Новият шеф на ББР: Кирил Петков ми каза, че ще е министър на икономиката, далеч преди да стане

Заплатите на новия екип в ББР са "в пъти по-ниски" от предишния, казва Цанко Арабаджиев.

Новият шеф на ББР: Кирил Петков ми каза, че ще е министър на икономиката, далеч преди да стане

7608 | 4 окт. 2021 | 18:04

От големите 8 кредита, отпуснати от ББР, един е в просрочие, от останалите 7 - пет нямат ангажименти да плащат към момента. Те са в гратисни периоди по главница, а 4 от тях и по главница, и по лихва


В ББР заварихме корупция и лошо управление.

Това заяви в интервю за БНР Цанко Арабаджиев, изпълнителен директор на Българската банка за развитие. Той уточни, че когато е влязъл като изпълнителен директор в банката, е заварил изключени контролни механизми и затова подчерта, че има основание да мисли, че в много направления от нейната дейност е била ощетявана по различни начини.

"От големите 8 кредита, отпуснати от ББР, което е много непривична за търговските банки голяма концентрация, не казвам, че непременно е нещо лошо, един е в просрочие, от останалите 7 - пет нямат ангажименти да плащат към момента. Те са в гратисни периоди по главница, а 4 от тях и по главница, и по лихва", обясни Цанко Арабаджиев и подчерта, че фокусът на ББР е обърнат вече към малките компании. "Финансиране за около 20 млн. лева директно е отпуснала ББР при новото ръководство", заяви Арабаджиев.

"Има сключвани договори с трети страни, които са абсолютно неизгодни за ББР. Имаме един конкретен пример с един договор, по който банката плаща 5 или 6 пъти над пазарната цена за определена услуга от трето лице, става дума за взаимоотношение с медиите. Сега го прекратяваме.

 

Имаше договор с трета фирма за около 18-20 хил. лева на месец за услуга, която никой не я ползвал в банката - договорът беше във връзка с GDPR регламента. Прекратихме го и него", съобщи Арабаджиев.

 

Той подчерта, че заплатите на новия екип в ББР са "в пъти по-ниски" от предишния.

По думите му огромна част от вътрешните правила на ББР са променени, за да не се случва това, което се е случвало преди, дори и след като екипът му не е вече начело на банката.

 

"Искаме след време ББР да стане един от положителните примери, в които измамите са напълно изкоренени, посредством една система. Дойдоха специалисти и ни показаха 25 стъпки, които трябва да се предприемат, така че една организация за бъде максимално изчистена от подобни практики. не е сложно, изисква се воля, а ние я имаме", добави той.

Изпълнителният директор на ББР разказа, че за този пост му се е обадил лично Кирил Петков, с когото тогава не се познавали.

 

"Каза ми, че ще бъде министър на икономиката, беше още преди да стане. Всички знаехме, че в ББР има съсредоточени недобри практики и като един от най-важните инструменти под неговото управление, е нормално да си е мислел за екипа, с който ще започне работа като министър", разкри Арабаджиев и обясни, че от ОББ е бил уволнен преди години заради конфликт с прекия му ръководител.


ОЗК

От категорията

НАП отчита рекорден ръст на приходите - с 3,7 млрд. лева повече от миналата година

Румен Спецов отчете рекордни приходи в НАП-1633883966.jpg

„Уверени сме, че с тези темпове, ръстът на приходите през 2021 г. ще надмине ...

8 дек. 2021 | 11:16

Путин премахна монопола на "Газпром" над руския газ в Европа

-1635355454.jpg

Причината е нарасналото потребление на синьо гориво в Европа, но включването на ...

7 дек. 2021 | 20:15

JP Morgan очаква край на пандемията и пълно глобално икономическо възстановяване през 2022 г.

-1586517694.jpg

Новите ваксини и терапевтични средства срещу Covid-19 ще доведат "до силно ...

8 дек. 2021 | 17:53

МС: До края на епидемичната обстановка ДДС остава 9% за някои стоки и услуги

-1615444587.jpg

Туроператорите също са сред бизнесите, при които се удължава по-ниският процент ...

8 дек. 2021 | 17:20