Водещата на "Покана за пътуване" Магдалена Гигова в двора на училището на Обама в Джакарта.

В „Покана за пътуване” тази неделя от 18 до 19 часа по програма "Христо Ботев" на БНР

Обама по къси панталони в Джакарт и странстванията на „Паякът” по света

8161 | 18 март 2018 | 11:36

Милена Димитрова за Световното първенство по ски за журналисти в Пампорово и дрескода "национален костюм"

Водещата на "Покана за пътуване" Магдалена Гигова в двора на училището на Обама в Джакарта.-1521229848.jpgДворът на училището в Джакарта, където е учил Обама
Снимка Магдалена Гигова

-1521229809.jpgНе всички уроци се провежда в класната стая в училището на Обама в квартал Ментенг
Снимка Магдалена Гигова
-1521229766.jpgСтатуята на 10-годишния Барак Обама пред училището, което е посещавал в Джакарта
Снимка Магдалена Гигова

-1521229728.jpgИзглед към Джакарта от покрива на монумента „Минас”
Снимка Магдалена Гигова
-1521229690.jpgБългарският отбор на световното по ски за журналисти-1521229597.jpgБългарският отбор печели медали, но и почива качествено-1521229562.jpgМилена Димитрова (вдясно) с колеги, журналисти и скиори, във вечерта с дрескод „национален костюм”
Снимка Архив на Милена Димитрова
-1521229523.jpgДимитър Касабов – финалист от „Сървайвър-Камбоджа”-1521229491.jpgАктьорите от американската постановка на „Паякът” 
Патриция Мария и Робърт Питър Айaла.
Снимка Архив на Димитър Касабов и Йордан Славейков
-1521229462.jpgАнастасия Лютова и Пенко Господинов в „Паякът”.
Снимка Архив на Димитър Касабов и Йордан Славейков
-1521229436.jpgДимитър Касабов и Йордан Славейков  с Майкъл Яни, режисьорът на американската версия на „Паякът”, човекът, който ги покани в Маями.

-1521229407.jpg

В „Покана за пътуване” разказвам за една от най-награждаваните български пиеси – Паякът. Ще си речете, защо ни говорят за изкуство в предаване за пътешествия. Ами понеже постановката на Йордан Славейков и Димитър Касабов, които са и автори на текста, е една от най-пътуващите и колекционира ръкопляскания от Беларус до Маями. А те самите са малко чепати, доста своеобразни и изключително интелигентни.

 

„Паякът” беше показана на Бродуей на 17-тото издание на международния театрален фестивал New York International Fringe Festival. Тогава актьорите Пенко Господинов и Анастасия Лютова изиграха общо 5 представления със субтитри пред американската публика. Пиесата блестящи рецензии от американските критици.

 

Популярният нюйорски безплатен седмичник за култура и изкуство The Village Voice излъчи българската пиеса „Паякът” като най-добра сред 10 топ спектакъла и я посочи като причина номер едно да отидете на театър на най-големия мултиартистичен фестивал в Сверна Америка.

 

Играта на българските актьори Пенко Господинов и Анастасия Лютова беше аплодирана и от журналистът Scott Heller в неделното издание на New York Times, където в пространствена рецензия обсипа със суперлативи българската постановка.  Заглавието се играе вече 7 години на българската сцена, а през миналото лято имаше и представления с американски постановчик и актьори в рамките на големия театрален фестивал в Маями, Флорида – Summer Alternative Theatre festival.

 

Йордан Славейков и Димитър Касабов, автори  и режисьори на пиесата „Паякът”, но и на представленията „Домът на Бернарда Алба” и „Стъклената менажерия”, разкриват каква според тях е разликата между публиката в Беларус, Китай и САЩ. Димитър Касабов, който бе любимец на зрителите и финалист в „Сървайвър-Камбоджа” споделя какво е да бъдеш на безлюден остров сам срещу природата и света. Йордан Славейков пък където й да отиде си създава хабитат – хубаво кафе, добро място за закуска, добър джаз-клуб…

 

Набързо припомням сюжета за онези, които не са гледали пиесата им „Паякът” една от най-награждаваните в странство български пиеси.  Актьорите Пенко Господинов и Анастасия Лютова са брат и сестра сиамски близнаци, които празнуват рождения си ден, в нощта преди операцията по разделянето им. Докато за последен път се къпят заедно във ваната те се впускат в тъмните лабиринти на неизречени думи, забравени престъпления, неизживени любови и парадоксално различни желания за свобода… Следващото представление на „Паякът” можете да видите на 4 април в  театър „Сфумато”.

 

Авторите и режисьори Йордан Славейков и Димитър Касабов покрай разказа за пиесата си „Паякът” разкриват неусетно и доста от собствения си светоглед.

