фестивала. И специален акцент винаги беше Националната опера. А сега Националната опера я няма. Някак си е хубаво да бъде.

 

- Как бихте искали да се развива Фестивала?

- Смятам, че ако се развива в този план, ще бъде абсолютно успешен, защото имаме оперни спектакли. А нашата Опера се ангажира и с премиери в рамките на Фестивала. Имаме и балетни, оперетни спектакли, симфонични концерти, бележити изпълнители– певци, инструменталисти. Майсторски класове.

 

Ние имаме богата съпътстваща програма. Ето и Фондацията на Дарина Такова. Това говори че не остават незасегнати изкуства. Имаме многоплановост. Смятам че и някое ново явление да имаме в оперния живот, и то ще бъде включено в бъдещия Фестивал, защото отсега готвят програмата за догодина. Много амбициозно.

 

- Трябва ли, според Вас, да има разделение на програмата: основна – с тези спектакли, които осмислят оперно-балетния характер на ФОБИ и всички останали – като съпътстващи събития? 

 

- Да, трябва да има съпътстваща програма. Не можем все пак да ангажираме публиката целодневно, тъй като това е за специалисти, за изпълнители, за обогатяване на техните контакти, възможности. Така че, нека съпътстващата програма да е отделно. 

 

Майсторските класове са съпътстваща програма. Докато няма как да се изключи от афиша камерно изпълнение, хорови изпълнения, защо не. Много е хубаво, можем само да им пожелаем сили и да се радваме на нови успехи. Ми колко гости минаха през този фестивал тази година. Забележително!

 

- Най-ценното обаче е, че в салоните видях публика, интерес, при това всеки ден, по времето на двуседмичното ФОБИ…

- Смятам че и все повече ще има, защото, ако предишни години имаше инерция, когато и Операта, и Фестивалът започнаха да си губят публиката, сега се чувстват нови настроения, нова вълна, нови интереси. И е заразително. Отново се връща духът и атмосферата на градивност. 


От категорията

Стефан Димитров пише четири години „Сънят на Пилат”

 „Сънят на Пилат”-1527104112.jpg

Концертите се организират от фондация „Ценности” и Националният фонд ...

23 май 2018 | 22:31

Михаела Филева - специален гост на Васил Петров в „СИНАТРА:ВЕГАС“ 2

Певецът и актьор Брус Джонсън идва у нас за второто издание на хитовия спектакъл на 12 ноември

-1527274204.jpg

Певецът и актьор Брус Джонсън идва у нас за второто издание на хитовия ...

25 май 2018 | 21:47

Горан Брегович с най-доброто от музиката си в Античния театър в Пловдив

-1490440963.jpg

Звездата идва със своя "Оркестър за сватби и погребения" за ...

25 май 2018 | 11:27

Захари Бахаров грабна „Аскеер“ 2018 за водеща мъжка роля

Наградата за цялостен принос отиде при легендата Васил Михайлов.
Кадри БНТ-1527233282.jpg

Мария Стефанова получи приз за водеща женска роля в "Три високи жени" ...

25 май 2018 | 10:11

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Eli


8 ян. 2017 | 15:18Браво,браво за представянето на забележителни личности ,живеещи и работещи извън София!Поздравления за редакторите!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018