Москва ще предоставя подкрепа на съюзници и партньори при неутрализиране на опити за външна намеса

Новата стратегия на Русия: Ще отговаря съразмерно на неприятелски действия и агресия

4655 | 13 юли 2021 | 18:23

"Това е ясен сигнал за всеки, който се опитва да разгърне така наречената хибридна война срещу нас," подчерта заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Александър Венедиктов


В новата Стратегия за национална сигурност на Русия се обръща специално внимание на задачите за защита на държавата и обществото от неприятелска намеса отвън. Както заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Александър Венедиктов заяви пред репортери във вторник, Стратегията за първи път посочва ответни мерки в случай на действия срещу Русия, които представляват заплаха за нейния суверенитет и териториална цялост, включително изразяващи се във въвеждане на политически или икономически санкции, както и такива, извършени с помощта на съвременни информационни и комуникационни технологии, цитират думите му вестник “Российская газета“ и Агенция "Фокус".

"Страната ни счита за законно да предприеме симетрични и асиметрични мерки, необходими за потискане на подобни действия, както и за предотвратяване на тяхното повторение в бъдеще. Това е ясен сигнал за всеки, който се опитва да разгърне така наречената хибридна война срещу нас,“ подчертава Венедиктов.

Освен това, според него, Русия също ще предоставя подкрепа на съюзници и партньори при неутрализиране на опитите за външна намеса в техните дела.

Новата версия на документа отбелязва неразривната връзка между укрепването на позициите на страната на международната сцена и нейното вътрешно развитие. Очертани са целите на руската външна политика - създаване на благоприятни условия за устойчиво социално-икономическо развитие на страната, укрепване на националната сигурност, укрепване на позицията на Русия като един от влиятелните центрове на съвременния свят. Още по-ясно, отколкото в предишните стратегии, се подчертава, че основната ценност за Русия е човекът, на чиито нужди трябва да се обърне приоритетно внимание.

Освен това, както каза заместник-секретарят на Съвета за сигурност, специален акцент в документа се прави върху значението на противодействието на фалшифицирането на историята, както и защитата на историческата истина и памет.

„По този начин ние ясно заявяваме, че прилагаме външната политика, основана не на моментни интереси, а на основата на дълбоко разбиране на културните и исторически специфики на нашата страна и на нашия народ, тяхното уникално положение в световната общност на цивилизациите. Никога няма да се съгласим да приемем чужди ценности, които някои сили в света се опитват да представят като универсални“, подчерта Александър Венедиктов.

 


Намери своята история

От категорията

Френският външен министър обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

-1604578385.jpg

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че е действал в подкрепа на ...

19 септ. 2021 | 12:49

Гърция обмисля да задължи здравните работници да се ваксинират и с бустерна доза

-1630053543.jpg

Мнението на епидемолозите в Гърция е, че е препоръчително всички на възраст над ...

19 септ. 2021 | 11:50

Откриха тялото на мигрантка на границата между Полша и Беларус

Сн. БГНЕС-1632077192.jpg

Беларуската страна е започнала разследване, а представители на Върховния ...

19 септ. 2021 | 21:45

Сделката за ядрените подводници била договорена на срещата на Г-7 без знанието на Макрон

-1623651412.png

В петък френските посланици в САЩ и Австралия бяха отзовани за консултации в ...

19 септ. 2021 | 14:20