маса

Новогодишно меня - вкусни рецепти

263 | 23 дек. 2016 | 14:59


Всеки народ в продължение на векове е създавал и предавал от поколение на поколение новогодишните си традиции и поверия. Ето защо те са толкова разнообразни, но са обединени от вечната човешка надежда, че новата година ще бъде по-щастлива от старата. Но едно ги обединява – пищната трапеза на празника.

Предлагаме ви примерно меню за посрещане на изобилна нова година:

1. Новогодишна погача
Необходими продукти
• 1.2 кг брашно
• 3 бр. яйца
• 1 ч.ч. кисело мляко
• 1 с.л. захар
• 1 с.л. сол
• 1/2 кубче мая (24 г)
• 400 мл вода
• 1/2 ч.ч. олио
• 3-4 с.л. масло
• 1 бр. жълтък за намазване


Начин на приготвяне
Замесете меко тесто от продуктите. Оставете го на топло да втаса. Разделя се на три и една по-малка топка за центъра. Мажат се с масло. Две от разточените кори се слагат една върху друга и отново се разточват малко, разрязват се през средата на 4 и после всяка четвъртинка още един път. Навиват се като кифли. Другата част се маже и разточва по същата процедура. Оставя се да втаса.
Намаслява се. Останалата кора се разточва, намазва се с масло и се навива на руло. Рулото също се реже на 8 малки рулца и се нареждат между външните страни на кифличките. Намазва се с оставения жълтък и по желание са поръсва със сусам или мак. Пече се на 200 С до готовност.

2. Паниран свински шницел
Необходими продукти
• 800 г свински котлет
• 100 мл олио
• 40 г брашно
• 40 г галета
• 4 бр. яйца
• сол
• черен пипер


Начин на приготвяне
Оформете пържоли. Разрежете по края, за да не се свие при термичната обработка. Посолете с подправките, набрашнете и овалвайте всяка в галета и яйце. След като престоят 10-15 минути се запържват.

3. Гювеч с три вида месо
Необходими продукти
• 1 кг свинско месо
• 1 кг пилешко филе
• 500 г телешко филе
• 300 г гъби
• 2-3 глави лук
• 3 бр. червени чушки
• 1 ч.ч. доматен сок
• 1 с.л. брашно
• чубрица, черен пипер, червен пипер, дафитнов лист, сол
• 1 ч.ч. вино
• 100 мл олио
Начин на приготвяне
Нарежете и запържете месото. Изсипете в съда и добавете зеленчуците и подправките, водата и виното. Печете около 1,30 часа.

4. Баклава с локум
Необходими продукти
• 500 г кори за баница
• 300 г розов локум (2 кутии)
• 4 бр. яйца
• 1/2 ч.ч. захар
• 1/2 ч.ч. олио
• 6-7 с.л. брашно
• 1 бакпулвер
• 1 ч.ч. счукани орехи
• За сиропа:
• 3 ч.ч. вода
• 3 ч.ч. захар
• 4 ванилии


Начин на приготвяне
Яйцата, захарта, олиото и брашното с бакпулвера се разбиват. Локумът се нарязва на парчета. Корите се намасляват. Нареждат се съответно локум, орех и по останалата част от кората се намазва с 2 с.л. от пандишпановата смес. Навитите на руло кори се редят в тавичка. Пече се.
След това се реже на порции и се полива със сиропа. Добре да престои 12-13 часа на хладно.


От категорията

Сладки и лепкави пилешки бутчета, печени по бразилски

Шеф Ради Стамболов-1487418628.jpg

Истинска самба-фиестачрез азотна молекулярна технология, която действа при ...

18 февр. 2017 | 13:47

Гъбена супа

Гъбена супа-1487336131.jpg

17 февр. 2017 | 14:54

Пангасиус с гъби и кашкавал

Пангасиус с гъби и кашкавал-1487248578.jpg

16 февр. 2017 | 14:35

Елда със зеленчуци

Елда със зеленчуци-1487170805.jpg

15 февр. 2017 | 16:56

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.