Предложението е на бившия председател на Общинския съвет в града Красимир Кръстев

Община Каварна иска такса за журналистите, за да отразяват общинските сесии

484 | 14 февр. 2020 | 17:00

Решението на общинските съветници е върнато като незаконно от областния управител на Добрич Красимир Кирилов


 

В община Каварна от няколко месеца най-дискутираната тема е финансовото затруднение, в което тя се намира. Разбира се, кметският екип и общинските съветници вкупом търсят решение на проблема. Наред с предвижданите съкращения в състава на администрацията и орязването на бюджети за културни прояви, на общинската сесия на 28 януари съветниците приемат и още едно предложение и то с пълно мнозинство. То гласи, че достъпът на медии до сесиите на Общинския съвет ще става само и единствено след съгласието на председателя, както и след заплащане на такса от страна на журналистите, съобщава БНР.

Общинските съветници в Каварна единодушно приемат Правилника за организацията и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. В точка пет от този правилник пише следното: "Заснемането и излъчването на заседанията на Общински съвет – Каварна се извършват с разрешението на председателя на общинския съвет и се заплащат по определена от Наредба 3 за определянето на местни данъци, такси и цени на услуги на територията на община Каварна тарифа".

 

Или иначе казано, ако ние, журналистите, искаме да си свършим работата и да информираме обществото, в чийто интерес работи местният парламент, първо трябва да си платим удоволствието.


Предложението за въвеждането на тази точка идва от общинския съветник и бивш председател на Общинския съвет в Каварна Красимир Кръстев. Той съвсем искрено признава, че тази му идея датира още от 2007 година, но кметовете досега са искали да имат добри взаимоотношения с медиите и затова заседанията са били открити. С новия кмет на Каварна обаче Елена Балтаджиева обаче било по-различно. Дали това означава, че тя от своя страна би искала да бъде в лоши отношения с медиите – времето ще покаже.
 

"Защо четири телевизии трябва да снимат и на всеки да му даваме продукция? Ще се плаща", категоричен е Кръстев.


Другите му мотиви са: в предизборни кампании медиите искали пари от партии, нормално било и ОбС да сложи такса; в закона за местното самоуправление никъде не пишело, че не бива да се плаща; таксата била в тон с държавната наредба №18; финансовото състояние на община Каварна не било добро.

Над 3 милиона лева са до този момент задълженията на Община Каварна. Местната власт очаква те да се увеличат. От встъпването си в длъжност след местните избори миналата година новият кмет Елена Балтаджиева предупреждава, че финансовото състояние на общината не е добро. Според нея завареното лошо финансово състояние затруднява работата и съкращения в администрацията за оптимизиране на дейността са неминуеми.

Все пак Кръстев "успокои", че цената щяла да е минимална, а насреща медиите щели да получават фактури и протокол за времето на заснемане.

 

Председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов от своя страна сподели, че принципно не бил съгласен с тази точка, дори имал напредничавата идея заседанията да се излъчват по интернет, но все пак гласувал "за". 

Решението на общинските съветници беше върнато като незаконно от областния управител на Добрич Красимир Кирилов преди два дни.

Таксата не е в сила не само поради обжалването от областния управител, а и защото подобен вид плащане липсва в тарифите на община Каварна.


Решението да се искат пари от журналистите е минало с мълчаливото съгласие на г-жа Балтаджиева.

 

 


От категорията

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Александруполис за среща с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис

Снимки: Правителствена информационна служба-1582706992.jpg

По-късно ще се проведе Четвъртото заседание на Съвета за сътрудничество на ...

26 февр. 2020 | 10:15

Томислав Дончев за статията на „Ел Периодико”: Това е стара манджа, претоплена на испански котлон

Снимка Нова телевизия-1582699403.jpg

Не може всеки, който е кихнал, да има коронавирус, подчертава той

26 февр. 2020 | 08:39

Изградени са 8 км от водопровода към Перник, остават още 5

Кадър: БНТ-1582711635.jpg

От "Софийска вода" вече са направили два теста за капацитета на ...

26 февр. 2020 | 12:06

Цветанов събра експерти от МС и президентството на конференция по инициативата „Три морета“ (ВИДЕО)

-1581669833.jpg

Основна цел на "триморието" - намаляване на руското влияние, изтъква ...

26 февр. 2020 | 12:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.