Заседанието се ръководи от най-възрастния общински съветник - Грети Стефанова от "Демократична България"

Кметовете на София и столичните общински съветници положиха клетва

1983 | 12 ноем. 2019 | 10:48

Пожелавам на новите общински съветници да оправдаят доверието на гражданите, които са ги избрали, каза председателят на ОИК Полина ВитановаНовите общински съветници към столичния общински съвет положиха клетва, предаде Агенция „Фокус“.

 

Общият брой на съветниците е 61.
Най-голяма е групата на ГЕРБ - 27.

БСП е с 15 съветници,

обединение "Демократична България" - с 12,

ВМРО-БНД - с 4,

"Атака" - с 2, и

независимият Борис Бонев от "Спаси София".

 

Те могат да сформират политически групи, като минималният им брой трябва да е поне от 5 души, както изисква Правилникът за организацията и дейността на СОС.


Заседанието е открито и се ръководи от най-възрастния общински съветник - Грети Стефанова от "Демократична България". 

Клетвата, коато общинските съветници произнасят, гласи: "Заклевам се в името на Република България да спазвам конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на гражданите от Столична община и да работя за тяхното благоденствие."

"Пожелавам на новите общински съветници да оправдаят доверието на гражданите, които са ги избрали", каза председателят на Общинската избирателна комисия Полина Витанова на откриването на заседанието на новия общински съвет.

„Като председател на Общинска избирателна комисия за мен е чест и привилегия да ви поздравя като ви пожелавам да оправдаете доверието на гражданите, които са ви избрали“, каза тя.

„Да работите компетентно и упорито в полза на всички тях. Да вземате правилните решения като загърбите личните си интереси и политически пристрастия. Да изграждате доверие и да получавате подкрепа. Пожелавам ви много успехи, бъдете здрави и приемайте с мъдрост и търпение предизвикателствата в ежедневието. Успешен мандат на всички вас!“, пожела Витанова.

 

Кой кой е в новия СОС

 

Икономист и юрист - това са най-често срещаните професии сред новите общински съветници в София. Избраните 61 души, които положиха  клетва днес заедно със спечелилата четвърти кметски мандат Йорданка Фандъкова, районните кметове и кметовете на кметства.

В новия СОС жените са само 13, с 10 по-малко от предишния.

Има четирима лекари и всички те са от групата на ГЕРБ - националните консултанти проф. Иво Петров и проф. Асен Николов, хирургът Антон Койчев и д-р Веселин Милев, пише "24 часа".

Иначе в най-голямата група - тази на ГЕРБ, ще има 27 души.

В нея са архитектът от “Група град” Ивайло Петков, адвокатът и преподавател в СУ Георги Георгиев, икономистът Радослав Влахов, който бе шеф на общинското дружество “Пазари Изток” и в ръководството на АПИ, и шефът на ЦГМ Христиан Петров. Радиоводещият Симеон Колев и Димитър Вучев от тв “Европа” пък са двамата журналисти в групата. В нея са още: мениджърът Борис Петров и директорът на 119-о училище Диян Стаматов, който е и бивш зам.-образователен министър.

От ГЕРБ вече обявиха, че ще номинират за трети мандат като председател на СОС политолога Елен Герджиков.

Начело на групата отново ще е биологът Малина Едрева, която отговаря и за комисията по култура и образование.

Част от групата на ГЕРБ са досегашният зам.-председател на СОС - икономистът Николай Стойнев, транспортният експерт Зафир Зарков и председателката на транспортния синдикат на КНСБ Екатерина Йорданова, досегашните шефки на екокомисията Лорита Радева и на тази по архитектура Силвия Христова.

В групата на ГЕРБ ще са съветниците Стефан Марков и Прошко Прошков, които досега бяха представители на Реформаторския блок.

В нея са и трима от СДС, които и досега бяха в СОС - археологът Борислав Бориславов, д-р Койчев и филологът Радослав Абрашев. Нов мандат с ГЕРБ получиха и педагожката Татяна Георгиева, химичката Анна Стойкова, икономистката Ваня Тагарева и юристът Ботьо Ботев. В групата на ГЕРБ има и най-много жени - 7.

Борис Бонев ще е първият независим член на СОС. Преди месеци той обяви, че се посвещава изцяло на каузата "Спаси София". Той е завършил Сорбоната и 5 г. е работил в Париж за международни компании. Откакто е в София, 3 г. е в екипа на най-големия български производител и дистрибутор на биопродукти.

Във втората по големина група - на БСП от 15 души само 3 са жени.

В нея са управителят на “Дума” Иван Пешев, адвокатът Васко Тодоров, експертът по сигурност Иван Виделов, специалистът по строителен надзор Николай Велчев, кредитният анализатор Петко Димитров, който оглавява софийските млади социалисти, и бившата областна на София-град Диана Тонова. При БСП има четирима юристи и трима експерти по сигурност.

Начело на групата е лидерът на градската организация на БСП Калоян Паргов. В нея е и досегашният зам.-шеф на СОС Милка Христова, която е юрист. Групата допълват: досегашните съветници Иван Таков, Альоша Даков и Николай Николов. Таков е син на Янчо Таков и внук на члена на ЦК на БКП Пеко Таков. Даков е син на партизанина и виден политик от БКП Мако Даков. Представители на БСП са и юристът Владимир Данев, експертът по публична администрация Михаил Ставрев, ген. Иван Мечков и психологът Албена Кръстева.

Актьорът Веселин Калановски ще съчетава театъра с ангажиментите си в СОС. Той е част от 12-членната група на “Демократична България”. В нея са бившият съдия Методи Лалов, финансистът Владислав Панев, програмистът Михаил Паргов, докторът по математика от Минно-геоложкия университет Любомир Георгиев, политологът Яна Тодоранова и Симеон Ставрев - собственик на IT компания. Останалият 3-и кандидат-кмет арх. Борислав Игнатов също влиза в СОС, както и Тома Белев. Мандат в СОС повтарят досегашните съветници Марта Георгиева и Иво Божков.

Там след един мандат прекъсване се завръща Грети Стефанова, която ще води първото заседание днес като най-възрастния съветник.

Лидерът на ВМРО за Софийска област Владимир Митов е сред 4-мата съветници на партията. Нов мандат получават Карлос Контрера и каменоделецът Димитър Антов, които и досега бяха в СОС. Четвъртият е шефът на Националния младежки комитет на ВМРО Михаил Петров, който е адвокат.

Волен Сидеров сменя парламента с “Московска” 33. Освен лидера на “Атака” в СОС влиза и Борислав Иванов, който бе кандидат за кмет на “Люлин”.От категорията

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом. Моля ви, не проливайте кръв! (ВИДЕО)

Бойко Борисов: Подготвя се да бъде запален Партийният дом-1594497380.png

И какво? Искат сега да строшат Министерски съвет. Да го трошат, да трошат и ...

11 юли 2020 | 22:40

Борисов нареди на МВР и на ДАНС да свалят още днес охраната на Доган и Пеевски

-1593499740.jpg

Министър-председателят разпореди главният секретар на МВР и председателят на ...

11 юли 2020 | 13:50

Орбан поздрави Борисов за ERM II: Европа оценява усилията ти да поставиш страната си в нова посока

-1572949630.jpg

Министър-председателят е категоричен, че повече от всякога Европейският съюз ...

12 юли 2020 | 00:08

Каракачанов към протестиращите: Не провокирайте полицаите! Не си играйте с огъня!

-1591275039.png

Президентът излезе от ролята, която му е отредена. Той трябва да е глава на ...

11 юли 2020 | 23:46