Нови разкрития за корупция в Столична община направи кандидатът за кмет от Възраждане – Николай Дренчев

Сянка на съмнението, относно корпоративните обвързаности на кмета на район Връбница – Младен Младенов

Кандидатът за кмет от "Възраждане" Николай Дренчев с нови разкрития за корупция в Столична община

5704 | 21 окт. 2019 | 09:09

Синът на кмета на столичния район Връбница е изключителен представител на американска офшорка, която притежава луксозен имот в кв. Бояна и дъщерно дружество с капитал от 2 000 000 лв


_mestni_izbori_2019_02

 

От щаба на кандидата за столичен кмет на партия Възраждане, оповестиха нова порция разкрития за корупционно поведение и практики от страна на софинйската общинска администрация и по-конкретно от страна на тази в район „Връбница”. 


След разкритията за раздадените общински жилища на близки до районния кмет Младен Младенов служители в район „Връбница”, този път от партията на Костадин Костадинов изнесоха подробности за начина, по-който се правят обществените поръчки от скандалния районен кмет на ГЕРБ.

Прочитът на публично достъпната информация за провежданите обществени поръчки във „Връбница” разкрива доста притеснителни обстоятелства. Един пример обаче, буди най-големи въпросителни.

В западните и северозападните покрайнини на София и в частност, в районите „Връбница”, „Надежда”, както и в съседната община Божурище има няколко фирми с един и същ собственик, които се къпят в паричната любов на управляваните от ГЕРБ районни кметства. Особено щедър към този „преуспял бизнесмен” е кметът на район Връбница Младен Младенов.

Става въпрос за местния бизнесмен Евтим Божилов Славков, неговите фирма „Кристал 2007“ ЕООД и консорциума „ПРОФИ-СТРОЙ“ ДЗЗД, в който „Кристал 2007“ ЕООД на Евтим Славков държи 90%.

Справка в регистъра за обществените поръчки сочи, че в периода 2011 – 2018 г. през последните два мандата от управлението на ГЕРБ в район „Връбница” и съседните му район „Надежда” и община Божурище, тези две фирми на Евтим Славков е спечелили общо 7 обществени поръчки на стойност от близо 6 000 000 (шест милиона) лв. без ДДС. Предметът на поръчките е свързан с ремонт на улична мрежа и тротоари, изграждане на ВиК инфраструктура.

Три месеца преди изборите, в края на м. юли 2019 г. като единствен неотстранен в процедурата за подбор на участник, фирмата на „Кристал 2007“ ЕООД на Евтим Славков печели още една поръчка на стойност 400 000 лв. без ДДС за „Текуща поддръжка на уличната мрежа и  съоръжения на територията на Столична община - район „Връбница“.

Дотук, всичко би било в рамките на нормалните процедури при обявяване и провеждане на обществените поръчки, ако в много от случаите фирмата „Кристал 2007“ ЕООД или консорциума, в който участва не беше единствен участник в поръчките или като единствен участник, допуснат до отваряне на ценовите предложения. Разбира се, предложените цени от печелившите фирми на Евтим Славков винаги са максимално близки до пределно допустимите максимални стойности по поръчките.

Във всички тези случаи, вместо да прекрати поръчките (при един единствен останал участник), както препоръчва Законът за обществените поръчки (чл. 101, ал. 2), Младен Младенов охотно сключва договори на максимални цени. При тези обстоятелства, очевидно принципи като целесъобразност и икономичност при харченето на парите на данъкоплатците в София стоят на втори план.

Защо се случва това, и защо този бизнесмен и неговите форми се ползват с такова благоволение от страна на столичната администрация, става ясно от едно “невинно“ събитие от 10 октомври 2019 г., провело се в разгара на предизборната кампания и напоително отразено в медии, на официалната интернет страница на партия ГЕРБ, на фейсбук страниците на г-жа Йорданка Фандъкова и кандидата за пореден мандат като кмет на район „Връбница” Младен Младенов.

