Снимка: Община Бургас

Благодаря на тези, които се включиха, те трябва да са за пример, отбеляза кметът Димитър Николов

Община Бургас предоставя пелети на граждани, сменили старите печки на дърва по проект за чист въздух

2544 | 24 март 2021 | 11:03

66 семейства ще получат по 60 килограма от екологичното гориво безвъзмездно. Екипи на Община Бургас доставиха пелети в домовете на най-рано записалите се и одобрени впоследствие бургазлии по програмата


Община Бургас предоставя пелети на гражданите, които получиха нови отоплителни уреди на такъв тип гориво по проекта за подмяната на старите печки по програма LIFE, съобщават от пресцентъра на Общината.

66 семейства ще получат по 60 килограма от екологичното гориво безвъзмездно. Екипи на Община Бургас доставиха пелети в домовете на най-рано записалите се и одобрени впоследствие бургазлии по програмата.

„Изпълнението на този проект е важен за нас, защото той е насочен от една страна към подобряване на въздуха и околната среда. От друга страна подмяната на отоплителните уреди подобрява комфорта в домовете на хората. Благодаря за инициативността и сериозното отношение от страна на тези тези бургазлии, които се включиха в проекта. Те трябва да са пример за всички наши съграждани.“, каза кметът Димитър Николов.

Останалите собственици на жилища, които са подменили старото отопление с ново по програмата, ще получат пелети срещу представяне на личен документ в центрове за разделно събиране на отпадъци. Пунктовете, където ще се предоставя горивото, ще бъдат оповестени до два дни.

Предоставянето на пелетите е акт на поощряване на инициативността на гражданите, които се включиха в проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух. Неговата цел е да се намали замърсяването с фини прахови частици, чиито източник е битовото отопление на дърва и въглища.

При изпълнението на основната фаза на проекта „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“ на 89 домакинства бяха доставени и монтирани безплатно 74 отоплителни уреда. 8 от тях работят на газ, а 66 на пелети.

Следващият етап от неговото изпълнение предвижда подмяната на старите отоплителни уреди с нови в други 1914 домакинства.

 


От категорията

Яна Балникова от новия проект на Петков/Василев: Идваме с опита си от различни бизнеси

Яна Балникова-1632116119.png

"Искаме държава, в която пенсионерите получават достойни пенсии, ...

20 септ. 2021 | 08:29

Проф.Николай Витанов: Вече загубихме 20 000 души от ковид. Това е половината ни армия!

-1625635830.jpg

Аз съм един от най-заплашваните хора в държавата, но не се страхувам от тях. ...

20 септ. 2021 | 08:28

Калина Константинова: Търсим партия, която да бъде нашата опаковка, за да се явим на изборите

Калина Константинова: Търсим партия, която да бъде нашата опаковка, за да се явим на изборите-1632117866.jpg

Тя отхвърли твърденията, че са „президентска партия“, но беше категорична, че ...

20 септ. 2021 | 09:03

Димитър Аврамов: Красива, но невярна е фразата, че с десни инструменти ще се постигат леви резултати

-1621333915.jpg

Очевидно бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев нямат нищо общо ...

20 септ. 2021 | 08:59