Снимка ТАСС

Михаил Мишустин е бил държавен служител през последните две десетилетия

Новият руски премиер: бюрократ от кариерата без политически амбиции

1357 | 17 ян. 2020 | 14:14

Правителствени служители и бизнесмени го описват като професионалист и ефективен мениджър, който добре разбира икономиката


Михаил Мишустин никога не е имал политически амбиции като бюрократ от кариерата и името му не се споменаваше като топ кандидат за следващ премиер на Русия. Но 53-годишният Мишустин, дългогодишният шеф на руската данъчна служба, бе предложен за поста от президента Владимир Путин, а долната камара на руския парламент - Държавната дума, бързо го назначи, пишат от Асошиейтед Прес, цитирани от БТА и Нова телевизия.

Като бюрократ от кариерата, който през последните 10 години отговаряше за данъците на Русия, Мишустин винаги се е държал дискретно и настрани от политиката. Той не принадлежи към никоя партия, а в редките си интервюта предпочита да говори за иновации в данъчната администрация. Мишустин е хвален за модернизирането на закостенялата система на руската данъчна администрация и повишаването на събираемостта на данъците. Правителствени служители и бизнесмени го описват като професионалист и ефективен мениджър, който добре разбира икономиката, което го прави добър избор за кабинета в момент, когато икономиката на Русия е отслабена.

"Главните задачи на новия премиер ще произтичат от необходимостта за модернизиране на икономиката. Мишустин има репутацията на човек, който притежава необходимия за целта опит" написа във Фейсбук политическият анализатор Абас Галямов.

Липсата на политически амбиции и на какъвто и да било политически опит подсказва, че Мишустин вероятно старателно ще изпълнява желанията на Кремъл като глава на кабинета, което според някои коментатори е особено важно в "преходния период" на конституционни реформи, предложени от Путин.

Мишустин, който има диплома по информационни технологии, е бил държавен служител през последните две десетилетия. Кариерата му започва през 1998 г., когато става заместник-директор на данъчната служба.

Въпреки че не е активен в политиката, той е имал досег или дори се е сближавал с политици като играч в аматьорската Нощна хокейна лига, в която играе и Путин. Мишустин е и член на борда на хокейния клуб ЦСКА Москва. През 2010 г., след две години в частна инвестиционна фирма, Мишустин се връща в данъчна служба, този път като шеф и лично подбран от Путин, който тогава е премиер. След като печели близо 2,6 млн долара през 2009 г., той е третият най-богат руски държавен служител в онзи момент.

През годините Мишустин "изгради из основи модерна данъчна служба, използваща модерна технология и цифрова икономика", заяви Вячеслав Володин, председателят на долната камара на руския парламент.
Под ръководството на Мишустин данъчната служба откри два огромни центъра за данни, които събират фактурите от фирми и касовата информация от търговците на дребно, осигурявайки по-добър контрол на паричните потоци. Мишустин въведе и разнообразни онлайн услуги, за да улесни плащането на данъци в опит да повиши събираемостта.

През ноември той с гордост докладва, че обемът на събраните данъци се е увеличил 1,4 пъти от 2014 г. Делът на данъчните приходи в БВП на страната също е нараснал с 4 процентни пункта, а събираемостта на ДДС - с 64 процента.
Репутацията на Мишустин поражда надежди, че като премиер той ще успее да съживи стагниращата икономика на страната, нещо което предизвиква силното разочарование на руските граждани през последните години.


От категорията

Проф. Иво Христов: Управлява ни назначена върхушка и тя пребивава в целия политически спектър

Проф. Иво Христов: Управлява ни назначена върхушка и тя  пребивава в целия политически спектър-1582485588.jpg

Той подчерта, че българският приватизационен модел е възпроизвел съветския и е ...

23 февр. 2020 | 21:18

Димитър Недков: "Приватизираният" Левски

-1546534547.jpg

Капитализирането на “търговската марка” Левски прозира зад високопарните ...

23 февр. 2020 | 09:15

Кеворк Кеворкяна: ГРАБЕЖЪТ

-1568320806.jpg

Понякога пък мен ме пробожда нещо в тази картинка - нещо неясно, но плашещо. И ...

24 февр. 2020 | 22:47

Георги Лозанов: Какво разказва каскетът

Георги Лозанов: Какво разказва каскетът -1582541306.jpg

А голямата имиджова битка на прокурора е да спечели доверието на народа, ...

24 февр. 2020 | 12:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.