АПИ с иск към фирмата, от чийто нерегламентиран склад тръгна огънят

Образуваха досъдебно производство срещу "Феникс ресурс" за пожара при АМ "Струма"

900 | 14 авг. 2019 | 17:05

Действията срещу фирмата са по член 330 от Наказателния кодекс, който предвижда до осем години затвор за палеж


Досъдебно производство е образувано за възникналия пожар в района на фирма "Феникс-Ресурс" непосредствено под автомагистрала "Струма" край Дупница в сряда, съобщиха от Районната прокуратура в Дупница и от общината.

От прокуратурата в Дупница уточниха, че досъдебното производство срещу фирма "Феникс ресурс" е по член 330 от Наказателния кодекс, който предвижда до осем години затвор за палеж, съобщава БНР.

АПИ ще предяви и иск към фирмата заради нерегламентираното сметище.

Най-вероятно лицензът на фирма „Феникс Дупница“, която беше превърнала в незаконен склад терена под моста на АМ „Струма“ и предизвика пожар вчера, ще бъде отнет. Това заяви за БНР директорът на Регионалната инспекция по околна среда Пламен Ангелов. Обгазяването от горящите пластмасови и хартиени отпадъци, сред които и опаковки от лекарствота, не е опасно за хората, каза Ангелов и уточни, че най-потърпевши са били селата Блажиево и Джерман: "Всички резултати са под допустимите норми".

Пожарът край Дупница вече е потушен. Не е било редно полиетиленовите отпадъци и опаковките от лекарства, които следобед се запалиха и причиниха огромен пожар под мостовото съоръжение на АМ „Струма“ край Дупница, да бъдат съхранявани там. Това призна по-рано собственикът на фирмата за вторични суровини „Феникс Дупница“ ООД. “В 10 часа приключиха резултатите от измерването в Блажиево. Няма притестнения, всички резултати са под допустимите норми“.

Пожарът предизвика затваряне на движението по АМ "Струма" в двете посоки снощи, и доведе до опустошаването на хиляди декари ниска растителност и лозя в землищата на няколко села. Заради пожара кметът на Дупница инж. Методи Чимев обяви вчера частично бедствено положение, което ще продължи до полунощ днес. Магистралата е все още затворена, като се очакват резултатите, които да дадат отговор дали има нарушение в здравината на носещите колони.

Знаела ли е държавата, че собственикът на фирмата за вторични суровини е складирал опасни и леснозапалими отпадъци под моста на автомагистралата и какви са предприетите мерки? Според Георгиев: “Последното предписание със срок изтече преди повече от 20 дни, в което бяхме дали срок да изчисти площадката, която той е заел, без да има никакво основание. Тя не е негова собственост. Най-вероятно действията, които ще предприемем, ще бъдат свързани не само със санкции, но и отнемане на лиценза му като оператор. Що се касае до това за къде ги е приготвил – ТЕЦ “Бобов дол“ има разрешително за изгаряне на такива отпадъци“.

Предстои да бъде направено обследване на самото мостово съоръжение заради конструктивни изменения вследствие на пожара.

Все още няма информация за степента на обгазяване на района и на самия град Дупница, но това накара снощи кметът Методи Чимев да издаде заповед за критично бедствено положение за част от населените места в близост до пожара под моста на АМ „Струма“.

Все още в България не е ненаказуемо да се изхвърля отпадъкът където и да е, но тук става дума за превръщане на един терен, който е част от стратегическа транспортна инфраструктура, изключително държавна собственост, в площадка за съхранение на отпадък, който пък е основен бизнес на дружеството „Феникс – Дупница“ ООД. Дружеството работи от години в района.

От проверките през последните пет години на РИОСВ - Перник е видно, че фирмата има няколко големи бази за изкупуване, предварително третиране и преработка на хартия, пластмаса, черни и цветни метали.

Как огромното количество полиетилен се оказа на това място? Коментира собственикът Кольо Илиев:

„Това не е наш отпадък. Имаше и наш. Полиетиленовият отпадък трябваше да отиде за изгаряне в ТЕЦ „Бобов дол“.

От справката за последните пет години дружеството е санкционирано три пъти за нередности, а наложените глоби са почти 20 хил. лева.

Едната от тях е за неправилно и неразрешено складиране на тютюнев прах, който Кольо Илиев пък е запръстявал в сметището на Дупница, тъй като е бил и оператор на депото за отпадъци.

Другото е за запалване на същото сметище през 2014 година. Днес експерти от Агенция „Пътна инфраструктура“ ще правят оглед на мостовото съоръжение, което определено е пострадало от пожара.

На терена работят 4 екипи на пожарната и доброволци.

Началникът на регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Кюстендил комисар Светлин Георгиев коментира: “За магистралата няма проблем. Ликвидиран е пожарът в балите, изкарани са тези, които бяха под магистралата, така че засега няма проблем…“.

Има коментари, че пунктът е ползван незаконно – точно под виадукта на магистралата.

Ситуацията с пожара към с. Блажиево също е под контрол, коментира още Георгиев: “Другият пожар, който е към Блажиево и Балановски рид, ни остават още към 300 метра фронт да ликвидираме и мисля, че едно 80% от пожара е ликвидиран“.

Движението на АМ “Струма“ в посока София е отворено, а магистралният участък от Дупница до Бобошево остава затворен за неопределено време.


От категорията

Прокуратурата: Поетът Недялко Йорданов е обвиняем за удар на човек на пешеходна пътека!

-1454089653.jpg

Обвинението е повдигнато въз основа на заключение от изготвената ...

15 ноем. 2019 | 12:29

Нападателят се издирва

1100 лв. са задигнати при извършения обир на газстанция в София

-1571391428.jpg

При нападението има и пострадала жена

17 ноем. 2019 | 09:17

Маринов: Важно е да осъзнаем, че от поведението ни на пътя зависи животът ни и този на околните

Сн. Пресцентър-1573992724.png

Министърът добави, че се вземат допълнителни мерки от институциите, които дават ...

17 ноем. 2019 | 14:10

Германски моторист загина при катастрофа в Любимец

-1570733344.jpg

Пробата за алкохол на шофьора на буса - 56-годешен мъж, е отрицателна

17 ноем. 2019 | 13:33

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.