ООН алармира! Само още 2 градуса по Целзий и Земята ще се превърне в пустиня

Човечеството го очаква мрачно бъдеще, което е глад и мор за повечето хора на Земята

ООН алармира! Само още 2 градуса по Целзий и Земята ще се превърне в пустиня

40724 | 8 авг. 2019 | 21:30

Населението на Земята нараства, нараства и потреблението на ресурсите на планетата, които се изчерпват все повече. Това в крайна сметка ще доведе до пълна катастрофа


Климатичната криза застрашава способността на земята да изхранва човечеството и свързаните с това рискове растат лавинообразно с покачването на температурите, пише Guardian.

 

Глобалното затопляне увеличава засушаването, ерозията на почвите и горските пожари, като същевременно намалява реколтата в тропиците и топи вечните ледове около полюсите, казва доклад на Междуправителственият панел за климатични промени, организация под шапката на ООН (IPCC)

 

Още два градуса средно към температурата на планетата и тя ще се превърне в пустиня. Тази зловеща новина не е плод на пророци и гадатели, на плод на усилията на 103 учени от 50 държави. След няколкогодишни изследвания те са предоставили доклад със заключенията и изследванията си на ООН. Световната организация обяви смайващите изводи на 8 август.

 

В доклада се казва, че населението на Земята нараства, нараства и потреблението на ресурсите на планетата, които се изчерпват все повече. Това в крайна сметка ще доведе до пълна катастрофа. Земната повърхност, подходяща за човешка употреба, не е неограничена. Във връзка с ускоряването на климатичните промени на планетата човечеството го очаква мрачно бъдеще, което е глад и мор за повечето хора на Земята.

 

Понататъшно затопляне на климата ще доведе до драматични изменения на ситуацията в тропиците и екваториалните зони, с увеличение на глада и недостига на води, което би имало като резултат мащабни конфликти и миграционни вълни от едни от най-населените континенти на Земята – Африка и Азия. Големи горски масиви в Северното полукълбо също ще бъдат увредени, като пример за това са и мащабните пожари в Сибир това лято.

 

Според доклада, продължаващото изсичане на гори и промишленото животновъдство ще засилят ефектите на климатичната криза. Необходимото действие изисква възстановяване на колкото се може повече горски площи и рекултивация на терени, които да се залесят и намаляване на консумацията на месо от хората, според доклада на ООН. Изгарянето на изкопаеми горива като въглища и нефт също трябва да приключи, според IPCC, което поставя  цели икономически отрасли пред необходимост срочно да се реорганизират или направо да прекратят работа.

Това е перфектната буря“ казва Дейв Рией, професор от Университета в Единбург „ограничено количество обработваема земя, увеличаващо се световно население и над това задушаващото одеяло на климатичните промени“

Увеличаването на температурата и интензивното земеделие още повече изтощава почвите и предизвиква засушаването им, на което се дължат и увеличаващите се пустини и пустинни области в Африка и Азия, но Америка също е изправена пред риск. Изчезването на цели животински и растителни видове намалява биоразнообразието и способността на Земята да се самовъзстановява, както се е случвало досега.

 

Друг пример е Аралско море в Средна Азия, което на практика пресъхна, след като Амударя и Сърдаря, реките които го подхранваха, се използваха в продължение на десетилетия за напояване на памукови насаждения.

 

В момента над 100 държави по света изпитват директно последиците от климата, а останалите са косвени жертви на явления като миграция, намален улов в океани и морета, наводнения, пожари и природни катаклизми с непознат досега интензитет.

 

Междуправителственият комитет на ООН по изменението на климата (IPCC) публикува своя доклад, за да се вземат спешни мерки да не се стигне до фаталните прогнози.

Фокусът на експертната група е бил отрицателното въздействие на изменението на климата върху почвите и горите, които под това влияние, от своя страна, сами по себе си причиняват климатични промени.

 

Според експертите, ако средната глобална температура се повиши с повече от 2 градуса по Целзий, плодородните земи ще се превърнат в пустини, инфраструктурата, изградена в района на целогодишен студ и сняг, ще бъде унищожена, а сушите и екстремните метеорологични събития ще застрашат отглеждането и производството на храна. Тази стойност от 2 градуса по Целзий е максимумът, определен в споразумението на участниците на срещата на върха по въпросите на климата в Париж.

 

Участниците се ангажираха да намалят емисиите на парникови газове, използването на въглища, нефт и природен газ, както и да започне бърз преход към екологично чисти енергийни източници. Процесът обаче се забавя, а много страни не правят нужното, за да помогнат на природата, се казва още в доклада на ООН.

 


От категорията

Психоаналитик: Тръмп има нарцистично разстройство на личността

-1560402138.jpg

Според експерта американският президент представлява „заплаха за съществуването ...

12 авг. 2020 | 14:17

Първите партиди коронавирусна ваксина в Русия ще бъдат пуснати до две седмици

-1596290277.jpg

Министерството на здравеопазването препоръчва на руснаците да се ваксинират и ...

12 авг. 2020 | 11:28

Помпео в Прага: Руското участие в стратегически проекти заплашва независимостта на Чехия

Майк Помпео и Андрей Бабиш Снимка: vlada.cz-1597250645.jpg

"Ние предлагаме нашите технологии и нашето сътрудничество - както в ...

12 авг. 2020 | 19:43

Румъния отваря училищата през септември при строги правила

-1584080290.jpg

Учениците, учителите и други служители на училището ще трябва да носят маски и ...

12 авг. 2020 | 17:47