Изборът на държавен глава няма да е на първи тур, прогнозира политологът

Огнян Минчев: Кандидатурата на Радев за втори мандат е уязвима по редица причини

8538 | 1 окт. 2021 | 13:38

Ако 47-то НС не излъчи работещ кабинет, ще означава афиширана криза, от която интерес има задкулисието, примерно хора, които желаят президентска, а не парламентарна република, коментира той


"Кандидатурата на Румен Радев за втори мандат е доста уязвима по редица причини, които бяха налице и преди да излезе кандидатурата на проф. Анастас Герджиков. Пребиваването му на президентския пост през изминалите 5 години е, най-меко казано, противоречиво. Почти пълна липса на каквито и да е постижения на президента Радев във външната политика, което е негов ресор, ако не броим инициативата "Три морета". Във всички останали аспекти на външната политика Радев има много скромни постижения". Този коментар направи пред БНР политологът проф. Огнян Минчев. Той подчерта, че никога не е смятал, че е гарантиран вторият мандат на Румен Радев.

По думите на проф. Минчев президентът Румен Радев има "доста скромни постижения и в позицията на човек, който трябва да обединява нацията, тъй като взе много радикално страна в политическите борби в България през последната година".

"Кандидатурата на Радев е проблемна и в това, че твърде малко са политическите организации и обществени движения, които са силно мотивирани да работят за преизбирането му за втори мандат за президент. ... Инициативният комитет, който той подготви за своето преизбиране, макар да е много помпозен - той съдържа 189 членове - показва уязвимост, нерешителност и неубеденост в силите, които самият кандидат има, за да постигне за втори път победа на президентските избори," обясни политологът.

Огнян Минчев подчерта, че и кандидатурата на ректора на СУ "Св. Кл. Охридски" - проф. Анастас Герджиков, също не е безспорна от редица гледни точки.

"Той е интелектуалец с много сериозен академичен принос, добре познат в академичните среди, но тепърва за месец и половина ще трябва да стане познат на много по-широки кръгове от българската общественост, за да има шанс да ги убеди, че той е човекът, който трябва да бъде избран за президент. Това ще бъде основното предизвикателство пред проф. Герджиков," коментира Минчев.

Според политолога ГЕРБ не искат да се афишират със свой собствен кандидат за президент, за да останат в по-умерена политическа позиция след всички упреци към тяхното управление.

"Издигането на независим кандидат за президент показва, че от страна на ГЕРБ има желание тази позиция да бъде предмет на съгласие на много по-широки кръгове от обществото, отколкото са само избирателите и привържениците на партията. Това ми се струва разумен избор," обясни Минчев.

Проф. Минчев не смята, че изборът на държавен глава може да се случи още на първи тур на вота.

В предаването "Хоризонт за вас" политологът коментира и предстоящите парламентарни избори.

"Очертава се доста шарен 47-ми парламент. Имаме нова политическа сила, която има шансове да постигне резултат, който да пренареди политическата карта. Една от партиите на политическата периферия също може да пробие бариерата, особено при нисък брой избиратели. Вероятно пак ще имаме 6-партиен парламент. Основната задача на фракциите в Народното събрание ще е да намерят диалог и да направят правителство," заяви проф. Минчев.

Той беше категоричен, че ако 47-ят парламент не успее да излъчи работещ кабинет, това ще означава "афиширана криза на политическата система, от която имат интерес определени сили на задкулисието".

"Примерно хора, които желаят българската политическа система да бъде преначертана и тя да бъде президентска република, а не република с парламентарно управление. Такива хора биха се радвали на провала на 47-ото Народно събрание," заключи политологът.

 


От категорията

Новият 47-ми парламент с доминирано мъжко присъствие - само 54 жени от 240 депутати!

-1626942050.png

Най-младият депутат е на 23 години – това е студентът медик от ...

1 дек. 2021 | 15:28

Енчев: Телефонният разговор на Радев със Заев поражда тревоги. Ще капитулира ли София пред Скопие?

-1615661027.jpg

Мотивите на Заев за експресния диалог са ясни – да сондира готовността на ...

1 дек. 2021 | 12:18

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика

Георги Марков: Новак и Рац - двете грации на Орбан, които направиха чудеса в семейната политика-1638368831.jpg

Марков, който от години живее в Унгария, изреди и част от социалните ...

1 дек. 2021 | 15:36

Кеворк Кеворкян: Бъдеще от мола и памет за Станчов

-1461834919.jpg

Прекалено много разчитаме на пришълците отвън – а трябва да мине много време, ...

28 ноем. 2021 | 12:47