Държавите до голяма степен се провалиха в опазването на планетата", предупреди генералният секретар

ООН: Хората да спрат войната срещу природата

1656 | 1 окт. 2020 | 11:33

В публикувана миналия месец оценка световната организация констатира, че нито една от 20-те основни цели в областта на биоразнообразието, поставени през 2010 г. с краен срок за изпълнение през тази година, не е била постигната напълно


Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова хората трябва да спрат войната срещу природата, предаде ДПА.

"Трябва да променим курса и да трансформираме нашата връзка със заобикалящата ни среда", подчерта Гутериш на първата среща на високо равнище за кризата с биоразнообразието. Той отбеляза, че една от последиците от дисбаланса с природата, причинен от обезлесяването, климатичните промени и производството на храна, е появата на смъртоносни причинявани от вируси заболявания като СПИН и COVID-19.

"Държавите до голяма степен се провалиха в опазването на планетата", предупреди генералният секретар на ООН.

В публикувана миналия месец оценка световната организация констатира, че нито една от 20-те основни цели в областта на биоразнообразието, поставени през 2010 г. с краен срок за изпълнение през тази година, не е била постигната напълно, припомня ДПА.

Първата по рода си среща на световно равнище се състоя в рамките на годишната сесия на Общото събрание на ООН и премина почти изцяло онлайн с участието на над 100 държавни и правителствени ръководители.

"Загубата на биоразнообразие и упадъкът на екосистемата е голям риск за оцеляването на хората", предупреди китайският президент Си Цзинпин. Той обаче не обяви нищо конкретно, след като миналата седмица обеща страната му да сведе въглеродните си емисии до нула преди 2060 г., отбелязва ДПА.

"Трябва да обърнем тенденцията в глобален мащаб", призова германската канцлерка Ангела Меркел. Тя призова за разширяване на защитените зони, възстановяване на екосистеми и по-устойчиво използване на земята и морето.

"Въпреки че имаме почти пренебрежима отговорност в исторически план, ние сме на преден план в борбата срещу промените в климата", увери турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Британският премиер Борис Джонсън възприе нестандартен подход да отправи призив за действие, като призова останалите световни лидери да помислят за панголина - "този люспест бозайник, чудо на еволюцията". "Не вярвам някой от нас да иска да остави след себе си една планета, на която това удивително чудновато малко създание ще бъде също толкова непознато на бъдещите поколения, както днес са динозаврите и птицата додо", каза Джонсън.

Предполага се, че новият коронавирус, който се появи в Китай в края на миналата година, е тръгнал от панголините - един от видовете, които са най-тежко засегнати от трафика на диви животни.

"Следващата година трябва да бъде годината на действието", призова френският президент Еманюел Макрон.

Голям брой лидери изявиха желание да говорят на срещата. САЩ от своя страна не участваха, отбелязва ДПА.

Преди срещата лидерите на повече от 70 държави и Европейския съюз подписаха обещание до 2030 г. да бъде сложен край на загубата на местообитания на растения и животни. Поети бяха ангажименти за спиране на нерегулирания риболов, прекратяване до 2050 г. на практиката на изхвърляне на пластмаса в океаните и елиминиране на незаконния трафик на диви животни и растения.

Лидерите на някои от страните най-големи замърсители, като Бразилия, Индия, Китай и САЩ, обаче не подписаха обещанието.

Шведската екоактивистка Грета Тунберг изрази скептицизъм, като отбеляза, че е толкова лесно да се обещава. "Всички искат да спасят природата и климата. Но когато нещата опрат до реални действия, те се провалят всеки път", написа тийнейджърката в Туитър.


Намери своята история

От категорията

Заев нарече Климент Охридски основоположник на македонската духовност и патрон на МПЦ

-1632997660.jpg

Началото на македонската писменост и език се свързва със свети Климент Охридски ...

8 дек. 2021 | 13:21

Русия поздрави "братския македонски народ" с Деня на Св. Климент Охридски - първия славянски епископ

Снимки: Фейсбук-1638967229.jpg

В посланието Св. Климент е наречен "изтъкнат просветител, първи славянски ...

8 дек. 2021 | 14:39

Байдън изключи варианта САЩ да изпратят войски, които да защитят Украйна срещу Русия

-1620885094.jpg

По-рано бе съобщено, че на посолството на САЩ в Москва е връчена протестна ...

8 дек. 2021 | 19:28

US милиардер ще връща крадени антики на десетки държави, сред които и България

Майкъл Стайнхард-1638997910.jpg

В колекцията на Майкъл Стайнхард е имало незаконно придобити предмети от 11 ...

8 дек. 2021 | 23:09