Става дума за едно от предизборните събития на ГЕРБ, кмета на София - Йорданка Фандъкова и кмета на Връбница – Младен Младенов под формата на среща с гражданите и бизнеса от района, което се провежда не къде да е, а в централата на фирмите на Евтин Славков – комплексът „Кристал“, намиращ се върху терен от няколко декара, между бул. „Ломско шосе“, ул. „Обелски път“ и ул. „Илия Георгов“ в столичния квартал Обеля.

 

 

kristal

Йорданка Фандъкова, Младен Младенов (отляво, зад Фандъкова, до вратата) и спечелилия най-много обществени поръчки в район "Връбница" бизнесмен - Евтим Славков (зад Фандъкова, отдясно) на излизане от предизборна среща на ГЕРБ в централата на Кристал 2007 ЕООД.

 

 

Обектът на местния бизнесмен Славков помещава голяма бензиностанция, автокъща, плувен басейн, ресторант, фитнес зала, конферентна зала, офиси и други съоръжения, на които би завидял всеки образцов комбинат за битови услуги от време на „соца“. Според Възраждане, това е нагледен пример за конфликт на интереси и поставя огромни съмнения за корупция.

Сянката на съмнението, относно корпоративните обвързаности на кмета на район Връбница – Младен Младенов, става още по-мрачна като се вземе предвид, че синът му (Васил Младенов), на доста крехка възраст през 2016 г., става едноличен представител на американската офшорка от щата Невада „ЙОДИНИ КОРПОРЕЙШЪН“, както и собственик, и управител в дъщерното й българско дружество „ИНВАЙРЪН СЪЛЮШЪНС“ с капитал от 2 000 000 (два милиона) лв. и седалище на ул. „Иван Кондов“ № 9 в столичния квартал „Бояна“, над Киноцентъра, където се помещава луксозна къща с размерите на прогимназия. От Възраждане питат, кой всъщност е реалния собственик на тази офшорка, и дали зад нея не стоят пари и хора, които са в основата на бизнеса с обществени поръчки в район „Връбница”, както от възложителите, така и от изпълнителите.

Краткият коментар на кандидатът за кмет на София от Възраждане – Николай Дренчев бе: „Както в този, така и в много други случаи, виждаме едно пълно самозабравяне от страна на общинската администрация в София, от десет години окупирана от ГЕРБ. Тези хора трябва да си отидат, а един пълен одит на голямата Столична община, както и на всичките й районни подразделения, следва да бъде първият ангажимент на новите хора, които ще застанат начело на София, след 27 октомври!”


От категорията

Проф. Тодор Кантарджиев: Ако искаш да няма епидемия, готви се за нея

Проф. Тодор Кантарджиев-1589605655.png

След няколко дни ще можем да кажем по-точно дали епидемията си отива, но при ...

26 май 2020 | 10:55

Отвлеченият български капитан на кораб край Бенин вече е в родината (ВИДЕО)

Кадър: Нова тв-1590477550.jpg

В операцията по освобождаването на заложниците са участвали немските институции ...

26 май 2020 | 10:17

Ананиев отвори закритите части на ресторантите от 1 юни, разреши театрите и концертите от днес

-1579089136.png

Затворени обаче остават дискотеки, пиано и нощни барове. От 1 юни се разрешават ...

26 май 2020 | 21:03

Няма разорани дюни на плажа в Ахтопол, налагат санкция за преминаване

Снимка: Фейсбук-1590514440.jpg

При изравняване и почистване на съществуваща пътека, която е с дължина 160 ...

26 май 2020 | 20:33

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стилиян Бурханларски


21 окт. 2019 | 11:16Трудно би могъл да спечели някой срещу Фандъкова подкрепяна от герберската администрация държавна и общинска.Чудо ще бъде ,ако спечели Мая Манолова!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.