Борисов отвърна в духа на - „ще си разплета чорапите“

Обръщението на Радев – голямо „Бум!“, след което няма нищо

14776 | 4 февр. 2020 | 17:50

Всяко подобно действие е изразходване на огромен ресурс обществено доверие и следователно – не може да се използва без подкрепа и подготовка


Президентът Румен Радев напразно изстреля най-мощния си политически патрон – Обръщението към нацията, в което заяви, че сваля политическото си доверие от правителството на Бойко Борисов.

След такова голямо „Бум!“, правителството трябва да падне. Иначе е било просто заря, но безсмислена заря, с която никой и нищо не е било почетено, само е изхабен ресурс.
Защото всяко нещо си има цена. И винаги някой я плаща.

Румен Радев стреля срещу правителството без никаква подготовка.

Кой ще го подкрепи? Как ще го подкрепи? Какви сили могат да мобилизират тези, които ще го подкрепят? Ще се превърне ли Радев в знаме, което веднага да развеят стотици хиляди по площадите с искане за падане на правителството и предсрочни избори?

Когато преди шест години предшественикът на Радев Росен Плевнелиев обяви, че сваля кредита си на доверие от сформирания две седмици по-рано кабинет на Пламен Орешарски, на практика бе подкрепен от протестиращите на площадите. От най-голямата партия в парламента – ГЕРБ и нейният лидер Бойко Борисов. В онези дни Борисов ловко играеше пиесата, че второто му премиерство е откраднато от БСП и ДПС, които се обединили срещу него и направили правителство. Гласувалите за най-голямата партия вярваха, че нещата стоят точно така.

Но въпреки протестите, въпреки усилията на Борисов, въпреки очевидното неодобрение на т.нар. външен фактор, правителството не падна веднага, а чак след година. Отиде си, когато една от подкрепящите го партии – ДПС, оттегли парламентарната си подкрепа.

Кои от тези условия са налице днес?
Очевидно, нито едно от тях.
В страната няма настроения за предсрочни избори, камо ли масови протести. Хората са съсредоточени във всекидневието си. Даже в Перник не протестират.

В правителството и в подкрепящото го мнозинство господстващото настроение е мандатът да бъде изкаран до край. Което ще лиши Радев от едно от най-силните му правомощия – да сформира служебен кабинет.

Борисов се ползва и с подкрепа отвън. Подкрепата на Европейската народна партия той винаги е имал, а след срещата с президента Доналд Тръмп „му тръгна играта“ и в отношенията със САЩ.
Дори, ако енергийната политика на правителството доведе до значително поскъпване на тока, парното и газа, това със сигурност няма да стане утре, за да надгради над острите критики на Румен Радев.

Тогава какво постига президентът Радев днес?
Разочарова тези, които като него са убедени, че има „остра криза на управлението на всички нива“.
Които като него вярват, че „това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация“.
Които настояват за реформи и също като него са убедени, че „липсата на воля за реформи и за борба с корупцията и разхищенията, методичното погазване на закона и морала, доведоха България до парализа на цели обществени системи и институции без аналог в историята на българския преход“.

Румен Радев се обръщаше към тези хора, но без да им посочи „светлина в тунела“.

Когато президентът Желю Желев отказа за даде мандат за второ правителство на БСП в началото на 1997 г., за всички бе очевидно защо го прави. Както и защо няколко седмици по-късно влезлия в правомощията си нов президент Петър Стоянов свика политически консултации, вместо да даде въпросния мандат на Николай Добрев.
Бе ясно, че с тези действия се изработва политическата формула, по която социалистическата партия да бъде заставена да отстъпи властта. Както бе ясно и на кого – на СДС.

Изявлението на Румен Радев ще предизвика ли такава политическа буря? От него ще произтече ли нещо за политическия живот на страната?
Не.

Нещо повече, президентът удобно предостави в ръцете на критиците си мощни козове.
Че говори така, защото вече е започнал кампанията си за втори мандат.
Че критикува правителството, защото иска да прави своя партия.
Дори - че има защо да е уплашен от действията на прокуратурата срещу него.

Ето защо премиерът Бойко Борисов с лекота отигра топката с думите „как ще сваля доверието си от нещо, което не е дал“. И с изражение - „ще си разплета чорапите“, цитира куп народни поговорки от рода на „който нож вади, от нож умира“.

С прякото си обръщение към нацията – най-мощното оръжие, което има, президентът Румен Радев не каза нищо повече от критики, които сме слушали неведнъж. Но пък даде основание на правителството да го реже навсякъде, където може. А по българската конституция Министерският съвет може много, за разлика от държавния глава.
Без съдействието на външното министерство, президентът не може да осъществи никаква задгранична визита, например. Защото няма екип, който да я подготви – по конституция е така.

Без добрата воля на правителството форумите, които реши да организира, ще бъдат изпразнени от съдържание и лишени от внимание, ако Борисов спре министрите си. Защото само министрите могат да кажат какво реално става или ще става в дадена област – а точно това очакват да чуят гражданите. Какво предстои, как ще се промени животът им.

С други думи – правителството има силата по конституция да блокира президента навсякъде, където реши. А после да изтъква, че държавният глава не прави нищо.

И след днешните думи на Радев, кой ще го обвини? На война като на война!

Защо му трябваше на Румен Радев тази предварително загубена война?!

Единственият отговор е, че президентът се опитва да обедини всички, които са недоволни от статуквото, изразявайки това недоволство. Но без зад това да стоят конкретни политически действия и конкретни политически субекти. Сигурно с надеждата, че на президентските избори утре всички, които са против властта, ще изберат него.

 


От категорията

Може ли ГЕРБ да свали ...ГЕРБ?

-1552319015.jpg

Завръщането на Цветан Цветанов е въпрос на време и на външни фактори, а не на ...

4 юни 2020 | 16:17

Синята вълна на 7 юни 1990-а - един милион вярваха в победата на демокрацията!

Митингът на "Орлов мост", 7 юни 1990-1591442372.png

Три дни преди първите демократични избори на "Орлов мост" се проведе ...

6 юни 2020 | 13:33

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза-1553181004.jpg

Смятам, че Бойко ще изравни рекорда на Орбан и Меркел и ще стане за четвърти ...

4 юни 2020 | 11:52

Мирела Костадинова: Уста Генчо първи начертава проект на сграда, но остава в сянката на Кольо Фичето

-1591451568.png

Генчо Кънев издигнал истинско архитектурно бижу – църквата „Св. Богородица“ в ...

6 юни 2020 | 15:34