Нова версия за смъртта на старши-лейтентат Тодор Манчев от Чешнегирово - бил е убит

Това станало ясно след ексхумация на трупа на младия офицер

Нова версия за смъртта на старши-лейтентат Тодор Манчев от Чешнегирово - бил е убит

10474 | 14 септ. 2021 | 11:18

Открит е и куршумът, станал причина за смъртта на Манчев. Данните от нова експертиза сочат, че фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата

Нова версия за смъртта на старши-лейтентат Тодор Манчев от Чешнегирово - бил е убит-1631608881.jpg-1631607633.jpg

Появила се е нова версия за смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев след ексхумацията на тялото му, предаде БНТ.

31-годишният военнослужещ беше открит мъртъв след инцидента с американски военни в пловдивското село Чешнегирово.

Ексхумацията е извършена в началото на септември, научи "По света и у нас" от източници от разследването, което се води от Военна полиция. Открит е и куршумът, станал причина за смъртта на Манчев.

Данните от нова експертиза сочат, че фаталният изстрел е произведен отгоре-надолу, като куршумът минава от горната част на главата. Именно това е причина разследващите да тръгнат по нова версия, че Тодор Манчев е станал жертва на умишлено убийство, което е прикрито като самоубийство.

Тези факти бяха потвърдени от заместник-председателя на комисията по отбрана в НС Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, който остро критикува министъра на отбраната Георги Панайотов, който не се яви на изслушване заради заболяване.

"Изключително мъжкото заболяване на министъра половин час преди заседанието на комисията, не прави чест при положение, че излизат факти, че един български офицер не се е самоубил, а направо е бил убит. Ако не знаете, да ви кажа - Съдебна медицина е открила, че изстрелът е отгоре-наодлу, а куршумът е открит в ребрата. Всички сте достатъчно опитни хора - знаете какво означава това", каза още Христо Гаджев, цитиран от "Фокус".

Той припомни, че ГЕРБ-СДС е предложила Анектна комисия по въпроса и обяви, че ще я предложат в следващото Народно събрание.

Смъртта на старши-лейтенант Тодор Манчев

На 19 юли 2021 г. в района на ПОБ „Ново село“ в спално помещение е намерен в безжизнено състояние с огнестрелна рана старши лейтенант Тодор Манчев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Пристигналият медицински екип от МБАЛ-Котел е констатирал смъртта му. Уведомен е дежурен военен прокурор при Военно-окръжна прокуратура – Сливен, и са предприети неотложни действия по разследването от военен следовател, като е образувано досъдебно производство, което се провежда под ръководството и надзора на военен прокурор.

След проведена служебна проверка на РСВП – Пловдив, двама служители, между които и старши лейтенант Тодор Манчев, са санкционирани със забележка от директора на регионалната служба, съобщиха след трагичния инцидент от МО.

Извършена е и последваща проверка по инцидента от Инспектората на Министерството на отбраната. Министърът на отбраната Георги Панайотов не е санкционирал старши лейтенант Тодор Манчев от Служба „Военна полиция“ заради случая в Чешнегирово, тъй като е преценил, че няма извършени от него нарушения.

Със заповеди на министъра на отбраната от 15.07.2021 г. са освободени от военна служба директорът на РСВП – Пловдив полк. Венцислав Радков и началникът на сектор в Отдел „Контрол и охрана“ майор Георги Мерджанов.

 


От категорията

Иван Гешев: Нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно. Законът за Бюрото по защита е писан на коляно

Снимка: БНТ-1631780292.png

"Избягвам да коментирам, защото войната в институциите обикновено я плащат ...

16 септ. 2021 | 11:12

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести
(Видео)

Радев пред новите министри: Ще ви засипят с компромати, ще ви организират стачки и протести-1631776264.jpg

Президентът предупреди, че срещу служебния кабинет ще бъдат "парите, ...

16 септ. 2021 | 08:52

20 хиляди лева за 10 дни са загубили русенци, хвърляйки отпадъци извън контейнерите
(Видео)

-1631791516.jpg

В момента администрацията работи по проект за кръгова икономика, чрез който се ...

16 септ. 2021 | 14:24

Афганистанци и българин със семейството му бяха успешно евакуирани в нашата страна
(Видео)

Снимки: МО-1631790806.jpg

Лично министърът на отбраната Георги Панайотов присъства на борда на самолета, ...

16 септ. 2021 | 14:12