 

В традиционната рубрика „50 места от българската история отвъд България”  Светослав Марков ни повежда към Осоговския манастир.

 

Както казват в спортните предавания, „белият керван” мина и през България. Този път под формата на медийни скиори чрез Световното първенство за журналисти. Съдейки по факта, че имаме един златен и два сребърни медала, на пистите сме се представили добре.

 

Справихме ли се, обаче, с рекламата на  българските красоти и планини разказва Милена Димитрова. Тя определено  има база за сравнение – от средата на 80-те години на миналия век неизменно е част от споменатия вече „бял керван”. Тя ни пуска по пистите на Пампорово с журналисти от 30 държави и ни помага да видим страната си през техните очи.

 

В петминутката на тропиците -  шанс да видите Обама по къси панталонки.

 

Защо ни в клин, ни в ръкав се завтекох към Индонезия. Ами понеже Джакарта е пъстра като мечта. И голяма колкото нея. Столицата на островната държава се е ширнала върху 650 кв. км и в нея по официални данни живеят около 13 милиона. Колко са онези без постоянен адрес, пристигнали да търсят препитание от провинцията – никой не знае.

 

Да прекосиш Джакарта от единия до другия край отнема часове, дори и с бързите автобусни линии, които се движат по специално трасе, отделено с 40-сантиметров банкет. Спирките са къщички с тераски на 1,5 метра над земята, от които се влиза направо в рейса. Така дори и най-невъзпитаните водачи не могат да пречат на автобусите. За да се справят с трафика в Джакарта са измислили забраната шофьорът да пътува в колата си сам -  и  до съседния супермаркет да отиваш, трябва да намериш още поне трима души в същата посока.

 

Напук на представите за задъхан мегаполис столицата на Индонезия плува в зеленина. Нормално! Тук температурата през цялата година надвишава 30 градуса, а валежите карат всяко боднато в земята клонче да върже. И все пак Джакарта не е само лепкав трафик, небостъргачи, колониални къщи и музеи. Там има и… паметник на Барак Обама.

 

Малцина са запомнили от биографията на американския президент, че две години е учил в ислямско училище. Той е живял в Джакарта с втория си баща, индонезиеца Лоло Саторо, а майка му е преподавала в протестантското школо, където по-късно се мести и бъдещият държавен глава.

 

За да почетат индонезийското детство на Обама, местните власти му издигат... статуя - момченце по къси гащи, на чиято ръка пърха пеперуда, и я поставят в централен градски парк. Във Фейсбук обаче се надига яростна протестна вълна. Аргументът е, че Барак не е направил нищо съществено за Индонезия. Кметството капитулира и поставя статуята (в естествен за 10-годишно момче ръст) пред бившето му училище в скъпия квартал Ментенг.

 

Като обстановка мястото не крещи с въпиещ лукс, но предизвиква спонтанния въпрос: „Защо и у нас няма такива училища?” Атмосферата е ласкава и по-скоро домашна. Бълбукат поточета, по стените се стелят увивни растения и дори джамията прилича повече на балконче от приказка. В двора децата само по искрящо бели чорапи упражняват традиционен танц с чинии, а вторият чин вляво, на който е седял Обама, и до днес си е същият.

 

Не забравяйте да надниквате на страницата на Покана за пътуване Фейсбук, където тази седмица се леят покани за винени дегустации https://www.facebook.com/pokanazapatuvane/?ref=bookmarks.Световно първенство по ски за журналисти. Пампорово 2018. Видео Милена Димитрова

Милена Димитрова за Световното първенство по ски за журналисти в Пампорово и дрескода "национален костюм"

Трейлър на пиесата „Паякът”

Милена Димитрова за Световното първенство по ски за журналисти в Пампорово и дрескода "национален костюм"

От категорията

Стойчо Керев отива с "Новото познание" в БНТ2

Стойчо Керев-1547657195.jpg

Ново предаване за наука, хипотези и мистика

16 ян. 2019 | 18:45

Даниел Петканов обяви, че напуска Нова телевизия

Даниел Петканов обяви, че напуска Нова телевизия -1547656349.jpg

Животът, разбира се, продължава, а сега съм много щастлив, че имам възможост да ...

16 ян. 2019 | 18:32

Visages даде старт на парти сезона за 2019-а с премиерата на Fashion Circle

Ива и Дара Екимови-1547827843.jpg

18 ян. 2019 | 18:09

Alek Sandar спечели наградата "Най-прогресиращ артист на годината"

По-късно Alek Sandar беше заснет в една искрена прегръдка и целувка с певицата Гери Никол-1547826059.jpg

Изпълнителят беше заснет в една искрена прегръдка и целувка с певицата Гери ...

18 ян. 2019 | 17:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.