Снимки: Община Бургас

По същия начин ще бъдат излъчени и ритуалите на Велики четвъртък и Разпети петък

Община Бургас ще осигури онлайн излъчване на Великденската служба от храма "Св. св. Кирил и Методий"

884 | 7 апр. 2020 | 20:33

Кметът Димитър Николов се срещна с духовните представители на различните официални вероизповедания в града

Снимки: Община Бургас-1586280917.jpg-1586280934.jpg

Община Бургас ще осигури онлайн излъчване на службата във вечерта на Възкресение Христово от храм "Св. св. Кирил и Методий", както и на църковните ритуали на Велики четвъртък и Разпети петък.

Този ангажимент пое кметът на Бургас Димитър Николов пред архиерейския наместник отец Севастиян по време на срещата с духовните представители на различните официални вероизповедания в Бургас, съобщиха от пресцентъра на общината.

"Положихме доста усилия с гражданите да не се допусне масова зараза в Бургас. Затова не трябва да ги обезсмисляме! Възприемам ви като наши партньори и от вас зависи нашите досегашни усилия да не станат безпредметни. Готови сме да ви предоставим всичко необходимо, за да осигурим заедно тази безопасност", обърна се към духовните лица кметът Димитър Николов.

Той допълни, че от началото на извънредния режим бургазлии са преживели много лишения и неудобства. Не са малко тези, които са останали без работа и доходи. Трябва да направим всичко възможно тези лишения и неудобства да не са напразни. Защото струпването на хора по време на предстоящите светли празници може да застраши здравето и живота на много хора, подчерта Николов.

На срещата присъстваха представители на Българската православна църква, на Западно- и Източнокатолическия обряд, евангелските църкви, Арменската църква и мюсюлманската общност.

Духовните водачи получиха указания от директора на РЗИ - Бургас доктор Георги Паздеров и от директора на ОД на МВР гл. комисар Радослав Сотиров.

Димитър Николов благодари на всички представители на различните вероизповедания за усилията и отправените молитви за здравето и поминъка на хората.

Комисар Сотиров припомни заповедта на министъра на здравеопазването за мерките срещу разпространението на болестта и допълни, че МВР ще осъществява стриктен контрол за спазването на разпоредбите.

Община Бургас е осигурила дезинфектанти, с които свещениците от православните храмове в града ще обработват върбовите клонки, свещите и иконите. Още днес ще бъдат поръчани и стикери за земята, които ще указват правилното спазване на необходимата дистанция между хората.

Общинският щаб е осигурил защитни шлемове за всички бургаски свещеници. Отец Севастиян припомни последни последния призив на сливенския митрополит Иоаникий към енориашите да останат по домовете си и да отправят своите молитви оттам. Отец Севастиян допълни, че бургаското православно духовенство ще спази всички изисквания на Националния и Общинския щаб. Миряните ще влизат и излизат от храмовете от различни места, за да се избегнат струпвания. От Общинския щаб са осигурени за всички храмове диспенсъри, препарати и дезинфекционни стелки.

Представителите на католическите църкви заявиха, че техните служби ще се извършват при заключени врати и ще се излъчват онлайн. Протестантските църкви също се осъществят онлайн излъчване, което традиционно правят всяка година, и ще провеждат своите събрания онлайн. Те предложиха да се направи общ молебен от всички вероизповедания за справяне с кризата.

Представителите на Арменската църква са подготвени за посрещането на Великден тази неделя. Те ще осигурят пропускателен режим, който ще позволява допускането само на двама души в храма.

Шерафет Мехмед припомни призива на главния мюфтия към мюсюлманите за забраната на вечерните молитви в джамиите. Молитвеният дом в квартал "Победа" е със забрана за посещение.

Утре предстои среща на кмета на Бургас със свещениците от бургаските православни църкви, полицията и РЗИ за по-детайлна организация на мерките в Бургас.

 


От категорията

Борисов бесен: Сменяме КЕВР! Не може да говорят глупости за повишаване с 20% цената на парното!

Кадър: Фейсбук-1591258084.jpg

"Ще обсъдя с колегите, и без това им е изтекъл мандатът, смяна на КЕВР. ...

4 юни 2020 | 11:06

Фандъкова: Ремонтът на бул. "България" приключва другата седмица, ще има два нови светофара

Снимка БГНЕС-1591265368.jpg

"За мен е много важно качеството, защото това е едно от най-натоварените ...

4 юни 2020 | 11:44

Валери Симеонов с нов удар срещу хазарта - казина, бинго и ротативки да има само в петзвездни хотели

Валери Симеонов с нов удар срещу хазарта - казина, бинго и ротативки да има само в петзвездни хотели-1591278782.jpg

Законопроект предвижда масово закриване на "домовете на порока", в ...

4 юни 2020 | 16:51

Бюджетната комисия реши: 9% ДДС за бебешки храни, памперси и книжни изделия

Бюджетната комисия реши: 9% ДДС за бебешки храни, памперси и книжни изделия-1591280039.jpg

На сайта на парламента се появи законопроект, внесен от Валери Симеонов и ...

4 юни 2020 | 16:23